Familie købte undulater med papegøjesyge: "Vi er bange for at blive smittet selv"

Bo Overgaard Pedersen, der er indehaver af Bonnie Dyrecenter, siger til TV 2, at man har været nødsaget til at aflive alle fuglene i butikken.

Dyrehandlen Bonnie Dyrecenter i Lyngby måtte torsdag sætte alle deres undulater, dværgpapegøjer og andre fugle i karantæne.

Det skete, efter at Statens Serum Institut havde fundet smitte med ornistose, der også kaldes papegøjesyge, i prøver fra dyrehandelen.

Erica Mindegaard, der er mor til to og bor i Virum, nåede sammen med sin familie at købe to undulater i dyrehandlen, inden den lukkede ned på grund udbredelsen af sygdommen.

Den ene nåede de kun at have i en lille uge, før den faldt død om.

- Vi kunne godt se, at den ikke havde det godt. Vi troede, at den var overstimuleret, men pludselig lå den helt stille og var død, siger hun til TV 2.

Papegøjesyge

  • Papegøjesyge (ornitose) er en bakteriel luftvejsinfektion, der kan overføres fra fugle til mennesker. Sygdommen fik sit navn, fordi man først fandt smitten via papegøjer og papegøjelignede fugle som for eksempel undulater og nymfeparakitter. I dag ved man, at smitte kan overføres fra mange typer fugle, herunder duer og ænder og vilde fugle.

  • Ornitose er i de fleste tilfælde en mild sygdom og viser sig oftest med influenzalignende symptomer som feber, muskelsmerter og hovedpine, men kan hos nogle personer udvikle sig til en alvorlig og livstruende lungebetændelse.



Kilde: Statens Serum Institut

Familien blev efterfølgende kontaktet af Fødevarestyrelsen, der nu har opfordret familien til at holde deres anden undulat isoleret fra mennesker – og kun tilgå den med beskyttelsesdragt, handsker og mundbind, når den skal fodres, eller når buret skal renses.

Her ses den blå undulat, der nu er isoleret.
Her ses den blå undulat, der nu er isoleret.

Situationen har gjort familien utryg. Dels er de kede af at have mistet deres ene undulat og muligvis den anden, og dels kan ornistose smitte fra dyr til mennesker.

- Vi er bange for at blive smittet selv. I forgårs oplevede vi, at fuglen ikke kunne flyve, så vi er også bange for, at den er smittet, siger Erica Mindegaard, der bliver kontaktet af Fødevarestyrelsen på tirsdag og bliver vejledt i, hvordan hun skal forholde sig videre i forløbet.

Kan være alvorligt i sjældne tilfælde

Ifølge Søren Uldum, der er fagchef i Statens Serum Institut, kan papegøjesyge i sjældne tilfælde være alvorligt for mennesker.

- Langt de fleste tilfælde er milde forløb. Men det kan udvikle sig til lungebetændelse og symptomer på flere organer, siger han til TV 2.

Han siger, at Statens Serum Institut er bekendt med et enkelt smittetilfælde efter smitten i Lyngby, hvor en person har været på hospitalet med feber og luftvejssymptomer.

TV 2 har været i kontakt med den smittede, der fortalte om et hårdt sygdomsforløb på cirka to uger med 41 i feber og en sammenklappet lunge.

Oplevede symptomer

Erica Mindegaard oplyser, at hun selv oplevede symptomer for tre dage siden, men at hun ikke er blevet undersøgt for ornistose endnu, men vil blive undersøgt.

Erica Mindegaard til højre og hendes datter til venstre.
Erica Mindegaard til højre og hendes datter til venstre.
Erica Mindegaards søn med den nu afdøde undulat.
Erica Mindegaards søn med den nu afdøde undulat.

Fødevarestyrelsen opfordrer i en pressemeddelelse kunder, der har købt fugle i Bonnie Dyrecenter efter 1. april 2021 til at kontakte dem og isolere fugle købt i butikken efter 1. april.

- Hvis din fugl testes positiv for papegøjesyge, vil Fødevarestyrelsen vejlede om det videre forløb, står der i pressemeddelelsen.

Sådan smitter det

  • Bakterien findes i afføring og sekreter fra næsebor og næb hos fugle. Smittespredning sker gennem afføring og sekret fra næsebor og næb hos fugle. Bakterien kan tåle en del udtørring, og bakterien kan både overføres ved direkte kontakt mellem fugle samt mellem fugle og mennesker eller indirekte via fjer eller indånding af forstøvet afføring eller sekreter.

  • Direkte kontakt med næb hos syge fugle eller kontakt med fjer og væv fra smittede dyr, for eksempel ved slagtning, er også en risiko for mennesker. Det er således hyppigst dyrehandlere, dyrlæger, fjerkræslagtere og fugleopdrættere, der er i risiko for at blive smittet.


Kilde: Fødevarestyrelsen.

Kom bag på ejer

Bo Overgaard Pedersen, der er indehaver af Bonnie Dyrecenter i Lyngby, siger til TV 2, at det kom meget bag på ham, at der var smitte blandt fuglene i butikken.

- Der var en kunde, der ringede og sagde, at hun muligvis havde en fugl med papegøjesyge, siger han.

Han fortæller, at han ikke havde nogen mistanke om, at der var smitte blandt hans fugle, da både han og butikkens dyrlæge mente, at de så raske og fine ud.

Men da det viste sig, at kundens fugl var testet positiv, blev fuglene i Bonnie Dyrecenter ligeledes testet. Og her kunne det konstateres, at der var smitte i butikken.

Den blev derfor lukket ned midlertidigt af Fødevarestyrelsen, indtil det kan påvises, at der ikke længere er smitte.

Bo Overgaard Pedersen siger til TV 2, at man har valgt ikke at tage nogen chancer og har aflivet de over 50 fugle, man havde i butikken.

Mellem 10 og 30 smittede i Danmark om året

På Statens Serum Instituts hjemmeside kan man læse, at ornistose er en sygdom, der forekommer over hele verden.

Der anmeldes mellem 10 og 30 tilfælde om året, men der kan være endnu flere smittede, da mange kun oplever meget milde symptomer.

Symptomerne hos mennesker er influenzasymptomer, feber, muskelsmerter og hovedpine. Ifølge Statens Serum Institut kan nogle udvikle alvorlig lungebetændelse.

Hos dyr er symptomerne forskellig betændelse, nedsat appetit, flåd fra næsebor og øjne samt diarre. Nogle fugle dør, som det var tilfældet med Erica Mindegaards families ene undulat.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik