Forsker: Vi kan have flokimmunitet om en måned

Coronavirus vil stadig være blandt os, men om få måneder vil det ikke længere være i form af en epidemi, siger flere forskere og SSI.

Før epidemiens begyndelse var flokimmunitet et begreb, som de færreste havde begreb om.

Sidenhen er flokimmunitet blevet et omdiskuteret ord, som betegner, hvornår der er så stor immunitet i befolkningen, at en sygdom ikke længere kan sprede sig bredt i samfundet.

quote Det er ikke en tilstand, som holder ved, fordi den bygger på immuniteten fra vacciner og boostervacciner

Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi på RUC

Og nu siger to af Danmarks førende matematiske epidemiologer til TV 2, at den målstreg kan nås indenfor ganske kort tid.

- Vi begynder at se slutningen om en måned, siger Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet.

Lone Simonsen, der er professor og leder af PandemiX Centret på samme universitet, anser ligeledes flokimmunitet som aktuelt indenfor de kommende måneder.

Med de nuværende smittetal forventer de, at Danmark indenfor de næste 30 dage vil nå et punkt, hvor over halvdelen af alle danskere har været smittet med coronavirus.

En behagelig tilstand

Sammenholdt med den høje vaccinationsrate kan de så mange tidligere smittede bringe Danmark et sted hen, hvor der er så høj en immunitet i befolkningen, at covid-19 ikke længere kan presse sundhedsvæsenet betydeligt.

Selv ikke med et komplet åbent samfund.

- Vi kommer i en behagelig tilstand, hvor epidemien ikke kan sprede sig, og det derfor ikke betyder noget, hvis nogen fra udlandet kommer flyvende ind med coronavirus, siger Viggo Andreasen.

Og så er epidemien vel ovre, og ingen udover historikere behøver herefter at beskæftige sig med coronavirus?

Ikke helt, siger Viggo Andreasen.

- Det er ikke en tilstand, som holder ved, fordi den bygger på immuniteten fra vacciner og boostervacciner samt fra tidligere infektioner, og den immunitet forsvinder med tiden, uddyber han.

Coronavirus forsvinder ikke

Når efteråret 2022 gør sin entré, vil mange vaccinerede og tidligere smittede danskere nemlig have mistet en del af deres immunitet, og så er der atter grobund for, at coronavirus kan sprede sig en smule.

quote Flokimmunitet er den eneste måde, epidemien kan ende på

Lone Simonsen, professor i matematisk epidemiologi på RUC

Fremover skal vi derfor indstille os på at indgå i en naturlig – og langvarig – balancegang med den virus, der har martret verden i to år.

- Folk mister gradvist deres immunitet, og så bliver der udbredt lidt smitte i samfundet, hvilket vil give noget immunitet tilbage. Alternativt kan man vaccinere sig til immuniteten, siger Viggo Andreasen.

Ifølge ham står vi nu på tærsklen til, at coronavirus overgår fra at blive epidemisk til endemisk.

I stedet for at covid-19 er en sygdom, der vrider armen om på sundhedsvæsenet og leder os til nedlukninger og andre mere eller mindre drastiske tiltag, bliver det en sygdom, vi lever side om side med.

Når coronavirussen vender tilbage til efteråret, forventer Viggo Andreasen således, at bølgen vil blive markant mindre end de hidtidige. Og at de coronabølger, der følger efter denne, vil blive fortsat mindre, indtil der kun er tale om krusninger.

Ikke et fy-ord

Flokimmunitet har været et tilbagevendende ord i debatten om epidemiens endeligt siden epidemiens indtog i 2020.

Ordet har været omstridt og omdiskuteret, og daværende faglige direktør for Statens Serum Institut Kåre Mølbak kom i offentlig klemme, da han i april 2020 udtalte til Politiken, at flokimmunitet på en kontrolleret måde skulle være epidemiens endestation.

Lone Simonsen er dog ikke enig i, at flokimmunitet skulle være et fy-ord.

- Det er, fordi du ikke er epidemiolog. Det er bare en fagterm, siger Lone Simonsen.

Hun har hele tiden betragtet flokimmunitet som slutmålet.

- Flokimmunitet er den eneste måde, epidemien kan ende på. Hvis du ser på historiske pandemier, så har alle antistoffer i blodet, når de er færdige. Det, regner vi også med, vil ske her, siger Lone Simonsen.

I Danmark har vi ifølge hende fået flokimmunitet ”på den fede måde” ved at holde epidemien under kontrol og derved undgå overdødelighed.

Altså nogenlunde det, som Kåre Mølbak kom i klemme for at sige.

Omikron er en hjælpende hånd

Men hvorfor når vi først denne milepæl efter to år med coronavirus og et helt år efter, at vi begyndte at vaccinere med effektive vacciner?

Det svar er et blandingsprodukt.

- Vi ser konsekvensen af den beslutning, politikerne traf i efteråret 2021, hvor de sagde, at vi ikke længere med al magt ville banke corona ned under gulvbrædderne, men i stedet ville lære at leve med den, siger Viggo Andreasen.

Således valgte Danmark at holde så mange dele af samfundet som muligt åbent med den betydning, at coronasmitte så også ville kunne brede sig. Smitten måtte bare ikke brede sig i en sådan hast, at sygehusene ikke kunne følge med.

Daglige nye smittede

Hvorfor vises de seneste tre dages tal ikke? De nye smittede er placeret på grafen efter, hvornår de blev podet. Fordi prøverne er op til flere dage om at blive analyseret og registreret, vil de seneste dage altid stige efterhånden, som tests bliver registreret. Derfor har vi fravalgt at vise dem.
Hvorfor vises de seneste tre dages tal ikke? De nye smittede er placeret på grafen efter, hvornår de blev podet. Fordi prøverne er op til flere dage om at blive analyseret og registreret, vil de seneste dage altid stige efterhånden, som tests bliver registreret. Derfor har vi fravalgt at vise dem.
Foto: Statens Serum Institut

Det har betydet, at så mange, som hospitalsvæsenet tillader, har fået immunitet fra smitte.

I og med at størstedelen af danskerne er vaccinerede mod coronavirus og dermed godt beskyttede mod alvorlig sygdom og død, kan de så blive endnu bedre beskyttede, hvis de bliver smittet og får den naturlige immunitet.

Og her har den nyankomne Omikron-variant ikke været så skidt, at den ikke har været godt for noget.

Mens den er mere smitsom end Delta-varianten, har Omikron nemlig givet mindre alvorlige sygdomsforløb, og det har bidraget til, at endnu flere kan blive smittet, uden at sygehusene kollapser.

Tyra Grove Krause, der er nuværende faglig direktør for Statens Serum Institut, har for nylig givet udtryk for det samme overfor DR.

- Heldigvis er vi beskyttet mod at blive alvorligt syge, og når så samtidig Omikron giver et mildere forløb, betyder det sådan set bare, at en meget stor del af os kommer til at få den her sygdom, og så vil vi få noget, der minder om flokimmunitet, lød det fra Tyra Grove Krause.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik