Løber Danmark tør for strøm, afbrydes boliger som nogle af de første

Bliver det nødvendigt at afbryde strømmen til dele af samfundet, vil almindelige husstande være nogle af de første, der må klare sig uden.

Europa er presset mere end nogensinde før af stigende energipriser.

Det har allerede gjort der markant dyrere for danskerne at tænde for lyset, lave mad eller varme hjemmet op. Men ifølge flere eksperter i energiforsyning risikerer vi også, at der i perioder hen over vinteren simpelthen ikke er el nok.

Sker det, vil vi for første gang nogensinde blive nødt til at afbryde strømmen til større eller mindre dele af det danske samfund.

Hvor stor risikoen er for, at det bliver nødvendigt, er ifølge vicedirektør i Energinet Klaus Winther ”svært at sætte procenter på”.

Men skulle det komme så vidt, har Danmark allerede en plan for, hvordan det skal foregå.

quote Vi er godt forberedt, for vi træner jo det her hele tiden i forhold til fejlsituationer

Jørgen Christensen, teknologidirektør i Green Power Denmark

Vil lave "alle tiltag” for at forhindre brownout

Danmark er en del af det samlede europæiske elnet, hvor strøm forhandles på tværs af landegrænser.

Her handles strømmen dagen inden, at den skal bruges. Derfor vil Energinet også typisk kunne forudse, hvis der pludseligt ikke er nok strøm på markedet til, at Danmark kan få dækket sit behov.

Sker det, vil Energinet i første omgang tage alle "driftsmæssige tiltag” i brug for ikke at skulle afkoble forbrugere, forsikrer vicedirektør Klaus Winther i et mailsvar til TV 2.

Det kan blandt andet være at trække på de reserver, man normalt tyr til ved problemer i elnettet, som for eksempel at bede elproducenterne om at byde ind med mere strøm.

- Hvis disse tiltag ikke er tilstrækkelige, vil vi iværksætte et brownout, som er en kontrolleret nedlukning af dele af elsystemet. Et brownout er til for at forhindre et ukontrolleret blackout, som vil lukke hele systemet ned, siger Klaus Winther.

Kommer det så vidt, vil Energinet give de lokale netselskaber besked om at begrænse elforbruget med en vis procentdel. Og så er det deres opgave at have en beredskabsplan klar for, hvem der må klare sig uden strøm.

Men modsat beredskabsplanen for akut mangel på gas har almindelige husstande ikke førsteret på el. Faktisk vil de være nogle af de første, der må klare sig uden strøm i kontakterne.

Hemmelig liste bestemmer, hvem der mister strømmen

Hos de danske netselskaber, som driver kablerne mellem hovednettet og forbrugerne, har man i forvejen beredskabsplaner klar i tilfælde af strømmangel.

Normalt bruges de kun, hvis elnettet bliver beskadiget af for eksempel en kraftig storm – men det vil være de samme planer, der vil blive sat i værk, hvis Danmark mangler strøm.

Det fortæller Jørgen Christensen, som er teknologidirektør i netselskabernes erhvervsorganisation, Green Power Denmark.

Her sørger selskaberne for at lukke for områder, hvor man er sikker på hurtigt at skære nok forbrug fra uden samtidig at ramme produktionen af el – det kunne for eksempel være villakvarterer eller industriområder.

- Men lad os forestille os et område, hvor der er rigtig mange husstande, men der er også rigtig mange solceller. Hvis du kobler det område ud på en dag, hvor solen skinner, mister du jo en masse produktion, fortæller Jørgen Christensen.

Samtidig sørger man for at beskytte kritisk infrastruktur som hospitaler. Men det er normalt ikke muligt kun at lukke for strømmen til en enkelt adresse.

Derfor vil man i tilfælde af et brownout kunne opleve, at ét villakvarter mister strømmen, mens et andet ikke gør, fordi det for eksempel deler hovedkabel med et hospital.

Men er man nysgerrig på, hvor udsat man er i tilfælde af akut mangel på strøm, må teknologidirektøren skuffe.

- De planer er ikke offentlige. Det ville give en masse debat om, hvem skal tages i hvilken rækkefølge, tror jeg. Man kunne jo også forestille sig, at de kunne bruges i en ond hensigt, fortæller Jørgen Christensen.

Han understreger dog, at man som udgangspunkt kun risikerer at miste strømmen i et par timer ad gangen. Derefter vil netselskaberne nemlig genoprette forbindelsen og afbryde den i et andet område i stedet.

Samtidig vil det også komme helt an på tidspunktet på dagen, hvem der risikerer at miste strømmen hvornår.

- Det er ikke nødvendigvis en helt statisk liste. Der er noget forbrug som industri eller kontorområder, der kun er der om dagen, siger teknologidirektøren.

- Vi er godt forberedt

Selvom netselskaberne er vant til at måtte afbryde strømmen til enkelte områder i en nødsituation, har de aldrig før været nødt til at begrænse forbruget på grund af elmangel.

Derfor er netselskaberne sammen med Green Power Denmark og Energinet også allerede nu begyndt at forberede sig på, hvordan det helt konkret skulle foregå, fortæller Jørgen Christensen.

Blandt andet vil teknologidirektøren ikke afvise en model, hvor strøm til boliger prioriteres højere end industri. Samtidig overvejer man et varslingssystem, hvor danskere kan få besked, inden de måtte miste strømmen.

Men hvor godt forberedte er vi på en mangelsituation?

- Vi er godt forberedte, for vi træner jo det her hele tiden i forhold til fejlsituationer. Det er noget, vi skal kunne. Det, vi snakker om nu, er, hvordan vi kan gøre det så smidigt som muligt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik