Særligt én butik skaber frustration blandt borgere i coronaramte Ishøj

Ishøj Kommune har landets højeste incidenstal, og lokale borgere peger på Bilka i byens center som et problem. Nu bliver åbningstiden ændret.

- Der er i mine øjne kun ét oplagt arnested for smitten i Ishøj.

Sådan lyder den kontante udmelding fra 40-årige Jon Kruse Povlsen, mens han kigger sig over skulderen mod indgangen til Bilka i Ishøj Bycenter.

Halvdelen af ansigtet er gemt væk bag en sort maske, der er omkranset af et stort, sort fuldskæg. Rundt om ham er folk på vej ind og ud af den Bilka, han har handlet i, lige så længe han kan huske.

Men siden nedlukningen i december er varehuset blevet roden til stor frustration hos familiefaren, der har boet i Ishøj de seneste 15 år.

- Det er påfaldende, at smittetallet er så højt i lige netop den her kommune. Når man ser en familie på fem, der helt uhindret går ind for at handle, og det sker igen og igen, så burde der være nogen, der tager affære og får det stoppet, siger han.

Ishøj Kommune har et incidenstal på 271, der angiver, hvor mange smittede en kommune har per 100.000 indbyggere den seneste uge. Det er det højeste tal af alle kommuner og dermed det sted i Danmark, hvor smittespredningen er størst.

Går man en tur i bycenteret og snakker med de lokale borgere og de få aktive butiksejere, tegner der sig hurtigt et billede af, hvor de mener, myndighederne bør rette fokus for at imødekomme problemet: mod det store varehus, der ligger i den ene ende af Ishøj Bycenter.

- Jeg tør kun at handle, lige når de åbner

På en af centergangene mellem en coronalukket frisør og en biograf, der er omdannet til et PCR-testcenter, ligger indgangen til et lejlighedskompleks midt inde i Ishøj Bycenter.

Her står 81-årige Judith Holst Larsen, der har kurs mod elevatoren, som fører op til hendes lejlighed på tredje sal. Hun har netop været på besøg hos en veninde i en af de andre lejligheder i centeret.

Judith Holst Larsen har lungesygdommen KOL og er derfor i risikogruppen. Hun føler sig til tider utryg i bycenteret, hvor ikke alle tager hensyn ifølge hende.
Judith Holst Larsen har lungesygdommen KOL og er derfor i risikogruppen. Hun føler sig til tider utryg i bycenteret, hvor ikke alle tager hensyn ifølge hende.
Foto: TV 2

Judith Holst Larsen har kol og en stærkt nedsat lungefunktion. Derfor er hun særligt opmærksom, når hun færdes i centeret.

- Jeg bliver virkelig ked af det, når folk ikke viser hensyn. Det gælder både på gangene og især i Bilka, hvor der er alt for mange mennesker. Jeg tør kun at handle, lige når de åbner, siger hun.

Den 81-årige pensionist sætter derfor stor pris på de vagter, der gør en indsats for at regulere borgernes adfærd, når de færdes i Ishøj Bycenter, der også huser rådhuset, et hotel, flere lægeklinikker og en S-togstation.

Netop flere vagter og øget politipatruljering står højt på listen over tiltag i bycenterets ledelse.

Kommunens trafikale knudepunkt

Fra et administrationslokale ikke langt fra Judith Holst Larsens lejlighed kommer Vibeke Lønborg ud. Hun er marketingschef i Ishøj Bycenter.

Helt grundlæggende peger hun på to specifikke årsager, der kan være medvirkende til det høje incidenstal, og ikke mindst hvorfor der er øget fokus på netop Ishøj Bycenter.

Hun vender sig rundt og kigger i retning af Ishøj Station, som ligger i den ene ende af centeret, og så til den modsatte side, hvor Bilkas logo lyser op for enden af centergangen.

- Vi har en meget stor færdsel gennem centeret. Der går over seks millioner mennesker igennem centeret om året. Når man har S-toget i den ene ende og en stor dagligvarebutik i den anden ende, bliver centeret ligesom byens centrum. Det er et trafikalt knudepunkt, siger hun.

Derudover er der ifølge Vibeke Lønborg mange forskellige nationaliteter samlet på et relativt lille område i kommunen, og der kan ligge nogle udfordringer i forhold til kommunikationen omkring situationens alvor.

Vibeke Lønborg er centerchef for marketing i Ishøj Bycenter. Hun mener, at centret gør, hvad man kan, for at komme smittespredningen til livs i det befærdede bycenter.
Vibeke Lønborg er centerchef for marketing i Ishøj Bycenter. Hun mener, at centret gør, hvad man kan, for at komme smittespredningen til livs i det befærdede bycenter.
Foto: TV 2

- Vi gør, hvad vi kan fra centerets side. Vi har et samarbejde med politiet, og de patruljerer jævnligt i centeret for at justere den adfærd, som vi synes er uhensigtsmæssig. Vi gør opmærksom via skiltning, og vores vagter hjælper med at adfærdsregulere de besøgende, siger hun.

Københavns Vestegns Politi bekræfter over for TV 2, at det specifikt har øget tilstedeværelsen i Ishøj Bycenter.

Her vil de indgå i dialog med borgerne og tilse, at corona-retningslinjerne bliver overholdt.

De er der, fordi det er et af de steder i Ishøj, hvor de af erfaring ved, at der kommer mange mennesker, oplyses det.

Åbningstider bliver forkortet

Salling Group, som Bilka hører under, har tirsdag meldt ud, at man ændrer åbningstiderne i Bilka i Ishøj og Hundige.

Fra onsdag lukker man klokken 21.00 i stedet for klokken 23.00.

- Ser vi udfordringer, reagerer vi på det. Ændringerne sker, fordi vi i ydertimerne på de to lokationer har oplevet flere kunder, der desværre indimellem kommer i grupper og hænger ud i stedet for at handle. Vi håber, at det kan medvirke til at begrænse smittespredningen i området, siger Morten Willum, Head of Retail i Bilka.

De to varehuse ligger i kommuner, der er henholdsvis nummer et og tre på listen over kommunernes incidenstal.

- Vi håber, at det kan medvirke til at begrænse smittespredningen i området. Vi har opsynspersonale, der observerer kundernes adfærd, og som venligt beder folk om at følge anbefalinger og retningslinjer. Så vi gør, hvad vi kan.

For 21-årige Kerem Balkirei, der bor i Ishøj, er det ikke nok at skære i åbningstiderne.

En af de få andre butikker i centeret, der holder åbent, og som lider under Bilkas store tiltrækningskraft, er slikbutikken Candystore. Den ejes af Kerem Balkireis gode ven.

- Der er mange mennesker fra de andre kommuner, der kommer og handler her. Det er et stort problem. Hvis man lukkede Bilka, var der ikke problemer her, siger han.

Kerem Balkirei mener, at Bilka bør lukke sin butik, så der kan komme kontrol over smittespredningen i Ishøj.
Kerem Balkirei mener, at Bilka bør lukke sin butik, så der kan komme kontrol over smittespredningen i Ishøj.
Foto: TV 2

Kerem Balkirei indskyder hurtigt, at han ikke altid selv er lige god til at huske mundbindet. Han kigger ned på kammeratens bord og finder en maske, som han tager på.

- Sådan. Jeg har en syg mor derhjemme, så jeg prøver faktisk at være forsigtig, siger han, mens øjnene afslører, at han smiler bag den blå maske.

Han slår dog fast, at han mener, at både politi og vagter burde rette mere fokus på mængden af mennesker i Bilka snarere end de få "rødder", der laver lidt ballade på centerets fællesarealer.

- Kom nu, bliv nu hjemme

Tilbage hos Jon Kruse Povlsen anerkender han, at Salling Group handler og rent faktisk forsøger at gøre noget.

Samtidig frygter han, at løsningen med de forkortede åbningstider kommer til at skabe endnu mere trængsel, når der er åbent.

- For mig handler det her ikke om nogle unge, der hænger ud i butikkerne med eller uden maske. Det handler om, at Bilka ikke har tilstrækkelig kontrol, siger han.

En af flere indgange til Bilka i Ishøj Bycenter.
En af flere indgange til Bilka i Ishøj Bycenter.
Foto: TV 2

Han slår samtidig fast, at det i høj grad også er myndighedernes ansvar at skærpe deres anbefalinger, så det gør det nemmere for dagligvarekæderne at navigere i.

Inden Jon Kruse Povlsen træder ud på rulletrappen, der fører ned til bycenterets parkeringskælder, stopper han op.

- Det er mindblowing for mig, at man kan samle så mange mennesker ét sted uden en konsekvens. Vi har et højt smittetryk. Altså kom nu. Bliv nu hjemme. Send én afsted – ikke fem ad gangen, siger han, mens han trækker på skuldrene, ryster lidt på hovedet og ønsker en fortsat god dag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik