Stigende elpriser får familiefar til at vaske om natten og slukke børnenes computere

De høje elpriser bekymrer en familie i Vallensbæk, der nu har set sig nødsaget til at tænke i spareløsninger.

Når Henrik Mikkelsen går i seng om aftenen, tæller han ikke får, men derimod hvor mange af familiens apparater, der står tændt, og hvilke steder rundt om i huset der kan energioptimeres.

Det sker på grund af de tårnhøje elpriser. Et resultat af både inflation, krig og vindstille vejrforhold.

Som så mange andre har familien i Vallensbæk derfor gjort sig en masse overvejelser om, hvor og hvor meget man kan spare på strømmen derhjemme.

Fordoblet forbrug

Villaen i Vallensbæk Strand har i dag et årligt elforbrug på 17.000 kWh.

Det gav en samlet elpris før prisstigningerne på omkring 20.000 kroner.

De forventede prisstigninger i årets sidste måneder er endnu ikke med i beregningerne, men Henrik Mikkelsen frygter, at der kan være tale om en samlet fordobling af de 20.000 kr.

- Vi har ikke fastlåst el, så det er jo ikke til at sige, hvad beløbet ender på. Det føles som en tikkende bombe under vores økonomi, siger Henrik Mikkelsen til TV 2.

Et hjem med sparepærer

Familien Mikkelsens husstand rummer i alt fem personer. To forældre og tre teenagebørn. Der er derfor gang i det daglige forbrug med alt lige fra vaskemaskine til gamercomputere.

Elpriserne er derfor også blevet et naturligt samtaleemne for familien omkring aftensmaden. Her bliver børnene opfordret til at huske at slukke for lyset, samtidig med at computeren skal slukkes, når den ikke er i brug.

- Vi har klart ændret vores vaner de seneste par måneder. Vi skal i hvert fald ikke trække mere strøm end højest nødvendigt, siger Henrik Mikkelsen.

Huset har fået den helt store gennemgang for at opnå den bedste energioptimering. Samtlige apparater er A+, og der er LED-sparepærer i alle lamper. Vaskemaskinen kører færrest muligt vaske, og opvaskemaskinen er sat til at køre de korte programmer om natten, hvor strømmen er en smule billigere.

quote Hvis jeg laver en flæskesteg i min airfryer, tager det en time mindre end i ovnen

Henrik Mikkelsen


Når vejret er godt, tørrer familien tøj og griller mad udenfor. Håndklæderne er det eneste, der de varme dage får en tur i tørretumbleren, for ifølge Henrik Mikkelsen kan følelsen af lige præcis et tørret håndklæde ikke undværes.

Flæskesteg i airfryer

Henrik Mikkelsen er distriktschef hos Aviko Norden Foodservice, og god mad fylder derfor en hel del hos ham og familien. Han vil derfor være ked af, hvis de stigende elpriser skal betyde, at familien må skære ned på brug af ovnen og andre køkkenapparater.

- Hvis jeg i dag laver en flæskesteg i min airfryer, tager det en time mindre end i ovnen. Sådan kan man jo hele tiden optimere, siger han til TV 2.

Henrik mener dog ikke, at familien er ude i ekstremerne endnu. Men de fortsat stigende elpriser fylder hos familiefaren i hverdagen fra morgen til aften.

- Så sent som i går, gik jeg i seng klokken 22, og lysene på vores terrasse slukker af sig selv klokken 23. Så dem slukkede jeg selvfølgelig lige inden sengetid.

Tankerne kører på alle de apparater, der i huset står på standby. Både tv’et og højtaleren. Og hvad med det gamle sodavandskøleskab ude i skuret? Kan det svare sig at gøre noget ved det?

Ingen tidshorisont

Familien skiftede i forbindelse med en brand i huset naturgasfyret ud med en luft til vand-varmepumpe.

Det skete, før krigen i Ukraine brød ud. Valget havde derfor nok været anderledes, hvis familien på nogen måde havde kunnet forudse, hvordan situationen ser ud i dag.

Ifølge Henrik Mikkelsen var varmepumpen ellers dengang den både billigste og grønneste løsning.

Torsdag så vi for tredje dag i træk rekordhøje elpriser.

Priser som Henrik Mikkelsen håber vil ændre sig, så energioptimering ikke længere skal fylde så meget i hverdagen.

- Ingen siger, at det stopper ved 8 eller måske 10 kroner. Eller at priserne vil stige frem til juleaften, og så stopper det der. Uden en tidshorisont føles det lige nu bare uendeligt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik