Vaccinationssteder er lagt ned af danskere, der vil have skud mod alvorlig flåtvirus

Danske Lægers Vaccinations Service (DLVS) har fået 4000 henvendelser om vaccinen.

Der har den seneste uge været en overvældende interesse for at blive vaccineret mod virussen TBE – en flåtbåren virus, der kan give invaliderende hjernebetændelse.

Det oplyser både Copenhagen Medicals, apotekernes vaccinationsselskab Apovac og Danske Lægers Vaccinations Service (DLVS) til TV 2.

Det sker efter, at TV 2 i sidste uge kunne fortælle, at flåter med virussen har spredt sig fra Tisvilde Hegn og Bornholm.

- Vi har fået 4000 henvendelser om vaccinen bare den sidste uge. Det er rigtig, rigtig mange, siger Carsten Schade Larsen, der er faglig ekspert i DLVS og lektor i infektionssygdomme på Aarhus Universitet, til TV 2.

Har du været smittet?

Har du - eller nogen, du kender, været smittet med TBE efter et flåtbid, så vil vi gerne høre fra dig. Skriv gerne til redaktion@tv2kosmopol.dk


Copenhagen Medicals vil ikke oplyse det præcise antal, men fortæller til TV 2, at antallet i denne uge og reservationer i næste uge overstiger det samlede antal, der blev vaccineret mod TBE hele sidste sommer.

- Flere oplyser til os, at de bor i områder, hvor der nu er flåter med TBE eller har børn, der går i skovbørnehaver i de pågældende områder, oplyser Lars Orlamundt, der er daglig leder af Copenhagen Medical.

Apovac oplyser, at der den seneste uge har været fire til fem gange flere vaccinationer end den forgangne uge, og at det er helt usædvanligt.

Det er især apoteker i Birkerød, Allerød og Frederiksværk, der har haft travlt med at vaccinere med TBE-vaccinen.

Her har mennesker de seneste to år fået påvist TBE-virus efter smitte fra flåter

Map: Natali Braagaard  Source: Statens Serum Institut  Created with Datawrapper
Map: Natali Braagaard Source: Statens Serum Institut Created with Datawrapper

Spredning i Sverige

Virusforsker og professor ved Statens Serum Institut Anders Fomsgaard oplyste fredag til TV 2, at der siden 2021 har været flere tilfælde om året, hvor personer er blevet smittet med TBE-virussen fra flåter i blandt andet Hareskoven, Gribskov og Allerød i Nordsjælland.

I flere år har der ellers kun været konstateret tilfælde på Bornholm og i Tisvilde Hegn, hvor der er et decideret område – det, Anders Fomsgaard kalder en plet – med flåter, der har virussen.

Der er tale om et lavt antal smittede om året, og risikoen for at blive smittet med virussen er fortsat lille.

Men ifølge Anders Fomsgaard er ethvert tilfælde et for meget.

- Det er en alvorlig hjernebetændelse, som kræver indlæggelse, og som efterlader mentale og neurologiske bivirkninger og lammelser i arme og ben. Man bliver ikke sig selv igen – det er en alvorlig sygdom, oplyste Anders Fomsgaard.

I Sverige, hvor mange danskere tager på sommerferie og har sommerhus, har der i 2022 og 2021 været et kraftigt stigende antal tilfælde, ligesom flåter med virussen nu har spredt sig til hele Sverige.

Også i Skåne, hvor mange danskere kommer.

Sådan kan du undgå flåter

Risikoen for at få at få det ottebenede dyr på kroppen er størst, hvis man bevæger sig væk fra stier i skovområder eller går i højt græs eller krat, hvor hjorte - som flåterne sidder på - kommer.

Der er i den forbindelse flere gode råd at følge - det er de samme råd, der gælder generelt i forhold til at undgå flåter.

Tag gummistøvler på – sokker sætter flåterne sig særlig godt fast i og kan kravle videre derfra.

Tjek altid dig selv og børn efter for flåter – bag ørerne og på varme og fugtige områder. Flåter lader sig nogle gange stoppe af elastikken i underbukserne, så tjek også her.

Brug myggespray med diethyltoluamid (DEET), som kan hjælpe.

Hvis man har hund, kan den få et flåtmiddel, Permetrin, så flåterne ikke sætter sig fast. På den måde kan man undgå, at hunden bærer flåterne med ind i sofaen eller sengen. Hunde kan i øvrigt også få hjernebetændelse.

Vaccination kræver to stik med 14 til 30 dages mellemrum efterfulgt af et boosterstik, oplyser både DLVS og Copenhagen Medicals.Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik