Vild nat overgår alle rekorder – meteorolog kalder det "helt uden sidestykke"

De temperaturer vi oplever i disse dage, kan måle sig med den danske sommer.

Natten til fredag nåede temperaturen på intet tidspunkt under 10,8 grader, hvilket var ny rekord for en nat i november.

Men der skulle bare gå ét døgn, før denne rekord blev sat til vægs.

Den forgangne nat blev nemlig om muligt endnu mere ekstrem, taget årstiden i betragtning. Den laveste temperatur, som blev registreret natten til lørdag, lød på 11,2 grader ved Brandelev lige øst for Næstved.

Dermed har vi en ny rekord for den højeste minimumstemperatur for en novembernat nogensinde.

Minimumstemperatur siden midnat. Intet sted landet kom temperaturen under 11,2 grader, hvilket er ny rekord for en novembernat.
Minimumstemperatur siden midnat. Intet sted landet kom temperaturen under 11,2 grader, hvilket er ny rekord for en novembernat.
Foto: TV 2 Vejret

"Helt uden sidestykke"

Tager man årstiden i betragtning, så har den netop overståede nat været helt ekstrem. På samtlige parametre er der sat nye rekorder for, hvor varm en nat kan være så sent på året.

En meteorologisk nat er defineret ved at starte om aftenen klokken 20 og fortsætte til næste morgen klokken 08. Gennem hele denne periode har middeltemperaturen været 12,9 grader, hvilket er ny rekord på denne tid af året.

Derudover blev den højeste lokale minimumstemperatur målt til at være 13,6 grader ved Aarhus Lufthavn. Det er også rekord så sent på året og er kun sket én gang før i en november, hvilket selvfølgelig er sket tidligere end 12. november.


Ifølge meteorolog ved TV 2 VEJRET Sebastian Pelt er den varme, vi oplever over Danmark, helt grotesk.

- Den netop overståede nat har været endnu mere spektakulær (end natten til fredag red.) - og så vild, at det er helt uden sidestykke, fortæller Sebastian Pelt.

Og der kan være noget om snakken. Den varme vi oplever for tiden er nærmest helt sommerlig.

Naturen kan have svært ved at finde hoved og hale i den usædvanlige varme. Her er det et kirsebærtræ, der blomstrer på Bispebjerg kirkegård.
Naturen kan have svært ved at finde hoved og hale i den usædvanlige varme. Her er det et kirsebærtræ, der blomstrer på Bispebjerg kirkegård.
Foto: Jørn Krimme / Seerfoto

Svarer til en dag i starten af juni

Den gennemsnitlige nattetemperatur i juli og august lyder på henholdsvis 12,7 og 12,8 grader.

Da middeltemperaturen i den forgangne nat lød på 12,9 grader kan den altså sagtens hamle op med en normal dansk sommernat.

Og dermed har vi nu haft to nætter i træk i november, som har haft en højere middeltemperatur end en sommernat.


Men det er ikke bare nattetemperaturen, der i øjeblikket er meget vild. Generelt er det i løbet af hele døgnet, at temperaturen er uhørt høj.

Gennem hele fredagsdøgnet blev middeltemperaturen 13,2 grader. Det svarer til en dag i starten af juni. Lørdag lyder middeltemperaturen indtil klokken 10.30 på 12,9 grader, hvilket stadig kan nå at ændre sig.

Varmen er ikke set lige i hundredvis af år

For at sætte varmen i et historisk perspektiv, så har alle stationer, der har målt i mange år, sat nye rekorder for, hvor varmt det kan blive så sent på året.

Blandt andet er temperaturren kravlet op over 14 grader i København, hvilket gør lørdag til den varmeste dag nogensinde målt i hovedstaden så sent på året. Her eksisterer der vel at mærke målinger tilbage til 1768.

Dermed er det helt ekstremt varme vi oplever over Danmark i øjeblikket, og det er et klart signal på, at klimaet generelt er blevet varmere.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik