Genudgivelse:
Artiklen blev oprindeligt udgivet i februar 2022.
- Jeg griner, når du griner, og du griner af ingenting.
Sådan siger 12-årige Tristan Ringgaard Mbacham til sin jævnaldrende kammerat Tristan Højrup Faravola, mens de sammen suser rundt i cirkler på Tristan Højrup Faravolas kørestol uden for hjemmet ved Vallensbæk Strand.
Og det indkapsler på mange måder det unikke bånd, der er mellem de to drenge. De fremhæver begge gentagende gange, at det bedste ved deres venskab er, at de altid har det det sjovt og kan grine sammen.
Der er rigtig mange ting, vi kan gøre sammen. Ting som de fleste normale venner også ville gøre
Tristan Højrup Faravola sidder i kørestol, fordi han har muskelsvind og derfor ikke kan gå selv. Hans handicap er dog ingen hindring for drengenes leg.
Kammeraten Tristan Ringgaard Mbacham hopper let og rutineret op bag på kørestolen, og så suser de ellers afsted sammen.
Som den opmærksomme læser måske nu har bemærket, så har vennerne ikke kun den samme humor, men de deler også navn. Og for at undgå for meget forvirring, så bliver de i skolen ofte kaldt Tristan H og Tristan R.
Drengene går i samme klasse. Tidligere har Tristan H gået på en skole for mennesker med handicap, men han var simpelthen for klog til den skole, siger han. Og derfor startede han i første klasse på en almindelig folkeskole, hvor Tristan R altså også gik.
De blev venner med det samme og har nu været venner i syv år.
Udefra kan deres venskab synes anderledes fra de fleste venskaber, men selv mener de ikke, der er den store forskel.
- Selvfølgelig er der nogle ting ved at have et handicap. Vi kan jo ikke bare løbe rundt og lege fangeleg og sådan noget, men jeg synes stadig, der er rigtig mange ting, vi kan gøre. Ting, som de fleste normale venner også ville gøre sammen, det kan vi også sagtens gøre sammen, selvom han har et handicap. Der er ikke rigtig nogen forskel, siger Tristan R til TV 2 Kosmopol.
Og Tristan H supplerer:
- Det kan godt være, at én med et handicap ser anderledes ud, men de har mindst ligeså sjov humor som dig selv eller andre.
Mange børn tror, det er svært at have en ven med handicap
Ifølge det Det Centrale Handicapråd frygter mange børn, at det er udfordrende at have en ven med handicap, og derfor undgår de det.
Derved går mange potentielle gode venskaber som navnebrødrenes her tabt, og derfor har Det Centrale Handicapråd lanceret en kampagne henvendt til folkeskolerne, der skal hjælpe flere børn med handicap til at skabe gode relationer og venskaber.
Undersøgelser viser, at mennesker med handicap generelt er mere ensomme, så indsatsen skal være med til på sigt at nedbryde fordomme i samfundet.
Kampagen blev lanceret den 22. november 2021 og hedder 'Min ven med handicap'.
Kampagen består af undervisningsmateriale til folkeskolelærer, samtaleguides til forældre samt flere videoer, hvor man kan møde vennepar, hvoraf den ene part har et handicap.
Her har blandt andet Tristan og Tristan valgt at fortælle om deres venskab, i håb om at de kan inspirere andre børn til at søge venskaber på trods af et handicap.
Du kan finde kampagnematerialet her.
Kan hjælpe hinanden med skole og spil
Noget af det, Tristan R og Tristan H bruger allermest tid på sammen, er at spille.
Der er lidt uenighed om, hvem der bedst, når de spiller mod hinanden. De når alligevel til enighed om, at Tristan R er bedst til FIFA, og at Tristian H er stærkest, når det handler om spil med strategi.
Tristan R forklarer, at de på den måde generelt supplerer hinanden godt, ved at hjælpe hinanden med dét, som den anden part har sværest ved:
- Der er nogle ting, han er god til, og så er der nogle ting, jeg er god til. Især i dansk og matematik, siger han.
Tristan H erklærer sig enig, selvom han dog mener, at han alligevel er fem procent bedre til dansk og matematik.
Efter lidt diskussion bliver vennerne til sidst enige om, at Tristan H måske er tre procent bedre til skolefagene.
Og dernæst bryder de ud i et stor grin, præcis som de startede med.
Du kan møde de to lattermilde venner i videoen øverst i artiklen.