Fie Hækkerup lå på gulvet og skreg: "De mest sindssyge smerter jeg har oplevet i mit liv"

Fie Hækkerup (S) oplevede en voldsom og smertefuld medicinsk abort. Hun har nu taget sin oplevelse med på Christiansborg for at gøre en forskel for andre kvinder.

I sommer fandt Fie Hækkerup og hendes mand endelig deres drømmehus i Hillerød. Tæt på skoven og på familien – deriblandt Fies far, Nick Hækkerup, den tidligere socialdemokratiske justitsminister.

De var lige flyttet ind og i færd med at male det hele hvidt. Fie var gravid i uge 11. Troede de. Men mens de malede væggene i stueetagen, begyndte hun at bløde, og de fik hurtigt en aftale hos lægen.

- Vi tog til lægen og det viste sig, at fosteret var gået til i uge seks, og så skal fostret jo ud, fortæller Fie Hækkerup, da TV 2 Kosmopol er på besøg.

- Lægerne anbefalede, at jeg fik en medicinsk abort, som foregår ved, at man tager piller derhjemme. Det tog vi imod.

Fie Hækkerup og hendes mand tog hjem og Fie gik i gang med pillerne. Men der gik ikke længe, før hun var helt ude af sig selv på grund af smerter.

- Jeg lå på badeværelsesgulvet og oplevede de mest sindssyge smerter. Jeg skreg - jeg græd - savlen stod ud af munden på mig. Jeg røg ind og ud af bevidsthed. Det var så sindssygt at være i.

Blå bog Fie Hækkerup

Bor i Hillerød med sin mand Mikkel Juul Hækkerup.

Datter af Nick Hækkerup.

Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Nordsjællands Storkreds fra 1. november 2022

Formand for Frit Forum, 2018-2020

Prøv med varmepude

Fie Hækkerups mand er sygeplejerske,  men blev meget bekymret, da han så sin hustru være i så intense smerter. Han ringede til det akutnummer, som parret havde fået, men fik bare at vide, at de kunne prøve med en varmepude.

- Det virkede fuldstændig absurd! Der var ingen læger, der havde forberedt mig på, at det ville gøre så ondt. Der var ingen information om det, understreger 29-årige Fie Hækkerup.

- Det handlede bare om, hvordan det ville foregå rent praktisk, og så er det overstået, og ”så kan I spise aftensmad-agtigt”. Så det var meget, meget voldsommere, end det jeg var blevet stillet i udsigt.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Fie Hækkerup i huset i Hillerød.
Fie Hækkerup i huset i Hillerød.
Foto: Stine Sylvestersen/ TV 2 Kosmopol

400 andre kvinder

Smerterne, og dét at Fie Hækkerup følte, at hun var blevet så mangelfuldt informeret, gjorde at hun ville handle.

- Det blev en ting for mig, en kamp jeg tog op, fortæller hun.

Fie Hækkerup valgte at fortælle sin historie - blandt andet på sine sociale medier. Og det gav genlyd.

- Jeg fik rigtig, rigtig mange henvendelser. Over 400 beskeder fra kvinder, der fortæller at deres oplevelser har været fuldstændig ligesom mine. At de ikke følte sig ordentligt informeret, og det gjorde så sindssygt ondt som noget, man slet ikke kunne forestille sig.

- Det bekræftede mig i, at der er et problem her. Det skal jo jo slet ikke gøre så ondt at få en fuldt ud lovlig og legitim behandling i Danmark. Det kan simpelthen ikke passe.

1 ud af 70

I portrætserien "1 ud af 70" sætter TV 2 Kosmopol fokus på en række politikere valgt ind i hovedstadsområdet. 

Fie Hækkerup tog sin oplevelse med på Christiansborg, fordi hun følte, at hun havde en forpligtigelse over for andre kvinder.

- Jeg har et talerør, som der ikke er særlig mange i Danmark, der har. Det skal jeg bruge til noget. Og jeg har en mulighed for at sørge for, at vi får gjort noget ved det.

Fie Hækkerup satte sig for at læse op på emnet, for at finde ud af så meget som muligt om medicinsk abort. Hun forklarer, at hun fik at vide fra de faglige miljøer, at man ikke ved særlig meget om medicinsk abort.

- Det er derfor, man ikke smertedækker anderledes, end man gør, fordi vi mangler viden om det. Så det blev en politisk kamp for mig, for at sikre at vi kan komme videre med det.

Penge til forskning

Fie Hækkerups opråb har allerede givet bonus. Hun har været med til at få sat penge af til forskning i kvindesygdomme, herunder abort.

Folketinget er nemlig blevet enige om at afsætte 210 millioner kr. fra forskningsreserven til uafhængig forskning, herunder forskning i kvindesygdomme.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Fie Hækkerup er gravid igen. Her er hun sammen med sin mand Mikkel Juul Hækkerup
Fie Hækkerup er gravid igen. Her er hun sammen med sin mand Mikkel Juul Hækkerup
Foto: Henry Michaelsen/TV 2 Kosmopol

Hvordan er det at tage sin egen personlige oplevelse og så gøre det til politik?

- For mig var det fuldstændig naturligt at gøre det på den her måde. Jeg havde en følelse af, at det simpelthen skal slutte her.

- Hvis jeg overhovedet kan gøre noget for det, så skal de næste generationer ikke have den oplevelse, jeg har haft.

Venter sig igen

Fie Hækkerup er nu gravid igen, hun er halvvejs henne og har det godt. Hun er kun nervøs på den måde man naturligt er, når man skal have sit første barn, og der er mange tanker der fylder.

- Men jeg er ikke nervøs på den måde, at jeg bærer en sorg eller et traume med mig. Det kan jeg høre på de beskeder, jeg har fået, at der er mange andre, der har det sådan.

- Men for mig var det nærmest terapeutisk at være igennem den proces, jeg var her i efteråret med at rejse sagen politisk.

- Så jeg er et godt sted, slutter Fie Hækkerup, mens hun holder blidt på sin mave.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik