Hun hørte nyheden i radioen: “Det var en fuldstændig åbenbaring”

Franciska Rosenkilde var med det samme klar over, at hendes liv ville blive forandret for altid, da hun lyttede til en udsendelse i radioen for næsten 10 år siden.

En formiddag i 2014 åbnede verden sig på en ny måde for Franciska Rosenkilde. Hun stod i køkkenet, radioen kørte på P3, men pludselig måtte hun spidse ører, da det handlede om det nye parti ved navn Alternativet.

- Jeg hørte om et parti, som talte om klimakrisen som en vigtig krise. For mig var det en fuldstændig åbenbaring. Jeg havde ikke hørt politiske partier tale om klima på den måde før.

- Så jeg måtte tage kontakt og høre mere, fortæller politisk leder af Alternativet, Franciska Rosenkilde, da TV 2 Kosmopol er på besøg i hendes københavnerhus.

Det kunne ikke gå hurtigt nok med at vokse op for lille Franciska.
Det kunne ikke gå hurtigt nok med at vokse op for lille Franciska.
Foto: privatfoto

Alternativet fylder rundt 

I disse dage er det 10 år siden at Alternativet så dagens lys. Partiet skulle føre politik på en helt ny måde – og gå forrest i klimakampen.

1 ud af 70

I portrætserien "1 ud af 70" sætter TV 2 Kosmopol fokus på en række politikere valgt ind i hovedstadsområdet. 

Se afsnittet om Franciska Rosenkilde på TV 2 Kosmopol.

 Men det viste sig at være en stor udfordring med mange bump undervejs.

Siden februar 2021 er det Franciska Rosenkilde, der har været leder af det stormombruste parti, og det virker som om, hun har fået mere styr på de alternative tropper.

- Jeg tror, jeg er rigtig god til at finde orden i kaos. Det er meget det, der har været gennemgående i mit liv.

Det vidste du ikke om Franciska Rosenkilde

Hun har danset ballet siden hun var fire år. Og hun danser stadig ballet hver uge, dog ikke længere i tåspidssko.

Hun har boet over 25 forskellige steder i København. Hun har boet i alle bydele - dog aldrig på Østerbro.

Hun har arbejdet otte år som kok og køkkenchef

De forløbne 10 år er klimaet kommet på alles læber, og de fleste partier har nu klima øverst på dagsordenen, men i følge den 47-årige politiske leder gør det ikke Alternativet mindre aktuelt nu.

- Når man ser på den politik, der bliver indgået, så er klima desværre overhovedet ikke det vigtigste for de andre partier. 

Se hele portrættet af Franciska Rosenkilde (ALT) her.

- Jeg tænker, at det bliver tydeligere og tydeligere for borgerne, at så længe det er de partier, der sidder på magten nu, der bestemmer, så er der ikke nogen grøn omstilling.

"Det her billede viser tydeligt, at jeg var ikke super optaget af at være barn", siger Franciska Rosenkilde selv om dette billede.
"Det her billede viser tydeligt, at jeg var ikke super optaget af at være barn", siger Franciska Rosenkilde selv om dette billede.
Foto: privatfoto

Ville være voksen

Nu er Franciska Rosenkilde lige der, hvor hun gerne vil være, for bordenden og i fuld gang med at redde kloden, men spørger man til hendes barndom, så var det ikke lige noget for hende.

- Egentlig sagde det mig ikke så meget at være barn. Jeg ville rigtig gerne blive voksen hurtigt. Jeg tror, det handlede meget om, at jeg gerne selv ville bestemme, hvordan mit liv skulle se ud.

- Vi flyttede meget rundt og jeg har ikke sådan et tilhørsforhold til en barndom, kan man sige. Jeg ville bare gerne blive voksen.

Franciska kort tid før hun flytter hjemmefra
Franciska kort tid før hun flytter hjemmefra
Foto: privatfoto

Franciska var ikke mere end 15 år, da hun flyttede hjemmefra, og det passede hende rigtig godt, for fra det tidspunkt kunne hun selv bestemme.

- Jeg syntes rigtig godt om at være ung, det levede helt klart op til de forventninger, jeg havde som barn, siger hun i dag med et grin.

Franciska var vild med endelig at være ung og kunne bestemme selv
Franciska var vild med endelig at være ung og kunne bestemme selv
Foto: privatfoto

Det ender galt 

Franciska Rosenkildes vej ind i politik gik gennem maden. 

- Jeg har altid godt kunne lide at lave mad. Jeg har lavet mad, siden jeg var lille, faktisk. Men da jeg blev ældre, begyndte jeg at have en større forståelse for, hvad det betyder for min sundhed, hvad jeg spiser. Og hvad det betyder for jordens sundhed, hvordan maden bliver produceret.

Så Franciska Rosenkilde tog en uddannelse indenfor ernæring og sundhed på Suhrs, og senere tog hun en kandidat på Københavns Universitet i fødevaresystemer og klimaforandringer.

- Og der tænkte jeg, det her ender galt! Vi er nødt til at ændre det her strukturelt. Og så var der ikke andet at gøre for mig, end at gå ind i politik.

Franciska Rosenkilde lige der hvor hun bedst kan lide at være: Blandt grøntsager.
Franciska Rosenkilde lige der hvor hun bedst kan lide at være: Blandt grøntsager.
Foto: Stine Sylvestersen/ TV 2 Kosmopol

Og hvis man spørger Franciska Rosenkilde i dag, om der stadig brug for Alternativet om 10 år, svarer hun med eftertryk

- Ja, det er der helt sikkert. For de kriser, som Alternativet blev født for at finde løsninger på, de er jo kun blevet større. Så jeg er sikker på, at der er et Alternativet om 10 år.

Men burde I ikke have gjort jer selv overflødige på 10 år?

- Det kunne man have håbet på, men så hurtigt går det desværre ikke i dansk politik, slutter Franciska Rosenkilde med et stort smil.

- Vi har stadig meget at kæmpe for.

Blå bog: Franciska Rosenkilde (ALT)

Folketingsmedlem for Alternativet i Københavns Storkreds fra 1. november 2022.

Politisk leder for Alternativet fra 2021.

Kultur- og fritidsborgmester i København 2018-2021

Bor i København

Uddannelse

Geografi (cand.scient.geo.), Københavns Universitet, 2015.
Sundhed og humanernæring (prof.-bach.), Suhrs Højskole, København, 2010Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik