Den er svenske betjentes favorit: "Når du har fået ét stød, makker du ret"

Politibetjente på den københavnske vestegn kommer til at bære en strømpistol i deres bælte. I Sverige har det været betjentes fortrukne våben frem for peberspray og knippel.

Betjente fra Københavns Vestegn, Nordjylland, Sydsjælland og Lolland-Falster skal fra efteråret 2024 teste strømpistoler i tjenesten.

I flere nabolande er strømpistolen allerede en del af politiets hverdag. Blandt andet i Sverige, hvor forventningen er, at strømpistolen kommer på gaden i hele landet inden årets udgang.

- Erfaringerne er, at når du én gang er blevet skudt med strømpistolen, så skal du ikke skydes mere. Peberspray har ikke samme effekt, siger Hans, der er gadebetjent i Helsingborg i Sverige.

I forhold til hvor ondt det gør?

Ja.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Sådan virker strømpistoler

Strømpistolen virker ved at starte en spænding på 50.000 volt og derefter skyde nåle med modhager afsted. To pile sætter sig fast i kroppen og skaber en plus- og minuspol, hvor der går strøm igennem i fem sekunder. Det er smertefuldt og musklerne bliver imens lammet af kontroltab. 

Kilde: Axon og Polisen

I december 2021 blev det besluttet at indføre strømpistolen som en fast del af svenske betjentes udrustning. 

I løbet af året skal alle betjente oplæres i at bruge den, og Hans er en af 12 betjente, som vi møder i Landskrona på andendagen af den svenske uddannelse i brug af strømpistol.

- Jeg synes, det er meget godt værktøj. Vi har ventet på den, siger Hans. 

Se Hans skyde med strømpistolen i videoen her. (Artiklen fortsætter efter videoen.)

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På uddannelsen bliver de testet i teori og praksis, og derefter kan de gå på gaden med den gule pistol.

Allerede inden Hans har bestået uddannelsen, glæder han sig til at bruge den, og han kan hurtigt nævne en nylig situation, hvor han mener, at han ville have haft gavn af strømpistolen.

- Det var en person, der havde indtaget meget narkotika. Personen lyttede ikke, når vi sagde, at han skulle lægge sig ned. Der måtte vi bruge peberspray, og der blev lidt slåskamp.

Kom personen eller I til skade i den situation?

- Nej.

Så I klarede jer egentlig?

- Ja.

Men hvorfor havde det så været rarere med strømpistolen?

- Når man bruger peberspray, så er der risiko for, at man kontaminerer sig selv eller sine kollegaer. Hvis vi havde haft en strømpistol, så havde vi måske ikke brugt peberspray. Vi havde måske ikke behøvet at tage fat i personen. Når man tager fat i en person og begynder at trække, så er der en risiko for, at personen eller man selv bliver skadet, siger han.

Det foretrukne våben

550 svenske betjente blev i 2018 og 2019 oplært i og stillet strømpistol til rådighed for at teste og måle på brugen.

En evaluering af den svenske forsøgsordning har vist, at strømpistolen virkede deeskalerende og gjorde betjentene mere trygge i situationer med en høj grad af modstand og/eller angreb.

- De kunne kommunikere mere roligt, fordi de vidste, at de havde strømpistolen til rådighed, Jonas Hansson, der er tidligere politibetjent, forsker ved Umeå Universitet og projektleder på evalueringen. 

Ved at interviewe de deltagende betjente og sammenligne dem med en kontrolgruppe af betjente uden strømpistol kunne det konkluderes, at betjente med strømpistolen brugte peberspray og knippel mindre end dem uden strømpistol. 

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Interviewsvar fra betjente viste, at flere betjente erstattede peberspray og knippel med strømpistolen, og svarene indikerede, at der havde været situationer, hvor de før ville have brugt et skydevåben, men nu trak strømpistolen.

Det var ikke muligt at måle på om det rent faktisk var tilfældet i forsøgsperioden, da skydevåben bliver trukket få gange, og datagrundlaget derfor er for småt, fortæller Jonas Hansson.

Modellen af strømpistol, de bruger i Sverige, hedder Taser 7 og kan affyres to gange, inden man skal lade den på ny.
Modellen af strømpistol, de bruger i Sverige, hedder Taser 7 og kan affyres to gange, inden man skal lade den på ny.
Foto: Emma Thomas Moesgaard / TV 2 Kosmopol

Skal dansk politi have strømpistoler?

Dansk politi og politiet i andre europæiske lande ikke ikke sammenlignes 1:1. Blandt andet grundet forskel i generelle arbejdsmetoder. 

Det oplyser Knud Stadsgaard, der er chefpolitiinspektør hos Københavns Vestegns politi og talsperson på strømpistolsprojektet under Rigspolitiet, i et skriftligt svar.

- Det er derfor vigtigt, at vi gør vores egne erfaringer i en dansk kontekst, og at vi står på et solidt erfaringsgrundlag, når vi til sidst beslutter, om strømpistoler skal implementeres som et blivende magtmiddel i politiet, skriver han.

Hvis du følge uddannelsen i brug af strømpistol i Sverige, så kan du se mere her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik