Nicoline blev træt af sin "mor-krop" - så fik hun lavet en mommy makeover

32-årige Nicoline Burchhardt har fået foretaget en såkaldt mommy makeover. En kompliceret kosmetisk operation der langt fra er den lette løsning til den perfekte krop. Tekst: Marie Kjempff Video: Nynne Frost Andersen

muted

Fuld narkose:

Ingen vej tilbage

Artiklen er oprindeligt udgivet i januar 2023, men vi synes stadig, at den er læseværdig, derfor har vi genudgivet den. God fornøjelse.


10, 9, 8, 7…

Nicoline Burchhardt forsvinder hurtigt ind i narkosens intetland.

Hun har sagt farvel til kæresten, der vil tælle minutterne, til hun vågner. 

Og så har hun sagt farvel til sin gamle krop. En krop, der har båret tre graviditeter, men som også har ændret sig så meget, at hun ikke kan se sig i spejlet uden at blive ked af det.

De næste fire timer skal hun igennem sit livs første kosmetiske operation.

På Roskilde Privathospital skal en plastikkirurg lave hendes bryster større, fjerne løs og hængende hud på maven, og så skal hun have suget fedt fra hofter og mave.

Nicoline Burchhardt skal have lavet en såkaldt mommy makeover. 

Et nyere fænomen som plastikkirurger tilbyder kvinder, der er utilfredse med deres krop, efter de har fået børn. Udtrykket kommer fra USA, men operationstypen er fra Sydamerika og har de seneste år vundet indpas i Danmark. Alene i TV 2 Kosmopols sendeområde tilbyder 12 privatklinikker mommy makeovers.

Det er en kæmpe operation, hvor flere indgreb skal klares på én gang, og det er ikke uden risici.

Det kommer Nicoline Burchhardt snart til at finde ud af. 

muted

Før operationen:

"Jeg ligner en der har født tre børn"

Dagene inden operationen har Nicoline Burchhardt kigget ekstra meget på sin krop i spejlet.

Hun har forsøgt at være mere tilgivende over for kroppen og at sige tak for alt det, den har givet hende.

Alligevel kan hun ikke vente med at se den nye krop efter operationen:

- Min krop har holdt mig tilbage, og den er en ret stor faktor for mig. Når jeg har bestemt tøj på eller er på stranden med mine børn, så er min mave min første tanke.

quote Jeg vil finde tilbage til den kvinde, jeg er. En stolt og selvsikker kvinde

Nicoline Burchhardt er mor til tre døtre på fire, seks og otte år. Hun har gennemgået tre svære graviditeter, og fødte sin yngste datter tre måneder før tid i et akut kejsersnit.

Hun ved godt, hun burde acceptere sin mor-krop med alt, hvad det indebærer:

- Jeg burde acceptere det, og det har jeg også prøvet. Og med kost og motion prøvet at forbedre det udgangspunkt, jeg har.

Foto af en gravid Nicoline Burchhardt.
Foto af en gravid Nicoline Burchhardt.
Foto: Privatfoto

På trods af en aktiv livsstil med træning fire gange om ugen og sund kost, er hun aldrig blevet tilfreds med sine fedtdepoter omkring maven.

- Jeg ligner en, der har født tre børn, og jeg vil ikke være foruden dem for noget i verden, men jeg er kommet til et punkt i mit liv, hvor jeg vil finde tilbage til den kvinde, jeg er. En stolt og selvsikker kvinde.

quote Jeg vil finde tilbage til den kvinde, jeg er. En stolt og selvsikker kvinde

Det har taget Nicoline Burchhardt fire års overvejelse og endeløse google-søgninger at tage den endelige beslutning om at få lavet en ’Mommy Makeover’.

98.600 kroner kommer det til at koste. Hun har sparet op, fået penge af sin kæreste og finansieret det gennem lån. 

muted

Operationen:

2,5 kilo fedt, 1300 gram hud og implantater på 375 milliliter

Kirurgen Marie Louise von Sperling står bøjet over Nicoline Burchhardts krop.

Med en skalpel laver hun et snit under det venstre bryst, og vævet omkring hullet brændes med et særligt instrument, der skal lukke blodkarrene og stoppe blødningen. 

En klud føres ind i hullet, og hun tørrer indersiden af brystet af, før implantatet på 375 milliliter skubbes ind og hullet syes sammen. 

Der er en slående forskel mellem det nye bryst og det gamle, der flader ud til siden, som hun ligger på operationsbriksen.

Nicoline Burchhardt får syet hullet sammen efter implantatet er på plads på højre bryst.
Nicoline Burchhardt får syet hullet sammen efter implantatet er på plads på højre bryst.
Foto: Nynne Frost Andersen/ TV 2 Kosmopol

Samme procedure gentages på højre bryst.

Nu er det mavens tur. En tyk nål med sugeeffekt bliver stukket ned i de nøje optegnede områder på Nicoline Burchhardts mave. 

Gullig-lyserødt fedt pibler frem i en beholder. Kirurgen pumper nålen ind i både mave og hofter.

Operationen trækker ud. 

Der er behov for at suge mere fedt, end de havde regnet med. Beholderen med Nicolines fedt viser, at der er suget 2,5 liter.

Det sidste indgreb er det plastikkirurgiske indgreb på maven. Den største og mest tidskrævende del af en mommy makeover.

Kirurgen trækker et stykke af mavens hud ned og skærer det af efter de nøje satte tusch-streger, som var tegnet på Nicolines mave og hofter før operationen.

I alt skærer hun 1300 gram overskydende hud fra Nicoline Burchhardts krop. 

mave ar syes
Foto: Nynne Frost Andersen/ TV 2 Kosmopol

Også her bliver der brugt en brænder langs det åbne sår, så blodkarrene lukker sig og stopper blødningen. En lugt af brændt kød breder sig.

Til sidst syer kirurgen den nye stramme mave sammen sting for sting.

Operationen er overstået.

Der er opstået komplikationer

40 i feber.

To dage efter operationen er Nicoline Burchhardt hjemme igen, da hun får det rigtig dårligt. Hun vågner med intense smerter i venstre bryst, som er hævet op til dobbelt størrelse. Hun har det som om, hendes krop er gået i choktilstand.

Og det var bare én ud af flere smertefulde eftervirkninger, der opstår de næste uger efter operationen.

For det T-formede ar over maven vil ikke vokse sammen. Arret er begyndt at væske en hel del, og på Roskilde Privathospital konstaterer de, at såret skal renses, så det bedre kan hele. 

Følsomt indhold

Dette billede kan virke voldsomt

Se billede

Derfor har Nicoline Burchhardt et stort hul under navlen.

- Hullet under navlen er ret dybt. Hvis du tager en pincet, kan du næsten trække den hele vejen ned i hullet, siger Nicoline Burchhardt.

Hun har ondt, er nervøs og er derfor inde til tjek og sårbehandling på Roskilde Privathospital mindst én gang om ugen.

Knap syv uger efter operationen bliver Nicoline igen lagt i narkose. 

Hun oplever mange smerter i forbindelse med såret, og på privathospitalet vurderer de, at det vil være rarest for hende at være under narkose igennem oprensningen af såret.  

En beslutning Nicoline Burchhardt er glad for:

- Jeg er glad for, at jeg sov igennem det. Man er øm i kroppen, men man er også følelsesmæssig øm omkring det, siger hun.

Hun har også fået betændelse i hoften på grund af en sytråd, der skulle være selvopløselig. Men Nicolines krop opløser ikke tråden, og i stedet skaber den betændelse. Det skal også renses, mens hun er på operationsbordet.

Efter operationen begynder hullet i maven at hele og lukke sig. 

Derudover har hun også oplevet, at sårene under hendes ene bryst har væsket på grund af de selvopløselige tråde, ligesom hun undervejs i forløbet har fundet ud af, at hun ikke kan tåle morfin.

- Morfin kaster jeg op af. Og prøv at forestille dig, hvordan det er at kaste op, når hele ens mave er nyopereret. 

På trods af alle de uventede komplikationer er hun ikke i tvivl. Hun ville gøre det hele igen, for hun er så glad for resultatet.

muted

To måneder efter operationen:

En ny kvinde i spejlet

Otte uger efter hendes mommy makeover er Nicoline langsomt ved at komme sig.

Hun er stadig sygemeldt fra sit arbejde, men er sluppet af med de slemme smerter. Hun har stadig en del væske i kroppen efter operationen og er hævet om maven. 

Men så snart hun ser sig i spejlet, så er de mange udfordringer glemt.

- Jeg er glad og tilfreds. Når jeg tager tøj på, føler jeg mig godt tilpas, og der er ikke nogen delle, der sidder og frustrerer mig.

De fleste af døgnets timer har Nicoline Burchhardt et elastikkorset på, der skal forhindre væskeansamlinger.
De fleste af døgnets timer har Nicoline Burchhardt et elastikkorset på, der skal forhindre væskeansamlinger.
Foto: Nynne Frost Andersen/ TV 2 Kosmopol

Der vil typisk gå tre-seks måneder før væske og hævelser i kroppen er væk, og man begynder at kunne se det endelige resultat.

Som mor til tre piger har Nicoline Burchhardt tænkt meget over signalværdien ved at få denne type operation.

- Jeg har snakket rigtig meget med dem om det og har lagt stor vægt på, at det er ikke normalt for alle, men det er normalt for mig. Det er noget, jeg vælger at gøre, fordi det vil gøre mig glad.

Selvom hun stadig har meget væske i kroppen, og det endelige resultat først kan ses et halvt år efter operationen, så er Nicoline Burchhardt meget tilfreds med resultatet.
Selvom hun stadig har meget væske i kroppen, og det endelige resultat først kan ses et halvt år efter operationen, så er Nicoline Burchhardt meget tilfreds med resultatet.
Foto: Nynne Frost Andersen/ TV 2 Kosmopol

Hun er glad for, at hun tog beslutningen, og synes at det er det rette tidspunkt:

- Det er ikke gjort i mit livs efterår. Jeg føler, jeg har lagt et fundament for mig selv i forhold til resten af mit liv.

muted

Plastikkirurg:

"Mommy Makeover er ikke et quick fix"

Det er speciallæge i kirurgi, Marie Louise von Sperling, der har udført Nicoline Burchhardts Mommy Makeover på Roskilde Privathospital.

Hun vil gerne medgive, at Mommy Makeover er et ”poppet udtryk”, men ser ikke noget problematisk i navnet. Det er bare en betegnelse.

Marie Louise von Sperling er glad for at kunne hjælpe de kvinder, der ikke er tilfredse med deres udseende. Hun mener ikke, hun er med til at forvrænge skønhedsidealet.

- Vi er med til at hjælpe kvinder hen, hvor de gerne vil være, fordi kvinder har ret til at bestemme over deres egen krop.

Marie Louise von Sperling er plastikkirurg på Roskilde Privathospital, og det er hende, der står for Nicoline Burchhardts mommy makeover.
Marie Louise von Sperling er plastikkirurg på Roskilde Privathospital, og det er hende, der står for Nicoline Burchhardts mommy makeover.
Foto: Nynne Frost Andersen/ TV 2 Kosmopol

Kirurgen understreger, at mommy makeovers ikke er den lette løsning, hvis man er utilfreds med sit udseende.

quote Det kan indebære problemer for kvinden at blive opereret

Marie Louise von Sperling

Udover den lange operation og de efterfølgende smerter, så vil det endelige resultat først vise sig efter seks måneder. 

Indtil da vil den opererede have så meget væske i kroppen, og langt fra have den krop, hun drømte om:

- En mommy makeover er bestemt ikke et quickfix, for det er en operation med et efterforløb, og der er indbygget risici for komplikationer ved alt kirurgi. Så det er vigtigt forstå, at man ikke bare kan trylle en krop frem. Det kan indebære problemer for kvinden at blive opereret, fortæller Marie Louise von Sperling.

Marie Louise von Sperling er blevet forelagt Nicoline Burchhardts beskrivelse af efterforløbet af hendes operation. Hun har bekræftet forløbet og uddyber:

- Det er er sjældent, der opstår komplikationer, men det er et vilkår i alle typer kirurgi. Der er mange faktorer, der er afgørende for en god heling. 

Når man får lavet en større operation som en mommy makeover, så stiger risikoen for komplikationer, siger hun:

- Jo mere kirurgi man får lavet, jo flere er risici.

- Men det er en situation, vi er forberedt på, og vi er i stand til at tage os af det, når det sker, som vi gjorde i Nicolines tilfælde. 

Ifølge professor i plastikkirurgi og overlæge ved Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling på Rigshospitalet, Tine Engberg Damsgaard, er en mommy makeover ikke risikabel, så længe patienten er sund og rask. 

Men hun understreger også, som Marie Louise von Sperling, at risikoen for komplikationer stiger med operationens størrelse:

 - Det er ikke de enkelte indgreb hver for sig, men det, at man kombinerer dem, der gør det til en mere alvorlig operation. Det giver længere tid med kirurgi og længere tid i narkose, og dermed udsættes kroppen også for det anæstesiologiske og kirurgiske stressrespons i længere tid, siger Tine Engberg Damsgaard.