Landmanden, ostemageren og bryggeren glæder sig over åbning: Men én bekymring fylder stadig

Måske lukker det hele ned igen - men for nu glæder flere Lorryland-producenter af blandt andet ost, grøntsager og øl sig over, at der endelig er kunder i biksen igen.

Man skal ikke græde over spildt mælk. Spildt øl derimod - det er straks en anden sag.

Det fastslår direktøren for mikrobryggeriet Hornbeer, der ligger i Kirke Hyllinge, efter et år, hvor coronakrisen har tvunget ham til at hælde tusind litervis af øl ud i afløbet.

quote Man kan kalde os dumme og naive, men vi har ligesom en tro på, at samfundet åbner op nu, og en tro på, at vaccine og coronapas vil gøre, at vi får en mere normal verden

Fredrik Sahlin, Godis Grønt

Det lysner dog i horisonten for producenter som netop Hornbeer, for onsdag åbner restauranter, caféer, barer og værtshuse endelig - og så er der pludselig igen hænder til at tage imod deres varer.

- Det var bare en følelse af lettelse, der bredte sig i hele kroppen, da vi hørte det, siger direktøren, Jan Sandgren Jensen:

La Treccia drives af fætrene Luca og Oscar, der kommer fra Calabrien i det sydlige Italien.
La Treccia drives af fætrene Luca og Oscar, der kommer fra Calabrien i det sydlige Italien.
Foto: Foto: La Treccia

- Det har været nogle lange måneder, fordi vores kunder har holdt lukket, men åbningen her betyder forhåbentlig, at vi overlever. Der er allerede kommet en del ordrer, men der er ikke ligeså meget fart på, som hvis der var helt åbent.

Og det er da heller ikke den rene lykke for Hornbeer, at restauranter og barer igen kan åbne, for med nyheden følger også bekymringen for, om det hele kan blive taget fra dem - endnu en gang.

- Man ved jo ikke, om der lukkes ned igen om måned. Det frygter jeg. Så kan vi stå og producere en masse øl, og så kan vi brænde inde med det igen. Det ville ikke være sjovt, siger Jan Sandgren Jensen.

Det er en bekymring, der deles af osteproducenten, Oscar Ferrao, der laver oste på mejeriet, La Treccia i Rødovre:

- Vi glæder os rigtig meget til at komme i gang igen, men vi er også spændte på, hvad der kommer til at ske for os. Alle vores kunder er glade for at starte op igen, men de er usikre på, hvor meget de skal bestille fra os. Det bliver en spændende kommende uge, siger Oscar Ferrao.

Plan B ligger klar

Hos Godis Grønt - en lille økologisk grøntsagsproduktion, der ligger i Lejre - glæder landmand Fredrik Sahlin sig også over, at de restauranter, han leverer til, igen kan åbne for kunder.

Over halvdelen af produktionen fra Godis Grønt går nemlig normalt til udvalgte restauranter, og det har kostet utallige ekstra arbejdstimer at få landbruget til køre rundt uden dem.

- Sidste år stod 60 procent af produktionen til restauranter, så de procenter forsvandt ved det pressemøde i marts, hvor Mette Frederiksen lukkede landet, fortæller Fredrik Sahlin.

Landmanden har en plan B, hvis landet nu skulle lukke ned igen, som også La Treccia og Hornbeer er bekymret for, og den helt store glædesdans venter han med, men:

Fredrik Sahlin og Christina Viuff Sand  er begge uddannet fra Kalø Økologisk Landbrugsskole og driver sammen Godis Grønt.
Fredrik Sahlin og Christina Viuff Sand er begge uddannet fra Kalø Økologisk Landbrugsskole og driver sammen Godis Grønt.
Foto: Bamdej Communication

- Man kan kalde os dumme og naive, men vi har ligesom en tro på, at samfundet åbner op nu, og en tro på, at vaccine og coronapas vil gøre, at vi får en mere normal verden, og at kunder og forbrugere kommer ud og spise, så vi kommer op på 60 procent igen, siger han:

- Vi er igen omstillingsparate, og vi har en plan B, men vi har lavet produktionsplanen, frøene er bestilt, og vi har talt med restauranterne, så vi står klar til at servicere.

Nødt til at tro på det

Samme optimisme føler Neel Seerup Hansen, der sammen med sin mand ejer økologiske Seerupgaard i Dragør, hvor de dyrker grøntsagssorter, urter og blomster.

Også deres produktion har stået i stampe - og usikkerheden på, om de samarbejder, de har bygget op med restauranterne ville overleve - for ikke at tale om, horvidt selve restauranterne overhovedet ville klare sig gennem krisen - har fyldt meget.

TV 2 Lorry har tidligere interviewet Neel Seerup Hansen. Det skete i efteråret, da hun fik en lys idé i form af de såkaldte æg-aktier, så lokale og erhvervsdrivende restauranter fik mulighed for at købe æg på forhånd og støtte op om gården.
TV 2 Lorry har tidligere interviewet Neel Seerup Hansen. Det skete i efteråret, da hun fik en lys idé i form af de såkaldte æg-aktier, så lokale og erhvervsdrivende restauranter fik mulighed for at købe æg på forhånd og støtte op om gården.
Foto: TV 2 Lorry

Derfor var det en stor lettelse, da det blev officielt, at restauranterne igen åbner:

- Humøret steg lige med 10 grader, det var sådan en lettelse, og nu spirer forårsglæden hos os og fornemmelsen af, at nu starter vi noget op igen, siger Neel Seerup Hansen.

På Seerupgaard fylder bekymringen for en ny nedlukning ikke. Det kan den ikke, forklarer hun:

- Vi ved godt, at der er en masse usikkerhed, men nu har vi levet i usikkerhed i lang tid, og vi er nødt til at sørge for, at varerne er der. Vi kan jo ikke vente til august med at skrue op for mængden af efterårsvarer. Græskar skal plantes lige om lidt. Vi er nødt at sætte varerne i gang nu her, siger hun:

- Vi er nødt til at tro på det, for ellers mangler vi varer i efteråret. Vi er forårsglade, og vi tror på det.

TV 2 Lorry har tidligere besøgt Neel Seerup Hansen og hendes mands gård i Dragør. Se Neel Seerup Hansens rundvisning på gården lige her:


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik