Nødhjælpsorganisation er overvældet: "Tak, men vi kan ikke rumme mere tøj"

Organisationen Hjælp Ukraine har modtaget så mange donationer fra borgere, at de ikke har plads til mere for nu. Men man kan stadig hjælpe, siger formanden.

Rundt omkring i hovedstadsområdet og på Sjælland står 150 carporte i øjeblikket fyldt til bristepunktet.

Ikke af biler, cykler og remedier til haven.

Nej, de bugner af alt fra tøj til soveposer og andre fornødenheder. Og det skal alt sammen sendes afsted til ukrainere i nød.

Formand for den frivillige nødorganisation Hjælp Ukraine, Jakob Knudsen, er meget taknemmelig over danskernes generøse bidrag.

- Vi har modtaget et sted mellem 500 og 1000 kubikmeter ærkedansk næstekærlighed i dag. Ingen kender for alvor tallet, skriver han i foreningens Facebookgruppe.

- Mit opslag, om at vi skulle bruge penge, carporte og tøj, er blevet delt af 1100 mennesker i københavnsområdet. Det går jo amok, siger Jakob Knudsen.

quote Vi har kun været i gang i fire dage nu. Og man siger, at mirakler tager en uge

Jakob Knudsen formand for Hjælp Ukraine

Ikke brug for mere tøj

Men han har også en kærlig opfordring.

For der er simpelthen ikke plads til mere tøj i de 150 menneskers carporte.

- Lige nu vil vi faktisk helst have, at du venter med at komme med mere tøj. Hvis du gerne vil hjælpe, kan du tilbyde at afhente tøj og køre det til de centrale lagre, som vi lige nu arbejder på, lyder det fra formanden.

Konkret skriver Hjælp Ukraine, at de er ved at opbygge deres organisation for blandt andet at finde centrale lagre, hvorfra tøjet kan afhentes og køres afsted til nærområderne i Ukraine og Polen.

Centrale lagre med nødhjælp

For øjeblikket er det organisationens fornemmeste opgave, at finde centrale opbevaringsrum rundt om i landet.

De skal helst være mindst hundrede kvadratmeter og fungere som indsamlingscentral.

Formålet er at samle donationerne fra carportene til endnu større bunker. Herfra skal de afhentes af lastbiler og køres mod Ukraine eller Polen. 

- Vi har kun været i gang i fire dage nu. Og man siger, at mirakler tager en uge, siger Jakob Knudsen. 

Derfor lyder opfordringen også, at man skal slå koldt vand i blodet, trække vejret og vente en omgang, siger formanden til TV 2 Lorry.

- Hele Europa har fået samme idé. Hold lidt igen, vi skal nok nå det. Vi har tøj til 30.000 familier, og det kommer ikke hurtigere til Polen af, at vi modtager mere.

Hvis du alligevel vil hjælpe, så send penge

Fra nødhjælpsorganisationer som Røde kors og Red Barnet lyder opfordringen: Donér penge i stedet for tøj.

- Lige nu er der mest brug for penge. Så der er midler til at drive nødhjælpssituationen i Ukraine, både når det gælder vandforsyningen, der ikke dur, eller mangel på medicin og så videre, alt efter hvor penge helt aktuelt kan gøre den vigtigste forskel, siger kommunikationschef Klaus Nørskov fra Dansk Røde Kors til Ritzau.

Nørskov peger på, at problemet med de nuværende danske indsamlinger af ikke mindst tøj er, at man samler det. Men bagefter køres det til den polsk-ukrainske grænse, hvorfra det i praksis er meget svært med en krig kørende at få tingene videre.

Jakob Knudsen mener dog stadig, at man kan gøre gavn med at samle ting ind:

I stedet kan man bidrage med hygiejneartikler til kvinder og børn, men også almene ting som tandpasta, tandbørster og sæbe er velkomne.

Derudover kan man også donere sovegrej. Det kan for eksempel være puder, soveposer, luftmadrasser, tæpper, dyner og lignende.

Det er umiddelbart de mest presserende ting, lyder vurderingen fra formanden.

Ønsker man at hjælpe med at lagre de mange donationer, kan man følge linket herunder.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik