Svensk grænsehandel vokser: Danskere køber cigaretter og slik

Sverige har overhalet Tyskland, når det handler om vores foretrukne lande at hente billigere cigaretter i. Samtidig melder en af Sveriges største supermarkedskæder, at de får stadigt flere danske kunder, der fylder indkøbsvognene mere og mere. For forbrugerne er der nemlig penge at spare på en lang række varer i Sverige.

Med den seneste afgiftsstigning koster en pakke cigaretter i Danmark i gennemsnit 60 kroner, mens man kan købe en tilsvarende pakke på den anden side af Øresund for mindre end 45 danske kroner.

Og det har gjort det mere populært end nogensinde før for danskere at hente cigaretter med hjem fra den anden side af Øresund. Sådan lyder det fra både den svenske supermarkedskæde ICA og revisionsselskabet KPMG.

Ved at indsamle cigaretpakker og spore deres oprindelse konkluderer KPMG i en rapport, at Sverige brager ind på listen som et af danskernes foretrukne lande at hente billigere cigaretter i. 

KPMG laver på europæisk plan rapporten for tobaksfirmaet Philip Morris. Hvert år kortlægger KPMG på samme måde import af cigaretter, prisforskelle og mængden af kopi- og smuglercigaretter.

Og forbrugernes import af svenske cigaretter fortsætter med at vokse, hvis afgifterne stiger yderligere, lyder det fra danske købmænd, som gerne ser politisk indgriben.

- Det her er ikke en bøn om at sænke afgifterne på cigaretter. Politisk skal man naturligvis gøre alt, hvad man overhovedet kan for at dæmpe forbruget af cigaretter. Men de cigaretter danskerne nu engang køber, bliver ikke mindre usunde af at være købt i udlandet. Og derfor ser vi meget gerne, at skatteindtægterne, momsindtægterne og arbejdspladserne bliver lagt i danske butikker, siger vicedirektør i De Samvirkende Købmænd, Claus Bøgelund Nielsen.

Og hvordan skulle det kunne lade sig gøre?

- Man kan for eksempel gøre, som man har gjort i Frankrig. Der har man ændret grænsen for, hvor mange cigaretter en franskmand må købe, når en franskmand har været ude at rejse. Det er ikke 800 cigaretter, som det er i det meste af Europa. Det er 200. Så vores forslag er, at danske politikere træffer den samme beslutning, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Minister: Høje priser er et politisk valg

Skatteminister Jeppe Bruus (S) mener dog ikke, at det er vejen frem. Prisstigningen på særligt cigaretter er med til at holde danske unge fra at ryge.

- Når vi har hævet prisen på cigaretter, så er det for at undgå, at vores børn og unge starter med at ryge, fordi det er meget sundhedsskadeligt, det tror jeg vi alle sammen godt ved. Men det er klart, at når man hæver prisen, så vil nogle øge deres grænsehandel. 

- På den ene side kommer vi ikke uden om, at der er en vis mængde af grænsehandel, og på den anden side indretter vi vores afgifter, så vi også begrænser den del af det. Men så har vi også holdninger til at rygning for eksempel er meget skadelig, og derfor har vi højere afgifter på rygning i Danmark i forhold til vores nabolande, og det er et helt bevidst politisk valg, som flertallet i Folketinget har vedtaget, siger Jeppe Bruus til TV 2 Lorry.

Mange varer er billigere i Sverige

Det er dog langtfra kun cigaretter, som danskere i stor stil køber med hjem fra Sverige. En lang række dagligvarer og sukkervarer er markant billigere på den anden side af Øresund.

Samtidig kan man med fordel tanke brændstof på den anden side af broen.

For at dæmpe effekten af de voldsomme prisstigningerne, har den svenske stat sat afgifterne ned på benzin og diesel med 1,70 svenske krone pr. liter, eller hvad der svarer til cirka 1,25 danske kroner.

quote Pulverkaffe er ca. halvdelen af prisen i Danmark, så vi køber 18-24 glas med hjem hver gang.

Bent Malmgren, Lyngby

Kaffe og sukkervarer er meget billigere på den anden side af Øresund. Foto: Niels Knuth, TV 2 Lorry
Kaffe og sukkervarer er meget billigere på den anden side af Øresund. Foto: Niels Knuth, TV 2 Lorry

Selv om udgiften til Øresundsbroen - med rabatordning koster en tur til 350 kroner tur/retur. – selvfølgelig er en udgift, som skal med i regnestykket, når man skal gøre op, hvorvidt der er penge at spare, er der mange danskere, som kombinerer en tur til Sverige med forskellige former for indkøb.

Svenske cigaretter og sukkervarer hitter blandt danskerne

  • I Danmark koster en pakke cigaretter i gennemsnit 60 kroner. I Sverige kan man købe dem for mindre end 45 kroner pr. pakke.


  • I Danmark er normalprisen for 200 gram pulverkaffe guld ca. 75-80,- kroner. I Sverige er normalprisen for den samme kaffe ca. 50,- danske kroner.


  • Filterkaffe er også billigere - normalpris for en populær pakke i Danmark er 50 kroner - i Sverige ca. 30,- danske kroner, mens stort set alle sukkervarer også er markant billigere.


  • Det samme gælder bleer og babymad.


  • Og hvor der i Danmark er 25% moms på fødevarer ligger den i Sverige på kun 12%

Susse og Bent Malmgren fra Lyngby er nogle af de danskere, som jævnligt krydser Øresund for blandt andet at hente billig kaffe og sukkervarer.

- Pulverkaffe er cirka halvdelen af prisen i Danmark, så vi køber 18-24 glas med hjem hver gang, siger Susse og Bent Malmgren, som understreger, at de også køber masser af slik med hjem, når de er i Sverige.

I følge supermarkedskæden ICA's afdeling i Emporia (et af Skandinaviens største shoppingcentre, som ligger få kilometer fra Øresunsbroen red.) er det særligt i ferier og ved højtider, at det strømmer til med danskere. 

- Der kommer ekstremt mange danskere, og de handler meget forskelligt. Varer som kød, fisk brød. Kaffe og slik. Cigaretter. Olivenolie osv. Det er stort set alt, danskerne handler her – på nær øl, griner salgschef i ICA , Niklas Talevski.

Spørg Os - Afstemning

_