Kan miste støtten: "Det er et kæmpe svigt over for stofmisbrugerne"

Regeringens forslag til finanslov 2023 fjerner bevilling til Antidote Danmark.

En næsespray med stoffet naloxon gør det muligt at afværge en overdosis hos en stofmisbruger. 

Metoden er blevet udbredt af organisationen Antidote Danmark, som både uddeler Antidote-sæt og uddanner folk til at kunne bruge dem.

Men fra den 1. januar 2023 kan det være, at det ikke længere er en mulighed.

I regeringens forslag til en finanslov for 2023 er der nemlig ikke afsat penge til organisationen, hvilket ellers har været tilfældet de seneste fire år.

Og det betyder, at organisationen kan stå uden finansiering, når kalenderen viser 2023.

quote Uden en bevilling vil der komme flere døde stofbrugere, flere skader og ødelagte liv

Michael Lodberg Olsen, stifter af Antidote Danmark

Det bekræfter sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et skriftligt brev til Jakob Hartvig Thomsen og Michael Lodberg Olsen, der er henholdsvis bestyrelsesformand og stifter af Antidote Danmark.

”Det er korrekt, at finanslovforslaget for 2023 ikke indeholder en videreførelse af den bevilling på årligt 0,8 millioner kroner, som Antidote Danmark har haft i perioden 2019-2022”, skriver ministeren i brevet, som TV 2 Lorry er i besiddelse af.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er Antidote?

  • Antidote er betegnelsen for præparatet Naloxone, som er et middel til at behandle overdosering med opioider. Opioider er bedre kendt som stofferne; morfin, fentanyl, heroin, metadon m.fl..

  • Antidote virker grundet Naloxonens evne til at binde sig til de receptorer i hjernen (opioid-receptorer), hvor bl.a. stofferne morfin og heroin binder sig til. På denne måde ophører stoffernes virkning.

  • Antidote kan på ingen måde misbruges eller bruges forkert, hvis overdosis tilfældet ikke er en opioid overdosis, vil næsesprayen ingen effekt have.

  • Antidote gives som næsespray, og er derfor nem at bruge selvom man ikke har en sundhedsfaglig uddannelse.


    Kilde: Antidote Danmark 

Magnus Heunicke fastslår dog, at han ”forventer, at finansiering til videreførelse af bevilling til Antidote Danmark prioriteres på vores kommende oplæg til udmøntning af SSA-reserven. Den endelige fordeling vil afhænge af forhandlingerne med de øvrige.”

SSA-reserven er reserven til foranstaltninger på social-, sundheds og arbejdsmarkedsområdet. 

Men selvom ministeren er optimistisk på Antidote Danmarks vegne, så står det anderledes til hos Michael Lodberg Olsen, der er stifter af Antidote Danmark. Han vurderer nemlig, at en manglende eller sen bevilling vil få alvorlige konsekvenser.  

- Uden en bevilling vil der komme flere døde stofbrugere, flere skader og ødelagte liv og en øget belastning på sygehusene, siger Michael Lodberg Olsen til TV 2 Lorry.

Antidote Danmark kender til 103 tilfælde, hvor et Antidote-sæt i år er blevet brugt på en overdosis. Ligeledes har man uddannet omkring 1.200 personer til at kunne give Antidote. Og det er altså de tiltag, der ikke længere er mulige, hvis finansieringen hører op. 

Går i nul 1. januar

Selv hvis en bevilling kommer gennem den såkaldte SSA-reserve, så frygter Michael Lodberg Olsen, at det kan føre til, at man først får bevillingen langt inde i foråret.

Den nuværende situation betyder nemlig, at man den 1. januar står uden medarbejdere, ligesom man heller ikke kan indkøbe flere Antidote-sæt. 

- Per 31. december går vi i nul. Det betyder, at vi ikke har flere penge til medicin. Vi kan derfor ikke udlevere flere Antidote-sæt. Samtidig kan de, der uddannes fra januar, ikke få udleveret Antidote-sæt, forklarer Michael Lodberg Olsen og fastslår:

- Det er et kæmpe svigt over for stofmisbrugerne. Vi har endelig fået skabt en kultur, hvor de passer bedre på hinanden og har fået et redskab, der virker.

TV 2 Lorry ville gerne have stillet en række opfølgende spørgsmål til Magnus Heunicke og forholdt ministeren det faktum, at organisationen frygter for de konsekvenser, det kan få, hvis en eventuel finansiering først falder efter den 1. januar.

Ministeren er dog ikke vendt tilbage på TV 2 Lorrys interviewforespørgsel.

Ønsker inspiration fra Skotland 

Martin Gertsen er sundhedsordfører for Venstre og folketingskandidat i Københavns Storkreds. Han oplyser til TV 2 Lorry, at Venstre er klar til - som minimum - at støtte en finansiering til Antidote Danmark gennem SSA-reserven. 

- Selvfølgelig. Det er et minimum. Jeg synes, der er behov for at udvide ordningen. Det er en næsespray med en fantastisk effekt. Den redder jo menneskeliv, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter: 

- I Skotland er den en del af politiets uniform. Jeg mener, at vi bør kigge samme vej. I stedet for at indskrænke, bør vi udbrede ordningen, fordi den er med til at redde menneskeliv, siger han.

Martin Gertsen slår fast, at Venstre vil kigge på at sikre penge til Antidote Danmark, både hvis partiet får regeringsansvaret eller ender med at stå udenfor en regering efter det forestående folketingsvalg. 

Også hos SF ønsker man at fortsætte støtten af Antidote Danmark. 

SF's folketingsmedlem Lisbeth Bech-Nielsen, der genopstiller i Københavns Storkreds, kalder Antidotes arbejder "supervigtigt" og ærgrer sig over, at regeringen med Heunicke i spidsen ikke har Antidote med i udspillet til finansloven.

- Det er regeringens ansvar at sørge for, at det, de synes er vigtigt, kommer på finansloven. Det, at andre partier skal forhandle SSA-reserven, gør, at han (Magnus Heunicke, red.) lægger ansvaret over på andre partier, siger hun til TV 2 Lorry og fastslår, at SF vil arbejde for at sikre, at projektet får den nødvendige støtte: 

- Hvis vi i SF kommer til at forhandle finanslov, så er Antidote helt klart med i vores udspil, lover hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik