Sofie vil bryde tabu, som mange kvinder kæmper med

Sofie de Bretteville lægger billeder af sin menstruation på sociale medier. Menstruation er nemlig hverken privat eller ulækkert, mener hun.

Synet af menstruationsblod kan – afhængigt af øjnene, der ser – både være glædeligt, ubekvemt, sorgfuldt eller ulækkert … og så kan det måske ligefrem være aktivistisk.

I hvert fald er det efterhånden mere og mere almindeligt at støde på billeder af menstruationsblod og gennemblødninger på sociale medier.

Både hos Flow Intimates, der producerer menstruationstrusser, og som for nyligt søgte menstruerende kvinder eller opsamlet blod til en reklame med ægte menstruationsblod.

quote Jeg synes, menstruation er så almindeligt, at det er et livsvilkår, at man ser det.

Sofie de Bretteville Olsen

Eller hos Emma Libner, der – under navnet Kh_underlivet – poster billeder af menstruationsblod på Instagram. Og opfordrer andre til at gøre det samme.

Og så er der politiker fra Socialdemokratiet og jordemoderstuderende Sofie de Bretteville Olsen, der ofte bløder igennem, når hun har menstruation. Og deler billeder af det gennemblødte tøj på sociale medier.

Som en form for opgør med den skam og det tabu, hun mener, menstruation længe har været ensbetydende med.

(Artiklen fortsætter efter opslaget)

Det er nemlig et problem, når kvinder måned efter måned skjuler bind og tamponer i ærmet, tænker over deres tøjvalg, når de har menstruation eller hyppigt går på toilettet for at tjekke, om de er blødt igennem, forklarer hun.

- Jeg tror, mange synes, menstruation er sådan lidt ulækkert, hvis jeg skal være helt ærlig. Selvom jeg synes, det er forfærdeligt og ærgerligt, understreger hun.

- For de fleste kvinder i den fødedygtige alder har jo menstruation, hvilket gør det relativt normalt. Men når vi ikke taler om det, skaber vi en afstand til det. Og den afstand, tror jeg, er rigtig vigtig at nedbryde.

Sofie de Bretteville menstruation menstruationsblod deling tabu
Det er billeder som dette, Sofie de Bretteville lægger op på sociale medier. For at vise andre, hvor normalt det er - og at de ikke er alene, hvis de står i samme situation.

Turde pludselig tale højt om menstruation

For Sofie de Bretteville Olsen var det forbundet med stor skam, da hun som 13-årig fik menstruation.

Hun skammede sig over at bløde og vise andre, at hun gjorde det. Ligesom hun frygtede at bløde igennem.

Hun gemte sit bind i en lille pung i skoletasken eller skjulte det oppe under ærmet, når hun gik på toilettet.

Men samtidig med, at skammen prægede størstedelen af hendes teenageår, modnedes det, hun kalder et ”indre opgør”.

- I takt med at jeg bliver mere bevidst om min egen krop, og hvad jeg vil acceptere, begynder jeg langsomt at synes, det er vanvittig uretfærdigt. At jeg, bare fordi jeg er født som kvinde, hver måned skal gå og have det dårligt med mig selv og min krop. Over noget der er meget naturligt, forklarer hun.

Sofie de Bretteville menstruation menstruationsblod deling tabu
Sofie de Bretteville er jordemoderstuderende på Herlev Hospital. En profession hvor der ikke altid er tid til at gå på toiletter for at tjekke, om hun er blødt igennem den hvide uniform.

Alligevel var det først, da hun som 18-årig fik konstateret den kroniske underlivssygdom endometriose, at skammen for alvor forsvandt. Faktisk gav diagnosen anledning til at ”kramme” og ”forsone” sig med de månedlige blødninger, forklarer hun.

- Jeg tror, at hele den rejse, jeg har været på, har gjort mig mere bevidst om mit forhold til min menstruation. Jeg turde lige pludselig tale højt om den. Det er ikke, fordi man skal være syg for at kunne gøre det, men for mig faldt der nogle brikker på plads.

Piger og kvinder er flove over menstruation

En helt ny dansk undersøgelse fra 2024, der er lavet på vegne af hygiejnevirksomheden Essity, viser, at hver tredje elev føler sig utryg ved at tale om menstruation i skolen. Mest udtalt er det blandt elever i alderen 13 til 14 år, hvor seks ud af ti angiver, at de ikke er trygge ved at tale om menstruation.

En engelsk undersøgelse fra 2017 viste desuden, at 48 procent af 14 til 21-årige piger og kvinder er flove over deres menstruation.

Kan politikere vise deres menstruationsblod?

I dag er Sofie de Bretteville 23 år gammel og regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden.

Og så er hun for nyligt blevet folketingskandidat.

Netop derfor synes hun, det er vigtigt at lægge billeder af sin menstruation på de sociale medier.

Dem, der følger hende, forventer nemlig at høre om hendes holdninger til skat, klima og udlændinge – og bliver formentligt overraskede, når der pludselig dukker et blodigt billede op i deres feed.

- De følgere, der forventer noget helt andet, skal også blive bevidste om, hvor almindeligt og normalt det er at bløde. Selv hvis man er politiker, understreger hun.

quote Vi skal bryde med, at menstruation er en privatsag.

Sofie de Bretteville

Sofie de Bretteville Olsen er dog samtidig meget bevidst om, at nogle måske mener, hun spiller sine kort dårligere som politiker ved at lægge billeder af sin menstruation til offentligt skue.

- Da jeg blev folketingskandidat, fik jeg at vide, at der havde været en samtale til et større selskab om, at det nok var slut med menstruationsbilleder, hvis jeg skulle vælges, fortæller hun.

For hende understreger episoden blot, hvor privat og tabubelagt, menstruation fortsat er.

- Hvis det er sandheden, udelukker man godt nok mange mennesker. Det er jo et helt køn, der har menstruation. Jeg kan ikke forstå, at man ikke må være menneskelig og vise det.

Men kan du forstå, hvis nogen synes, menstruation er en privatsag, som vi ikke behøver at se?

- Nej, det forstår jeg ikke. Lige netop det, at man i så mange år har fastholdt menstruation som noget privat, har også været med til at gøre det tabubelagt og skamfuldt. Og har gjort at vi har talt meget lidt om det. Vi skal bryde med, at menstruation er en privatsag.

Gør det for 13-årige Sofies skyld

Når Sofie de Bretteville Olsen viser sin menstruation på sociale medier, oplever hun hver gang, at hun både mister og får en portion følgere.

Og så får hun en hel del respons. Både i negativ og positiv retning.

Hun får blandt andet beskeder fra folk, der synes, hun bevæger sig ud over grænsen for privatsfæren, at hun burde blive dygtigere til at bruge hygiejneprodukter eller som ikke synes, menstruation hører til i deres feed.

Kan du forstå dem, der synes, at det her er grænseoverskridende og ikke har lyst til at følge dig på grund af det?

- Nej, det kan jeg faktisk ikke. Jeg synes, menstruation er så almindeligt, at det er et livsvilkår, at man ser det. Og det kan man også blive præsenteret for, når man åbner sin Instagram, understreger hun.

Sofie de Bretteville
Det er ofte de løstsiddende kjoler, der ryger på, når Sofie de Bretteville har menstruation. Hun vælger ofte dem med et spraglet mønster i røde og brune nuancer, så det ikke er for tydeligt, hvis uheldet skulle være ude.

Der er da også stadig en hel del, der følger Sofie de Bretteville Olsens Instagramprofil. Og som sender hjerter og beskeder, når hun deler billeder, hvor hun er blødt igennem.

- Jeg får både beskeder fra kvinder, der også er blødt igennem og er glade for, at de ikke er alene. Eller fra mødre, der har døtre, der også bløder igennem, som de vil opfordre til at følge med på min profil, forklarer Sofie de Bretteville Olsen.

Og det er faktisk sidstnævnte, der er en af de tungtvejende grunde til, at hun ufortrødent fortsætter med at dele billeder af sin menstruation.

Det kunne hun nemlig godt selv have haft brug for, da hun var 13 år gammel.

- Når jeg som 23-årige Sofie lægger de her billeder op, gør jeg det langt hen ad vejen for 13-årige Sofies skyld. For at fortælle hende hvor almindeligt menstruation er. At det kan komme i mange former, farver og konsistens. Med eller uden smerter. Og at det alt sammen er helt normalt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik