Venstre vil ikke betale terrorsikring for gadefest

Gadefestivalen Distortion har afsat masser af midler til terrorsikring. Nu appellerer man til Københavns Rådhus om hjælp fremover.

Det er nødvendigt med massiv sikkerhed omkring Københavns kommende gadefestival Distortion. 

Sådan lyder meldingen fra festens opfinder Thomas Fleurquin efter aftenens terrorangreb ved en koncert i Manchester. 

Her er 59 personer såret, og 22 personer er slået ihjel - heriblandt en otteårig pige - da en selvmordsbomber spræng sig selv i luften, da publikum forlod koncerten. 

- Man må deværre sige, at Distortion er et oplagt mål til et bilangreb, fordi det er på gaden, og det er nemt at komme til og fra festen, siger Thomas Fleurquin til TV 2 Lorry. 

Terrorsikring koster kulturlivet dyrt

Han fortæller, at man i flere måneder har forberedt sig på sikkerheden. Man vil blandt andet opsætte betonklodser ved knudepunkterne, og man har etableret et såkaldt tryghedskorps. 

Man ser sig dog nødsaget til at opruste yderlige efter angrebet i Manchester, selvom der ikke er penge til det, og han håber derfor, at kulturbegivenheder fremover vil kunne søge om støtte til sikkerhedsudgifterne:

- Det er et kæmpe problem for kulturlivet, hvis der ikke er noget hjælp fra myndighederne til at afholde de her arrangementer. Kulturaktørerne bløder på budgetterne. Vi har afsat 300.000 kroner foreløbigt, som vi ikke engang havde, og nu kræver det endnu flere ressourcer, siger han:

- Det er meget irriterende og problematisk. 

V: Vi kan ikke spærre hele byen af

Arrangøren skal dog ikke forvente hjælp fra Københavns Rådhus, hvis det står til Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard. 

- Jeg ved godt, at 300.000 kroner er mange penge for Distortion, men jeg synes samtidig, det er et sundt princip, at private arrangører selv afholder de omkostninger, der er til terrorsikring, siger hun til TV 2 Lorry. 

Hun tror på, at private aktører fremover vil låne og leje terrorberedskab til begivenheder i form af eksempelvis vagter og afspærringer. 

Men risikerer vi ikke, at kulturarrangører ikke har råd til det, og at sikkerheden derfor bliver svækket?

- Det er helt klart en risiko. Omvendt har jeg svært ved at se, at vi kan gøre det anderledes. I kommunen har vi udendørs arrangementer hele året. I sidste uge var der Copenhagen Marathon, og vi kan jo ikke spærre hele København af med betonklodser. 

Diskuteres efter festival

Hvor man i Venstre er ganske afvisende overfor Distortions appel, så er man mere vævende hos Socialdemokraterne. 

Hør gør Simon Strange opmærksom på, at emnet er på dagsordenen ved næste møde i Kultur -og Fritidsudvalget den 1. juni. 

Og flere penge til indkøb eller leje af sikkerhed er bestemt ikke en mulighed, som han vil udelukke. 
 

Spørg Os - Afstemning

_