Nej tak til verdensarv: Dragør dropper at gå efter Unesco-optagelse

Ifølge borgmesteren har Dragør Kommune ganske enkelt ikke råd til at blive en del af Unescos verdensarvsliste, fordi der med en potentiel optagelse følger ekstra omkostninger.

Roskilde Domkirke, Kronborg slot og Jelling-monumenterne. Det er et yderst fint selskab, som kommunalbestyrelsen i Dragør Kommune torsdag stemte nej til at blive en del af.

Med stemmerne ni mod seks, blev det nemlig besluttet, at kommunen ikke vil søge om optagelse på Unescos verdensarvsliste.

Forslaget om at stoppe arbejdet med optagelse på Unescos verdensarvsliste var stillet af de Konservative, samt socialdemokraterne Nicolaj Bertel Riber og Ole H. Hansen.

Kommunens borgmester, Kenneth Gøtterup (K), mener ulemperne ved en plads på listen overgik fordelene.

- Konservative har stemt imod forslaget, fordi turismen vil nå et niveau, hvor vi ikke længere vil kunne følge med. Derudover, så kan vi se, at i de kommuner, der er blevet optaget på verdensarvslisten, har det medført øgede udgifter til vedligehold og renoveringer, siger Kenneth Gøtterup.

Han mener generelt ikke, at kommunens økonomi er et sted, hvor optagelse på verdensarvslisten kan prioriteres.

- Mit og Konservatives fokus er, at vi skal have en by og en kommune, der er til for borgerne. Med den nuværende økonomi mener vi derfor, at vi er nødt til at prioritere andre projekter, fortæller Kenneth Gøtterup.

Med andre ord: Kommunen har ikke råd.

Selvom en plads på verdensarvslisten har det med at trække masser af turister til, så mener borgmesteren ikke, at der er mangel herpå.

- Vi har jo ikke udfordring med at trække turister til. Vi har masser af turister, og det skal vi blive ved med at have, siger Kenneth Gøtterup.

Uenighed i byrådet og blandt byens borgere

Der har længe været stor uenighed blandt byens borgere og politikere, om byen skulle indstilles til optagelse på Unescos verdensarvsliste.

Derfor valgte kommunens 1. viceborgmester, Nikolaj Bertel Riber fra Socialdemokratiet, at stemme mod optagelse på listen.

- Vi var to socialdemokrater, der stemte for forslaget i går. Helt grundlæggende synes jeg, der har været en rigtig ærgerlig debat, som har polariseret byen. Som jeg sagde i går på kommunalbestyrelsesmødet, så har vi fejlet i forhold til at tage ansvar for den demokratiske samtale om det her, siger Nikolaj Bertel Riber.

Han glæder sig derfor ved, at der endelig er kommet en afklaring på sagen.

- Den her sag har fyldt alt for meget i valgkampen. Jeg synes, vi var kommet til et sted, hvor der var brug for en afklaring, fortæller Nikolaj Bertel Riber.

På samme måde som borgmester Kenneth Gøtterup, så mener Nikolaj Bertel Riber også, at kommunen er nødt til at prioritere anderledes.

- når vi gør som vi gør, så er det fordi, at vi har rigtig store opgaver foran os i den her kommune. Eksempelvis kystsikring. Den kommunale velfærd skal vi jo også passe på. Og de prioriteringer kommer først for mig, siger Nikolaj Bertel Riber, og forsætter:

Forhåbentlig kommer vi på et tidspunkt til et sted, hvor kommunen har mere overskud.  

Her er de syv steder i Danmark på Verdensarvslisten

  • Jelling-monumenterne, Vejle Kommune (optaget 1994)
  • Roskilde Domkirke, Roskilde Kommune (optaget 1995)
  • Kronborg, Helsingør Kommune (optaget 2000)
  • Stevns Klint, Stevns Kommune (optaget 2014)
  • Vadehavet, den danske del (optaget 2014)
  • Christiansfeld, Kolding Kommune (optaget 2015)
  • Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland (optaget 2015)


Derudover har Grønland tre steder på listen:

  • Ilulissat Isfjord, Grønland (optaget 2004)
  • Kujataa. Nordbo- og inuitlandbrug ved randen af indlandsisen, Grønland (optaget 2017)
  • Aasivissuit – Nipisat. Inuit jagtlandskab mellem is og hav, Grønland (optaget 2018)


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik