Nationalbanken med dyster melding: Så slemt bliver økonomien ramt

Nationalbanken forudser minusvækst i dansk økonomi på 0,1 procent næste år. Det fremgår af ny prognose.

Dansk økonomi går tilbage næste år, i hvert fald hvis man skal tro Nationalbanken, der onsdag har offentliggjort en prognose for den økonomiske udvikling herhjemme.

Den siger, at det danske bruttonationalprodukt (bnp) vil stige med 2,0 procent i år for derefter at falde med 0,1 procent i 2023. Herefter vil det igen stige til 1,2 procent.

Tilbage i maj skønnede Nationalbanken, at væksten i 2023 ville lyde på 2,1 procent, men siden er fremtidsudsigterne blevet en hel del værre.

- Vi kan godt forberede os på en periode med svækket aktivitet og fald i beskæftigelsen.

- Men man skal huske, at det herhjemme sker efter en meget stærk højkonjunktur i forlængelse af coronapandemien, som har ført til et meget stramt arbejdsmarked, siger nationalbankdirektør Lars Rohde i en pressemeddelelse og kommentar til prognosen.

Inflationen på historisk højt niveau

De dårlige udsigter for økonomien hænger sammen med inflationen, der har nået historisk høje niveauer.

Nationalbanken vurderer, at den for 2022 samlet set vil ramme 8,6 procent, men at den herefter vil aftage til 4,3 procent næste år og til 1,7 procent i 2024.

- Det er vigtigt at få den meget høje inflation bragt ned. Det kræver en markant opstramning af den økonomiske politik, og det vil desværre komme til at kunne mærkes af alle – både borgere og virksomheder, siger Lars Rohde.

Han anbefaler, at regeringen strammer den økonomiske politik næste år for at lægge en dæmper på efterspørgslen. Og vel at mærke en del mere, end der er lagt op til i det finanslovsforslag, som regeringen har fremlagt.

- Nationalbanken anbefaler, at finanspolitikken bidrager til at dæmpe kapacitetspresset med knap 1 procent af bnp i 2023, ud over hvad der ligger i finanslovforslaget, hedder det i pressemeddelelsen.

/ritzau/


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik