Bunker har stået tom siden Anden Verdenskrig: Danner nu ramme om helt nye oplevelser

Bunkeren ligger i en privat gård på Frederiksberg og skal nu danne ramme om kvindelige kunstneres værker.

Rebekka Meyer åbner den tunge jernport til bunkeren i sin gård på Frederiksberg.

- Det er simpelthen en smuk, gammel bunker fra krigens tid, som bare har ligget ubenyttet her.

Hun dukker hovedet og træder ind i den kugleformede bunker, der næsten ikke har set dagslys siden Anden Verdenskrig, men som nu skal danne ramme om nye oplevelser.

quote Det jeg synes var sjovt, det var at udstille noget utraditionel kunst, for det synes vi, at der mangler i København.

Rebekka Meyer, Udstillingsholder, Platform Bunker

Beboerne på Rolfsvej 10 har nemlig besluttet, at bunkeren skal indeholde en række kunstudstillinger med værker fra kvindelige kunstnere de næste to år.

Torsdag er første gang, at udstilling slår dørene op og mange nysgerrige besøgende ankommer til porten ind til gården, hvor de bliver modtaget af udstillingens arrangør, Rebekka Meyer.

Fire besøgende af gangen

Udstillingen foregår på en lidt speciel måde, da bunkeren ligger i en privat gård, og da arrangørerne skal tage hensyn til corona-restriktionerne.

- Man skal booke en tid på vores Facebook-side, hvor vi har skrevet, at de skal møde op ved Rolfsvej 10, fire af gangen, og så kommer vi ud og henter dem og følger dem ind til bunkeren.

Når de besøgende har set værkerne, følger Rebekka dem ud til porten igen.
udstillingsstedets Facebook-side kan man også selv gå på opdagelse rundt i den gamle bunker, hvor kunstneren Anne Gudrun Sejrsen fremviser sin skyggekunst. 

Kunstværkerne er skåret i plexiglas, og det egentlige kunstværk er de skygger, som glaspladerne kaster på de grå betonvægge og -gulve i bunkeren.
Udstillingen er ifølge kunstneren selv et billede på manglebræt og banketærskler.

 - Manglebræt er et bræt med ting du mangler. Og det er det, som billederne viser. Og en banketærskel er din grænse for, hvor mange bank du kan tåle. Det er så projektioner igennem de billeder, som kommer op på væggene som skygger.

Bunker kunst

Facebook-siden kan du også se programmet for de kommende udstillinger, der både byder på lokale og udenlandske kvindelige kunstnere.

Bunkere fra krigen er blevet attraktive

I hele landet finder man mange bunkere som den på Rolfsvej, der står tilbage som fysiske minder fra krigstiden.

Ifølge Chrestina Dahl, der for nyligt har skrevet en ph. d. om danskernes opfattelse af bunkerne fra krigen, ser mange danskere ikke længere blot betonstrukturerne som et negativt minde:

- I årene efter krigen så danskerne på bunkerne som en skamplet og et minde fra krigen.

Men da vi i denne uge kan fejre, at det er hele 76 år siden, at Danmark blev befriet, forbinder de fleste danskere ikke kun bunkerne med krig ifølge Chrestina Dahl.

- Langt størstedelen af den danske befolkning i dag har jo ikke nogen erindringer af det danske landskab uden bunkerne og levede ikke selv under krigen.

Bunkere bliver derfor, ifølge Chrestina Dahl, i stigende grad taget i brug til forskellige formål, som de har gjort på Rolfsvej.

Billede fra Platform Bunkers plakater
Billede fra Platform Bunkers plakater

Legatboliger for kvindelige kunstnere

Hvis du besøger bunkeren på Rolfsvej 10 på Frederiksberg, vil du opleve en del udstillinger fra ejendommens beboere. Ejendommen er en legatboligforening for kvindelige kunstnere, som blev oprettet af kvindeforkæmperen Elisabeth Neckelmann i 1948.


Derfor syntes Rebekka Meyer, at det var oplagt at benytte den gamle bunker som netop kunstudstilling:

- Der er ikke nogen vinduer, og der er buede vægge, så du kan ikke hænge noget op på væggene, så derfor er den (red. bunkeren) som sådan ikke egnet som et udstillingslokale. Og det jeg synes var sjovt, det var at udstille noget utraditionel kunst, for det synes vi, at der mangler i København.

Fra torsdag d. 6. maj til søndag d. 9. maj kan besøgende opleve udstillingen "Shelter for Nature" af kunstneren Tine Meyer, der også bor i ejendommen på Rolfsvej.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik