Marcus Mossalski og Timm Dinesen var egentlig snart færdige på DAC-uddannelsen på Frederiksberg.
Bagefter skulle de have arbejdet som misbrugskonsulenter og med forebyggelse. Men i torsdags fik de at vide, at uddannelsen nu er gået konkurs.
- Vi har ikke fået nogen indikation. Der er ikke nogen, der har sagt til os, at vi står med en udfordring her. Som vi jo har sagt mange gange, så er der tydeligvis en mangel på anstændighed her, fortæller Marcus Mossalski.
De har betalt 130.000 kroner for den private uddannelse, der i alt tager 18 måneder. Med få måneder tilbage er fremtiden nu pludselig usikker - både i forhold til eksamensbevis og pengene.
- Jeg hørte faktisk om, at det var en i tirsdags, der lagde 80.000 kroner, og så går selskabet konkurs her blot to døgn efter. Det synes jeg er grotesk, siger Marcus Mossalski.
DAC-uddannelsen
Uddannelsen Danish Addiction Counselor (DAC) blev oprettet i 1992 af Frederiksberg Centeret, der siden 1990 udførte dagbehandling af afhængige.
I august 2018 gik Frederiksberg Centeret, herunder DAC-uddannelsen, konkurs.
Uddannelsen blev dog drevet videre af Frank Edvard Hansen, Erik Edvard Hansen og Anne Sofie Broe Hansen, der også var ejere frem til konkursen den 8. november 2023.
Med DAC-uddannelsen kan du søge job som misbrugskonsulent eller forebyggelsesmedarbejder. Det kan være inden for både private og offentlige institutioner og virksomheder.
Uddannelsen koster 130.200 kroner (2022). Praktiktiden er ulønnet. Uddannelsen er SU-godkendt. Det betyder, at man som studerende kan søge SU under skoleopholdet, herunder hjælp til dækning af undervisningsafgiften.
Kilder: Cvr-registret, UddannelsesGuiden og årsrapport for DAC-Uddannelsen ApS.
Meget at miste
Vi har søndagforsøgt at få fat på en af ejerne af DAC-uddannelsen, men det har ikke været muligt.
Imens har kurator overtaget opgaven med at varetage kreditorernes interesser, heriblandt de penge, som de studerende har betalt for uddannelsen.
- De har i hvert fald en risiko, det må man jo sige. Men kurator arbejder på vegne af kreditorerne på at se, om man kan få så mange penge ud af de aktiver, der er, og om der er nogle penge, der er forsvundet på en uhensigtsmæssig måde, siger Morten Bjerregaard, der er kurator hos Bjerregaard advokatfirma.
Spørg Os - Formular
_
Ud over pengene står de studerende også til at miste deres SU og deres uddannelsesdrøm. Derfor blev søndagen brugt på at se fremad.
- Vi vil på en eller anden måde finde noget hjælp derude, så vi kan komme i mål og få den her eksamen, siger Timm Dinesen.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Måske hjælp på vej
Hos Københavns Professionshøjskole har man også lagt mærke til konkursen, og her har man ansøgt Uddannelses- og Forskningsministeriet om at lave en diplomuddannelse i rusmiddelbehandling.
Og bliver uddannelsen godkendt, er skolen parat til at undersøge, om man kan hjælpe de konkursramte studerende.
- Vi vil selvfølgelig gerne indgå i en dialog. Fordi vi er en offentlig uddannelsesinstitution, så kræver det jo, at vi har ministeriet med på den dialog. De skal jo også have et ønske i den retning, fortæller Tove Hvid, der er direktør for videreuddannelse hos Københavns Professionshøjskole.
I et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet, at man er åben for dialog.
- En ansøgning fra Københavns Professionshøjskole om at oprette en diplomuddannelse i rusmiddelbehandling er under behandling. Når der er truffet en afgørelse om ansøgningen, går ministeriet gerne i dialog med Københavns Professionshøjskole, hvis de har behov for afklaringer i relation til studerende fra DAC-uddannelsen.
Imens vil de studerende kæmpe videre for deres eksamensbevis og fremtid som misbrugskonsulenter eller forebyggelsesmedarbejdere.
- Vi vil undersøge alle ting, men vi er selvfølgelig glade for, at det virker til, at der er nogen derude. Og det har vi jo fornemmet fra andre end Københavns Professionshøjskole, slutter Marcus Mossalski.