Kok giver opsang til forældre: Børn må ikke bestemme menuen

Børn skal lære at spise, hvad der bliver serveret. Sådan lyder budskabet for Claus Jørgensen, der nægter at lave et børnevenligt menukort.

På spisehuset Karmaman kan man lørdag få sprængt oksetykkam med rosmarincreme og rødbeder. 

Det kan man se på restaurantens facebookside

Hvad man kan få de næste dage, kan man til gengæld ikke læse sig frem til, for det er endnu ikke planlagt. 

Der er altid kun én ret, og aldrig noget fast spisekort, for sådan er konceptet, forklarer ejeren Claus Jørgensen. 

Men det huer ikke mange forældre.

- Der er mødre, som ringer og spørger, hvad jeg laver af mad på bestemte ugedage, fordi de skal vide, om deres børn kan lide maden. Og der er det, at jeg siger, at vi simpelthen ikke ved det, men at de skal komme ned og smage på maden. De fleste bliver så væk, fortæller Claus Jørgensen til TV 2 Lorry. 

quote  Børnene får jo magten over forældrene, hvis folk hellere vil ræse rundt og handle ind, fordi de ikke ved, om børnene kan lide maden

Claus Jørgensen

Derfor har han sat sig ned og skrevet, hvad der kunne ligne en opsang til Frederiksbergs forældre, på restaurantens facebookside:

Vi lever i en verden, hvor vi og vores børn rent faktisk er temmelig forkælede og har ufattelig mange valgmuligheder. Jeg tror på, at hvis vi lærer vores børn at spise det, der bliver serveret uden valg. Ja, så tror jeg rent faktisk på, at dette lille redskab kan hjælpe i en fremtid, der helt sikkert ikke bliver nemmere en den vi selv er vokset op i, står der blandt andet. 

- Det er forskelligt, hvordan folk har tolket mit indlæg. Nogle tolker det som, at jeg vil opdrage på deres børn. Men for mig handler det bare om at skabe en debat, forklarer Claus Jørgensen og uddyber:

- Børnene får jo magten over forældrene, hvis folk hellere vil ræse rundt og handle ind, fordi de ikke ved, om børnene kan lide maden på spisehuset. Jeg skal ikke sige, om det er rigtigt eller forkert, men det er en konstatering. 

Mandag til onsdag kan alle børn under 10 år spise gratis mellem 17.00 til 18.00, men derfor vrimler det stadig ikke med børnefamilier i spisehuset. 

- Vi lever i et fortravlet samfund, hvor man vælger det sikre i stedet for at prøve noget nyt. Man tager ingen chancer, fordi man ikke har overskud til det. Jeg synes, det er pudsigt, at selvom jeg giver maden gratis væk, så kommer folk ikke, muligvis fordi de ikke ved, hvad de får. Men jeg vil altså have lov til at lave boller i karry i morgen, hvis jeg får den idé, og så gider jeg ikke være afhængig af, om folks børn vil have det, siger Claus Jørgensen. 

quote Jeg får forhåbentligt kun de mennesker ind, som synes, det er sjovt at spise, hvad der bliver serveret

Claus Jørgensen

Det gør ham i øvrigt ikke noget, at folk bliver væk, hvis de ikke forstår konceptet og budskabet. 

- Man skal passe lidt på med at sige i offentligheden, at man sorterer folk fra, for så kommer janteloven op i folk. Men jeg skulle have lavet en burgerkæde, hvis jeg tænkte på penge og omsætning. Jeg skal være glad, og jeg skal kunne lide at kigge på mine gæster, for det bliver jeg et gladere menneske af, siger han.

Og nu er vi fremme ved det, der er særlig vigtigt for spisehusets ejer. 

- Jeg får forhåbentligt kun de mennesker ind, som synes, det er sjovt at spise, hvad der bliver serveret, for så får man den her særlige atmosfære, som er det vigtigste på et spisehus. Vi kender alle de restauranter, hvor man ikke tør snakke højt og grine. Sådan skal det ikke være. Passiviteten på Frederiksberg Allé er enorm. Det er en søvndyssende gade, så jeg tænkte, at når der bliver et lokale ledigt, så vil jeg gøre mit for, at der kommer noget liv. Og liv er udviklende. Det er det, som det drejer sig om. Vi skal komme hinanden ved. 

- Jeg har gjort det her på alle de restauranter, jeg har lavet. Man laver bedre mad, hvis man tager udgangspunkt i råvarerne og ikke en plan, hvor der står frikadeller på torsdag. Det begrænser hjernens udvikling, så man ikke finder på noget nyt. Så vil man kun tænke i, hvad der sælger bedst. Men det er en hårfin balance, for der vil også opstå fejl. Så man skal også have et publikum, der kan bære over med fejl.

Om kokken

Claus Jørgensen ejer spisehuset Karmaman. 

Han er tidligere ejer af Helenekilde Badehotel, og så har han været madskribent i Berlingske Tidende.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik