Borgere i fakkeltog mod betalingsbro: "Vi er rasende"

600 borgere demonstrede fredag mod en kommende betalingsbro over Roskilde Fjord. Broen forener nemlig Frederikssund Kommune, og derfor bør den være gratis, mener demonstranterne.

Fredag gik 600 vrede borgere fra Frederikssund i fakkeltog henover Kronprins Frederiks Bro.

Om to år når den nye Kronprinsesse Marys Bro åbner, skal Frederikssunds bilister nemlig betale for at krydse den, selvom den går fra et punkt i kommunen til en anden. Og det vækker harme og frustration.

quote Jeg synes, det er uanstændigt, at man vil forlange borgerne i kommunen, at de skal betale for at færdes på et vejnet indenfor kommunegrænsen

Kenneth Jensen, Soc.Dem., Frederikssund

- Vi er dels rasende over, at vi skal betale for at komme over den nye bro, og dels at vi skal udsættes for Vejdirektoratets trafikdæmpende foranstaltninger over denne bro og igennem Frederikssund for at få os over på den nye bro, siger Susanne Bartholin, arrangør af demonstration.

Gruppen har samlet 11.000 underskrifter imod brobetaling.

Tusindvis af mennesker i den nordvestlige ende af Hovedstadsområdet, har ventet længe på broen. Den kan nemlig løse de massive problemer med trafikken, der har været i området i årevis.

Byråd sagde ja til betaling

Aftalen mellem Frederikssund Kommune og Staten om at bygge Kronprinsesse Marys Bro blev indgået tilbage i 2012. En betingelse for aftalen var, at byrådet accepterede, at brugerbetaling skulle være med til at finansiere broen. 

 
 

Alle politikere i byrådet sagde ja til aftalen – undtagen én. Det socialdemokratiske medlem Kenneth Jensen, som stadig sidder i Frederikssund Byråd i dag.

- Jeg synes, det er uanstændigt, at man vil forlange borgerne i kommunen, at de skal betale for at færdes på et vejnet indenfor kommunegrænsen, siger han.

Ingen andre steder er der brugerbetaling for borgere, når det handler om at passere en bro i kommunen, fortæller Kenneth Jensen.

Måske håb på vej

Arrangørene bag dagens fakkeltog håber at få så meget politisk opmærksomhed på Christiansborg at aftalen om brugerbetaling kan blive lavet om. 

Ifølge en af deltagerne i demonstrationen er der muligvis en åbning på vej. Stefan G. Rasmussen, tidligere medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti, har mandag en aftale med en række politiske ordførere om at diskutere muligheden for at ophæve brugerbetalingen.

- Jeg har prøvet at gennemgå materialet. Og jeg har fundet nogle ting, som jeg synes er betænktsomt, nogle ting, som jeg sætter tvivl ved, siger han.

Ifølge hjemmesiden Skibby.dk  er det lige nu planen, at det skal koste 14 kr. for en personbil og 41 kr. i 2013-priser for en lastbil at passere broen.

Om det lykkes at lave om på brugerbetaling vil fremtiden vise.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik