”De vil købe vores hus og rive det ned”

I den sydlige del af Frederikssund bliver der råbt vagt i gevær. Her er det nemlig kommet på tale, at DSB vil anlægge et nyt værksted – og det kan få store konsekvenser for dem, der bor i området.

På en stor, flot naturgrund i Frederikssund bor parret Steen og Patricia Poulsen.

Tilbage i 2021 flyttede de ind i deres nybyggede bolig, hvor de nu har boet i to et halvt år – men det kan potentielt snart få en ende. 

DSB har nemlig planer om at opføre et nyt togværksted - og her er den grund, hvor Frederikssund-parret bor på, blandt andet i spil som matrikel til det nye projekt.

Det viser materiale fra DSB, som blev præsenteret for byrådsmedlemmerne i Frederikssund Kommune tirsdag.

quote Det er forfærdeligt for byen. Det er virkelig en skændsel.

Steen Poulsen, lodsejer

Den potentielle etablering af værkstedet, som er blevet forslået placeret i Oppe Sundby i Frederikssund, vil derfor få store konsekvenser for Steen og Patricia Poulsen, hvis planen bliver ført ud i livet.

Etableringen af værkstedet vil ifølge Frederikssund-parret betyde, at deres nybyggede hus vil blive opkøbt og jævnet med jorden, fordi huset ligger midt i det område, hvor DSB har skitseret matriklen for byggeriet af det nye værksted.

Det fik parret at vide af nogle talspersoner fra DSB i slutningen af februar.

- De ville gerne købe vores hus ud og rive det ned og lave togbane ud over hele området. Vi ligger lige i midten, hvor de skal igennem med skinner, så det bliver revet ned og sø og det hel bliver flyttet, siger Steen Poulsen til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter billedet).

Frederikssund-parret har fra deres have udsigt til en sø, som ifølge dem vil blive fjernet i forbindelse med det potentielle projekt.
Frederikssund-parret har fra deres have udsigt til en sø, som ifølge dem vil blive fjernet i forbindelse med det potentielle projekt.
Foto: Steen Poulsen (Privatfoto)

Ifølge parret har de fået tilbudt at få opkøbt deres hus for en bedre pris, men det er ikke noget, de er interesseret i.

- Vi skal ikke have ødelagt sådan et område. Det er et område med fem moser og søer. Det er forfærdeligt for byen. Det er virkelig en skændsel, siger Steen Poulsen.

En interessant lokation for DSB

DSB er lige nu i gang med at indkøbe fremtidens førerløse S-tog, og som en del af det arbejde, ser DSB på, hvor togene skal vedligeholdes i fremtiden.

Her har DSB derfor en række mulige placeringer af et nyt værksted i sigte. Et af dem er Frederikssund.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

DSB har lavet en foreløbig skitse til det område, der er tiltænkt til den potentielle lokation for det nye værksted i Oppe Sundby i Frederikssund.
DSB har lavet en foreløbig skitse til det område, der er tiltænkt til den potentielle lokation for det nye værksted i Oppe Sundby i Frederikssund.
Foto: DSB

Det fortæller underdirektør for Nye Grønne Værksteder i DSB, Finn Bloch, i en skriftlig kommentar til TV 2 Kosmopol.

- Frederikssund er et af de steder, vi overvejer som en mulighed, og DSB har derfor kontaktet Frederikssund Kommune for at høre om mulighederne. Det er især en placering ved Oppe Sundby, der kan være interessant for DSB, siger Finn Bloch. 

Underdirektøren påpeger dog, at DSB er i de meget indledende faster af projektet.

- DSB har endnu ikke lagt sig fast på, hvilket område vi gerne vil arbejde videre med, og vi befinder os i de meget indledende faser med forundersøgelser/screeninger af miljø- og planforhold, kortlægning af lodsejere samt estimering af omkostninger ved opførelse af værkstedet. Dette gælder også for Frederikssund, siger Finn Bloch.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Den lilla plet på kortet viser, hvor parret Steen og Patricia Poulsen bor.
Den lilla plet på kortet viser, hvor parret Steen og Patricia Poulsen bor.
Foto: Grafik: Mia Cassens/TV 2 Kosmopol

Ifølge Finn Boch har de også været i ganske indledende kontakt til grundejere i området for at få tilladelse til at se nærmere på grundenes miljø, natur og geoteknik.

"Det er verdens dårligste idé"

Venstre-byrådsmedlemmet fra Frederikssund Kommune, Jørgen Bech, bakker op om Frederikssund-parret, der bor midt i de skitserede planer.

Hans primære anke mod projektet er, at området aldrig har været udset til et industriområde.

- Jeg synes, det er verdens dårligste idé, fordi det område er ikke egnet til et stort industriområde. Det smadrer det rekreative potentiale for kommunen og kommunens borgere, siger Jørgen Bech, der håber, at borgmesteren også vil være med til at sætte en stopper for projektet.

- Mit håb er, at borgmesteren går med i modstanden om det her monsterprojekt. Hvis borgmesteren kommer med, vil der være flertal imod, siger Jørgen Bech.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_


Borgmester har ikke taget stilling

Frederikssunds borgmester, Tina Tving Stauning (S), har endnu ikke taget stilling til, om hun er for eller imod projektet.

Ifølge hende ønsker hun at tage stilling på et oplyst grundlag. 

- Det, jeg bruger min tid på nu, er at få fakta på bordet, og så at få en politisk proces sat i gang, siger Tina Tving Stauning og fortsætter:

- Det er for vigtig en sag til at være for eller imod, før vi har alle oplysninger på plads. Det er min fornemmeste opgave som borgmester at tilvejebringe, siger Tina Tving Stauning, der sagtens kan forstå bekymringen for lodsejerne.

Er du klar til at kæmpe borgernes kamp for, at det ikke bliver til noget?

- Jeg synes, det er et irrelevant spørgsmål. Jeg er nødt til at få alle fakta på bordet, siger Tina Tving Stauning og fortsætter:

- Der er ingen, der skal tage så store beslutninger, hvis man ikke har den relevante information på plads. Det skylder vi os selv og hinanden. Så må vi tælle plusserne og minusserne, siger borgmesteren til TV 2 Kosmopol.

Håber, at projektet bliver nedstemt

Ifølge underdirektøren for Nye Grønne Værksteder i DSB, Finn Bloch, afventer de i første omgang Frederikssund Kommunes tilbagemelding på deres drøftelser.

- Hvis det ender med politisk velvilje fra Byrådet i Frederikssund, så vi kan arbejde videre med at undersøge muligheder for en realisering, så vil der komme en formel proces med ansøgninger, politiske drøftelser, borger- og orienteringsmøder, og anden inddragelse og borgerrettede initiativer, siger Finn Bloch.

Ifølge parret Steen og Patricia Poulsen er der ingen tvivl om, at værkstedet kan blive placeret et andet sted. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Steen Poulsen ved indgangen til parrets nybyggede tilbage i 2021.
Steen Poulsen ved indgangen til parrets nybyggede tilbage i 2021.
Foto: Patricia Lara Poulsen (Privatfoto)

De håber da også på, at projektet bliver stemt ned i byrådet.

- Jeg håber klart at det bliver skrinlagt og at byrådet går ind og stemmer nej, siger Steen Poulsen til TV 2 Kosmopol.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik