Elever nægter undervisning: "Hvis Usna ikke kan gå i skole her, så vil vi heller ikke"

Et enigt gymnasium nægter at modtage undervisning tirsdag eftermiddag i protest mod udvisningen af deres klassekammerat.

- Hvis vi laver rav nok i den, så kan vi rykke noget.

Ordene er Matilde Hommelgaard Schleisners. Hun er medlem af elevrådet på Frederikssund Gymnasium, og tirsdag klokken 12 stimler hun sammen med resten af skolen for at nedlægge undervisningen.

De gør det for Usna, en elev i 2.G på gymnasiet, der har fået afslag på asyl i Danmark og derfor skal rejse tilbage til Afghanistan.

quote Det er os, der afgør, hvordan fremtiden ser ud, for vi kommer til at sidde på magten en dag. Så vi vil vise fysisk og tydeligt nu, at vi står sammen for Usna

Matilde Hommelgaard Schleisner, elev på Frederikssund Gymnasium

Og da nyheden om Usnas afslag på asyl i Danmark ramte Frederikssund Gymnasium, var der ikke langt fra tanke til handling.

- Da vi hørte om det, tænkte vi, at det kan vi simpelthen ikke være med til. Så klokken 12 nægter hele gymnasiet at modtage undervisning på den præmis, at hvis Usna ikke kan gå i skole her, så vil vi heller ikke. Vi er alle lige danske, siger Matilde Hommelgaard Schleisner.

Det har sendt rystelser gennem eleverne på gymnasiet i Frederikssund, at en elev fra deres skole bliver udvist fra Danmark til Afghanistan.

- Vi har så mange ukrainske flygtninge. Usna har været her i otte år, men kan ikke få lov at blive. Det er en stor uretfærdighed, og vi kan simpelthen ikke forstå den beslutning, der blevet taget. De vil sende hende tilbage til Afghanistan, som er hærget, og hvor kvinder ikke kan gå i skole. Her får hun topkarakterer. Det giver ingen mening.

- Men vi har også en stemme, selvom vi "bare" er unge, "dumme" gymnasieelever. Vi er fremtidens generation. Det er os, der afgør, hvordan fremtiden ser ud, for vi kommer til at sidde på magten en dag. Så vi vil vise fysisk og tydeligt nu, at vi står sammen for Usna.

Opbakningen fra Usnas gymnasievenner vækker også stor glæde hos Usna selv. 

- Jeg kunne ikke være mere taknemmelig. Hvis jeg er i Danmark i morgen, så er det på grund af dem, siger Usna.

Rektor: "Jeg håber inderst inde, at det må være en fejl"

Udvisningen af 2.G-eleven har også rystet rektor på Frederikssund Gymnasium, Agnethe Dybro Pedersen, som ikke kan forstå, hvordan det kan ske, siger hun.

Ifølge hende er forklaringen fra Udlændingestyrelsen, at Usna har større tilknytning til Afghanistan end til Danmark.

quote Hun får 10 i dansk. Hun er en dansk elev. Det er helt grotesk

Agnethe Dybro Pedersen, rektor, Frederikssund Gymnasium

- Det er en forfærdelig tragisk sag, og alene som menneske synes jeg, at det er vi nødt til at råbe op om, når vi kan. Jeg håber inderst inde, at det må være en fejl. De kan umuligt have læst de udtalelser, vi har sendt med til Usnas sag, siger hun.

- Det virker som om der er noget, de har glemt at læse, når man kan sige, at hun har mere tilknytning til Afghanistan. Hun får 10 i dansk. Hun er en dansk elev. Det er helt grotesk. Hendes karakterer taler et tydeligt sprog, sådan kan man ikke begå sig i den danske gymnasieskole, hvis man ikke er fuldt integreret.

Overraskende sammenhold

Beslutningen om at nedlægge undervisningen var til afstemning blandt eleverne, før det blev vedtaget. Her stemte 89,3 procent af eleverne for at nægte at få undervisning. Ingen stemte imod.

Og støtten fra eleverne på Frederikssund Gymnasium er på sin vis både imponerende - og ret overraskende.

For, som Matilde Hommelgaard Schleisner siger, så er gymnasiet ikke nødvendigvis kendt for at være et sted, hvor man står sammen om at demonstrere eller protestere, som det er tilfældet tirsdag eftermiddag.

quote Jeg har fuld forståelse for, at de må gribe til de demokratiske våben, de har. Også selv om, det går ud over undervisningen

Agnethe Dybro Pedersen, rektor, Frederikssund Gymnasium

I hvert fald har hun i sine tre år på gymnasiet ikke set lignende sammenhold.

- Pludselig var det som om vi rejste os fra asken, og vi havde det stærkeste og vildeste elevråd, og der er ikke sket noget så vildt på skolen så længe. Folk var sådan: "Hvor kom det fra?", og det har virkelig været rørende at se. Jeg har aldrig oplevet et elevdemokrati, der var så stærkt som det her, siger hun.

Det bakker rektoren Matilde Hommelgaard Schleisner op i.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Eleverne på Frederikssund Gymnasium er rykket sammen for at protestere mod udvisningen af deres kammerat.
Eleverne på Frederikssund Gymnasium er rykket sammen for at protestere mod udvisningen af deres kammerat.
Foto: Elevrådet på Frederikssund Gymnasium

Agnethe Dybro Pedersen siger til TV 2 Lorry, at hun er imponeret over, hvor kraftigt et sammenhold, gymnasieeleverne har vist i sagen om deres udviste klassekammerat.

- Det er så tæt på uforståeligt som noget kan blive, og det er det, der skaber det her sammenhold. Det er deres klassekammerat, og jeg tror, der kan sidde en Usna alle steder. Mange skoler har deres egen Usna, og det er bare et spørgsmål om tid, før der dukker andre sager op.

Når det er sagt, kan rektoren dog ikke bakke helt op om, at eleverne nedlægger undervisningen.

- Som skoleleder kan jeg ikke blåstemple en sådan aktion. Jeg har undervisning, der skal køre, og de kommer til at få fravær for det, men de kender godt reglerne, siger Agnethe Dybro Pedersen og tilføjer et "men":

- Jeg har fuld forståelse for, at de må gribe til de demokratiske våben, de har. Også selvom, det går ud over undervisningen.

For Usna selv håber hun blot på én ting. 

- Jeg håber, at både min familie og jeg får opholdstilladelse. Jeg har boet her i Danmark de seneste otte år. Jeg vil ikke tilbage til Afghanistan, siger Usna.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik