Folk tror, Thomas er dum: Men nu skal nyt symbol hjælpe ham

Thomas Skipper har Alzheimers, og derfor er han én blandt 90.000 danskere med demens. Sygdommen er desværre ikke til at se, men det skal et nyt symbol afhjælpe.

Du kender måske blomsten fra den lille Knæk Cancer-pin, som kan købes i de fleste butikker i oktober måned. 

Nu er håbet, at et nyt symbol vil blive mindst lige så velkendt blandt danskerne.

Symbolet er ikke et, du selv skal bære, men derimod et du skal lære at genkende. 

For ser du én gå med det lille mærke på trøjen, så har vedkommende muligvis brug for din hjælp - eller blot tålmodighed og forståelse. 

Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark udruller i maj 2021 et nyt symbol, der skal gøre det lettere at genkende danskere, der lider af den skjulte sygdom.

På den måde skal ubehagelige eller akavede situationer undgås. 

Thomas Skipper med det nye demens-symbol på brystet. For fem år siden tog hans liv en uventet drejning, da han begyndte at glemme ting. Først troede familien, at det var stress, men i dag har han fået en Alzheimer-diagnose.
Thomas Skipper med det nye demens-symbol på brystet. For fem år siden tog hans liv en uventet drejning, da han begyndte at glemme ting. Først troede familien, at det var stress, men i dag har han fået en Alzheimer-diagnose.
Foto: Nynne Frost Andersen - TV 2 Lorry

Ung og frisk, men problemer med hukommelsen


Én af dem, der er svært glad for det nye symbol er Thomas Skipper.

Da TV 2 Lorry besøger ham i hjemmet i Jørlunde i Frederikssund fortæller han os, at han er 50 år gammel, hvorefter hustruen Jane Skipper må rette ham:

 - Du er faktisk blevet 55 år, siger hun sødt. 

- I am sorry, siger Thomas og griner af sin egen forglemmelse. 

Og situationen er meget sigende for deres udfordringer i dagligdagen. For Thomas ligner en ung og frisk mand, der ingenting fejler, men hovedet og hukommelse svigter sommetider.

Derfor må Jane tage styringen, og det kommer der let uheldige situationer ud af. 

quote Vi kan enormt godt lide, at det her symbol ikke symboliser sygdom. Det viser bare, jeg er én som måske godt kunne bruge en hånd.

Jane Skipper

Særligt husker Jane en dag, de skulle til Roskilde og have nye vandrestøvler til Thomas.

Da de træder ind i butikken, spørger en ekspedient, hvad de leder efter, ,men det har Thomas glemt alt om, så Jane må svare:

- Det er den unge herre her, som skal have et par støvler.

Ekspedienten spørger nu henvendt mod Thomas, hvad det skal være for nogle støvler.

Det kan han heller ikke huske, så igen svarer Jane på spørgsmålet:

- Det skal være et par vandrestøvler.

Ekspedienten spørger nu endnu engang henvendt mod Thomas, hvilket størrelse han bruger. Men det kan Thomas heller ikke huske, så for tredje gang må Jane svare for ham. 

Som Jane husker situationen bliver ekspedienten "en anelse dumsmart", fordi han opfattede det som en meget dominerende kone. 

Og lige netop i den situation havde det været skønt at kunne pege diskret på det lille mærke. 

Det nye symbol kan bruges på flere måder: Her i en nøglesnor, som nøglering eller som klistermærke til for eksempel et  hævekort.
Det nye symbol kan bruges på flere måder: Her i en nøglesnor, som nøglering eller som klistermærke til for eksempel et hævekort.
Foto: Nynne Frost Andersen - TV 2 Lorry

Skal symbolisere en håndsrækning 

Symbolet fra Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark er tiltænkt enten tøjet, nøgleringen, telefonen, hævekortet eller andre sager, som de fleste har med sig ud i offentligheden. 

Og Thomas og Jane  har - sammen med andre ramte familier - faktisk været med til at udvikle det, hvilket de er rigtig stolte af. 

De har blandt andet givet input til, hvornår man kan have brug for det, og hvordan det er bedst udformet. 

Mærket består af to blå nuancer, der skal symbolisere en håndsrækning, og lige netop den detalje er de rigtig glade for:

- Vi kan enormt godt lide, at det her symbol ikke symboliserer sygdom. Det viser bare, at jeg er én, som måske godt kunne bruge en hånd, siger Jane. 

Sådan får man fat i symbolet

Er du dement eller kender du en dement, som kunne have gavn af de nye symbol, kan du kontakte demenskoordinatorerne i din kommune eller dit lokale rådgivnings- og aktivitetscenter.


Du kan også bestille demenskittet på demensvenligtdanmark.dk. Det er lige nu gratis at få et demenskit.

Demensuge

Symbolets udbredelse er vigtig, fordi 90.000 danskere lever med demens, og cirka to millioner danskere over 18 er i berøring med demens som pårørende, bekendt eller via arbejde.


I uge 19 (10 - 14. maj 2021) afholder Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark 'national demensuge', hvor de vil forsøge at udbrede kendskabet til symbolet. 

Symbolet skal udelukkende bæres af den demente og er altså ikke et støtte-symbol men et redskab.


quote Jeg tør ikke at gøre alt det, jeg har gjort før

Thomas Skipper

For Thomas er håbet, at symbolet vil gøre de næste år mere tålelige.

For nogen medfører Alzheimers døden allerede efter få år, mens andre kan leve med sygdommen i op mod tyve år. Og Thomas ligner stadig en, der er frisk og glad.

Han kan ikke længere passe sit job som smed, men han og Janes motto hedder, at hvis ikke der er noget at stå op til, så kan man lige så godt blive liggende.

Så nu finder de opgaver til ham - særligt i haven, hvor han samler ukrudt og slår græs.. 

De har også fået en motionscykel, som han kan køre på, mens han ser Tour de France. 

Du kan møde ægteparret i videoen øverst i artiklen. 



   


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik