Pia bor i et hundehus: "Det er svært for mange hundeejere at få en bolig"

Pia Hansen bor i Frederikssund med sin hund Malthe i et hus kun for hunde og hundeejere.

Pia Hansen bor i et hundehus.

Det lyder muligvis en smule underligt, særligt fordi Pia Hansen altså ikke er en hund. 

Men der er ingen grund til bekymring for Pias velbefindende, for hundehuset i Frederikssund er ikke et hundehus, som du traditionelt kender det.

Hundehuset er en specialbygget ejendom med 18 lejligheder, hvor alle lejerne har hund.

Faktisk kan man slet ikke flytte ind i huset, medmindre man ejer sådan en behåret ven. 

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Kuriøse hjem hus hundehud hun hundeejer alternativ bolig boligform specialbygget ejendom
Hundehuset i Frederikssund stod færdigt som det første og eneste af sin slags i Danmark i oktober 2019, hvor Pia Hansen flyttede ind som en af de allerførste med sin hund Malthe.
Foto: Nynne Frost Andersen/TV 2 Lorry

Pia Hansen flyttede ind i hundehuset i oktober 2019 med sin 11 år gamle internat-hund, Malthe. 

- Huset er det første af sin slags i Danmark, forklarer hun.

Og hun mener bestemt, at et sted som hundehuset har manglet.

- Det er svært for mange hundeejere at få en bolig, siger hun.

Og hun og Malthe er begge meget glade for at bo i huset, da både hunden og ejermanden kan finde sparring og selskab få meter fra hoveddøren. 

Der kan lettere opstå et socialt fællesskab, når man er i samme båd så at sige, og alle på matriklen skal gå daglige lufteture med deres hunde, opdrage deres hunde, fodre deres hunde - og sikkert også forbi dyrlægen på et tidspunkt - eller have deres bedste ven passet ude. 

Malthe har allerede fået flere hundevenner i huset, fortæller Pia Hansen, og de går aftenture med naboen og nabohunden Plet.

Både hund og ejer skriver under på lejekontrakten

Små hundepoter pryder facaden på alle husets altaner, men ellers er det ikke lige til at se fra afstand, at bygningen i Frederikssund skulle være anderledes end alle andre almindelige beboelsesejendomme. 

Huset er dog helt sit eget. 

Hele konstruktionen tager faktisk højde for, at det skal være egnet til menneskets bedste ven, siger entreprenør og ejendomsudvikler Niels Martin Viuff, som står bag det specielle hundehus. 

Altanerne er eksempelvis sikrede, så hundene ikke kan hoppe ud fra dem. Der er også ekstra lyddæmpning, så man ikke skal generes af gøen fra naboerne, og så er gulve og fodlister ekstra slidstærke, så der ikke kan gnaves huller. 

Udendørs er der vaskeplads til hundene, fortæller han.  Og så er der de små og mere hyggelige detaljer, såsom at hundenes navne står på alle postkasserne.

Der er sågar lavet et særligt stempel, så hundene selv kan underskrive lejekontrakten med deres pote, når de flytter ind.

TV 2 Lorry besøger kuriøse hjem

TV 2 Lorry stiller skarpt på de mange særlige og unikke måder, vi bor på i hovedstadsområdet.

Over sommeren besøger TV 2 Lorry de hjem, der er lidt anderledes - lidt kuriøse, om man vil. Det er hjem og særlige boformer, der inspirerer - eller som du måske slet ikke har hørt om før.

Niels fandt løsningen på hundeejer-problem

Faktisk er hele idéen til hundehuset opstået som et heldigt lykketræf mellem beboeren Pia Hansen og ejendomsudvikleren Niels Martin Viuff.

Det var Pia Hansen, der plantede idéen, og Niels Martin Viuff, der fulgte den til dørs, fortæller de begge.

- Det opstod ved, at jeg arbejdede i et fitnesscenter, hvor jeg gik og gjorde rent, og Niels Viuff trænede. Så sagde jeg til ham, fordi jeg vidste han byggede andre huse, om han ikke bare kunne lave et sted, hvor folk måtte have hunde. Så fik jeg at vide, at det kunne ikke lade sig gøre, fortæller Pia Hansen. 

quote Jeg snakkede med min datter om det, og hun syntes, det var en tosset idé. Mine børn siger altid, at jeg er gal eller genial

Niels Martin Viuff, ejendomsudvikler

Niels Martin Viuff, der ellers er et stort hundemenneske, havde stor sympati for Pias ønske, men kendte også til de mange besværligheder ved at have lejere med hund.

Blandt andet larmen og de store udgifter ved udflytning, da hunde ofte laver skader på boligen, som skal fikses. Derfor var det på daværende tidpunkt heller ikke tilladt at have hund i nogen af hans boliger, fortæller han.

Da ejendomsudvikleren selv er hundeejer, gjorde Pias ønske dog alligevel indtryk hos Niels Martin Viuff.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Krav for at flytte ind i hundehuset

- Du skal eje en hund

- Hunden skal være forsikret, og en forsikringspolice skal kunne dokumenteres.

- Hunden må max veje 40 kilo.

- 14 hunderacer tillades ikke i lejlighederne

- Lejere smides ikke ud, hvis hunden dør.

På en løbetur nogle dage senere slår det ham pludselig: Han vil - i stedet for at leje eksisterende ejendomme ud til hundeejere - starte helt forfra og bygge boliger på hundenes præmisser.

- Jeg snakkede med min datter om det, og hun syntes, det var en tosset idé. Min børn siger altid, at jeg er gal eller genial, fortæller han.

Ikke desto mindre gik han videre med idéen, og kunne give Pia Hansen den glædelige nyhed, at "den sure mand var blevet glad igen". 

Huset blev udviklet i tæt samarbejde med formanden for Dansk Kennel Klub, Jørgen Hindse, og blev tegnet af arkitekt Karsten Frost. 

Og ideen viste sig at være så populær, at der i dag er omtrent 50 mennesker på venteliste, oplyser Niels Martin Viuff. 

Derfor bygger han også nu endnu et hundehus. 

68 nye hundelejligheder står klar i 2023

På hjørnet af Falkenborgvej og Kocksvej vil der snart stå endnu et hundehus i Frederikssund. 

Det nye hus kommer på mange måde til at minde om det første hus, men erfaringer fra det første hus bliver selvfølgelig taget med i projektet, fortæller Niels Martin Viuff. 

Der har eksempelvis været lidt udfordringer med holdbarheden af betongulvene i det første hus. 

Derfor vil det kommende hus i stedet få gulve af robust egetræ. Og entreprenøren oplyser, at man har fundet det absolut mest robuste egetræ, som allerede er ankommet fra Ukraine. 

Niels Martin Viuff har ikke personligt modtaget klager fra borgerne i Frederikssund over, at der snart flytter 68 hunde ind i området, og kommunen har også taget godt imod projektet, siger han.

Erfaringerne fra det første hus er da også, siger han, at der altid er rent og pænt ved huset, og man ser aldrig hundelorte eller andet flyde omkring huset, påpeger han. 

Det næste hundehus står færdigt 1. marts 2023, og der er i skrivende stund 30 personer, som er skrevet op til de 68 nye lejligheder. 

Håbet for fremtiden er at kunne udvide konceptet til andre byer, og så fastslår Niels Martin Viuff afslutningsvist med et grin, at han altså ikke kommer til at bygge et kattehus, da han ikke selv er noget kattemenneske. 

Der står altså en mulighed åben for dem, der måtte elske sine katte. 

Du kan komme på besøg indenfor i hundehuset og møde Pia og Malthe i videoen øverst i artiklen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik