Renovering skulle redde skandaleramt bro: Men ny konstruktion kan ikke tåle forårssol

I seks uger fra marts til april blev Kronprins Frederiks Bro renoveret. Nu viser den nye konstruktion alvorlige fejl, og en helt ny løsning skal findes.

En klapbro skal kunne åbne og lukke for bil- og skibstrafik.

Men de funktioner er der lige nu store problemer med på Kronprins Frederiks Bro i Frederikssund.

Den 90 år gamle bro gennemgik ellers en større renovering af seks ugers varighed tidligere på året, fordi dele af broklappernes komponenter skulle udskiftes.

De splinternye elementer virker bare ikke, oplyser Vejdirektoratet til TV 2 Kosmopol.

quote Fordi oversiden af broen bliver solbeskinnet og undersiden nedkølet af vandet, så er det vores teori, at elementerne bliver skæve på grund af temperaturforskellen

Jens Præst, Fagprojektleder Vejdirektoratet

For kombinationen af forårssolens varme og koldt havvand skaber uventede problemer.

- Fordi oversiden af broen bliver solbeskinnet, og undersiden nedkølet af vandet, så er det vores teori på nuværende tidspunkt, at forbindelseselementerne bliver skæve på grund af temperaturforskellen, siger Jens Præst, fagprojektleder på Kronprins Frederiks Bro for Vejdirektoratet, til TV 2 Kosmopol.

Det betyder, at de stålstænger, der sidder i hver sin side af broen og som skydes ind i den modsatte broside under lukning, ikke kan holde broen ordentligt samlet. De bliver nemlig skæve, og det overbelaster konstruktionen.

Problemet blev opdaget, da broen ikke kunne lukke helt ned.

- Vi havde åbnet broen for nogle sejlende, og da de var kommet igennem, kunne vi ikke få forbindelseselementerne til at lukke, siger Jens Præst.

Konstruktion skal laves om på ny

Fredag skulle en midlertidig løsning være på plads, så biltrafikken kan glide, men der er brug for en ny, permanent løsning, lyder det fra Vejdirektoratet.

- Vi arbejder på at få en ny, permanent løsning på broen inden for et par uger, hvor vi laver om på konstruktionen, siger Jens Præst.

Lørdag skulle biler kunne køre over Kronprins Frederiks Bro, ligesom håbet er, at det vil lykkedes at åbne og lukke broen for de sejlende med den midlertidige løsning.

Kronprins Frederiks Bro har den seneste uge flere gange været ramt af problemer, som har spærret broen.

Senest fredag var broen periodevis spærret for biler i begge retninger, torsdag var broen også spærret af flere omgange, og fra søndag eftermiddag til tirsdag morgen var der helt spærret for al trafik.

Vejdirektoratet oplyste i den forbindelse til TV 2 Kosmopol, at der var opstået "uforudset styringsmæssig hændelse i forbindelse med maskineriet i broens klapspidser".

Sidste år blev broen ramt af to uheld inden for kort tid. I slutningen af august fik adskillige trafikanter sig noget af et chok, da broen åbnede uden varsel.

En måneds tid senere var den gal igen, da man ved en fejl lukkede broklapperne ned, da en vagt blev blændet af solen og overså et skib.

Kronprins Frederiks Bro

 • Broen går over Roskilde Fjord, og forbinder Frederikssund og Hornsherred.

 • Broen er 150 meter lang og udstyret med broklapper.

 • Broen er opkaldt efter Frederik d.8 og navnet stammer fra en ældre pontonbro fra 1868.

 • Lige ved siden af broen ligger Kronprinsesse Marys Bro fra 2019, der blev bygget for at aflaste Kronprins Frederiks Bro for tung trafik.


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik