Badning frarådes igen i Danmarks dybeste sø

Tre kommuner fraråder nu badning i Furesø. Man kan risikere at blive syg, hvis man bader i søen.

Furesø frister, når temperaturerne er høje - men planlægger du en badetur i Danmarks dybeste sø, så bør du genoverveje det.

Tre kommuner, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal og Furesø, der alle ligger ud til Furesø, fraråder nemlig lige nu badning i søen på grund af en opblomstring af blågrønne alger.

Det oplyser de på deres hjemmesider.

Det gælder populære badesteder som Frederiksdal Fribad, Kinabugten, Birkerød sejlklub, Holte roklub, Furesøbadet og et badested ved Høje Klint i Furesø.

Hvis koncentrantionen af alger er høj, kan du risikere at blive syg eller at få hudirritationer, hvis du kommer i kontakt med dem.

Er der mange blågrønne alger, kan det genkendes ved grønne og brune plamager, der skyller op i vandkanten og ligner skum.

"Kommunen holder øje med alger i vandet, men algerne kan drive væk ligeså hurtigt, som de samles. Derfor er det vigtigt, at du også selv kigger efter større plamager af alger, selvom der ingen advarselsskilte er på stranden", skriver Lyngby-Taarbæk Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet...

Her ses billeder af de blågrønne alger i Frederiksdal Fribad.
Her ses billeder af de blågrønne alger i Frederiksdal Fribad.
Foto: Rudersdal Kommune

Bad først, når vandet er klart

Lyngby-Taarbæk Kommune skriver på sin hjemmeside, at man fråråder badning, "indtil vandet igen er så klart, at man kan se sine tæer, når man står i vand til knæene".

Ifølge Miljøstyrelsen skal børn passe mere på algerne, da de vil reagere på mindre mængder gift. Det samme gælder mennesker, der er svækkede eller allergiske.

De blågrønne alger trives typisk i juli og august, hvor badevandet er varmest.

"Normalt er algerne så små, at de er næsten usynlige i vandet, men mængden af alger kan vokse pludseligt", skriver Lyngby-Taarbæk Kommune.

Også i slut juli frarådede Rudersdal Kommune badning i Furesø.

Furesø Kommune oplyser, at vandet i Furesø normalt klassificeres som god eller udemærket.

Du kan tjekke badevandskvaliteten i de søer, du bader i, på din kommunes hjemmeside.

Derudover kan du tjekke badevandet i Øresund på badevand.dk.

Gode algeråd:

  • Gå ud i vandet til knæene og kig på dine fødder. Hvis du ikke kan se dem, kan vandet være så fyldt med alger, at du ikke bør bade.
  • Bad ikke ved kraftigt skum i vandet, det kan være algeopblomstringer.
  • Børn skal passe mere på end voksne. De vil reagere på mindre mængder gift, fordi de er små – og de vil gennem deres leg i vandet og på stranden være mere udsatte for algerne. Lad derfor ikke børn lege i algefyldt vand – og hold dem væk fra skumansamlinger på stranden. Det kan være døde alger.
  • Mennesker, der i forvejen er svækkede eller allergiske, skal holde sig væk fra algerne.
  • Fugle, kvæg og hunde er udsatte, fordi de ofte drikker store mængder vand fra søer og kyster. De bør derfor holdes fra kysterne og fra døde alger på sø- eller strandbredden.
  • Hold øje med kommunens hjemmeside. Alle kommuner skal løbende kontrollere deres badevand og advare de badende, hvis der er for store mængder af alger.

Kilde: Miljøstyrelsen


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik