Billernes konge tilbage i Danmark

Europas største bille er igen indbygger i den danske natur. Det er første gang i 50 år, at billernes konge er blevet udklækket i Danmark.

I alt fire eghjorte, som billen hedder, er blevet udklækket i Dyrehaven nord for København. Her satte man for fire år siden larver ud, og de er nu dukket op af jorden.

Der er tale om to hunner og to hanner, oplyser Naturstyrelsen.

quote Eghjorten er en fantastisk bille, der næsten kan blive ti centimeter lang og larme som en plæneklipper.

Hans Henrik Christensen, Skovridder, Dyrehaven

- Eghjorten er en fantastisk bille, der næsten kan blive ti centimeter lang og larme som en plæneklipper, siger skovrider i Dyrehaven Hans Henrik Christensen.

- Den har en livscyklus, hvor den lever fem år som larve i jorden, inden den forvandles til en voksen bille. Det er fire år siden, vi udsatte larver flere forskellige steder i Jægersborg Dyrehave, og det er disse larver, vi nu ser dukke op som voksne biller et år før forventet.

Bortset fra et sensationelt fund i 2008 er der ikke observeret en eneste eghjort i dansk natur siden omkring 1970.

Men den fredede og lange bille med de karakteristiske store, kraftige kindbakker, der kan minde om et hjortegevir, fik endnu en chance.

quote Den har en livscyklus, hvor den lever fem år som larve i jorden, inden den forvandles til en voksen bille. Det er fire år siden, vi udsatte larver flere forskellige steder i Jægersborg Dyrehave.

Hans Henrik Christensen, Skovridder, Dyrehaven

Kæmpebillen kræver både masser af dødt træ og sollys for at trives.

For at give den en hjælpende hånd blev eghjorte derfor sat ud tre steder i Dyrehaven, hvor der er særligt mange store, gamle egetræer og døde stammer.

Eghjorten blev op gennem det 20. århundrede drevet ud af Danmark på grund af intensiv skovdrift.

Selv om billen er indehaver af titlen som Europas største, er der et godt stykke op til andre biller.

Titan-billen, der regnes for at være verdens største, lever i den sydamerikanske Amazonas-regnskov og bliver omkring 16 centimeter lang.

Der er indtil nu udsat i alt 275 eghjorte i Dyrehaven.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik