Fire gode råd: Sådan sender du dit barn godt afsted til puttefest

Skal dit barn til puttefest i dyrehaven på fredag? Her er fire råd til at sende dem godt afsted. Der er også gode råd til unge selv.

På fredag samles 8.000 til 10.000 gymnasielever fra hovedstadsområdet i Dyrehaven i Klampenborg til den årlige såkaldte puttefest.

Det er en fejring af begyndelsen på et nyt skoleår - og særligt at der starter en ny årgang af 1.g’ere.

Festen er stærkt forbundet med druk, og gennem årene har der været flere tilfælde af unge mennesker, der er blevet kørt til udpumpning. 

Det er noget, der kan gøre forældre bekymrede for at sende deres barn afsted på fredag, siger Katja Lundgaard, der er koordinator i SSP, i Lyngby-Taarbæk Kommune.

- Forældre kan være bekymrede for at de unge drikker for meget, eller at de bliver udsat for et overfald eller et overgreb. Samtidig er forældrene også bekymrede for at sige til deres børn, at de ikke må tage til festen, fordi de er bange for, at det går ud over deres sociale trivsel, siger Katja Lundgaard, til TV 2 Kosmopol.

Skal dit barn overhovedet deltage?

Katja Lundgren anbefaler, at man som forælder først og fremmest skal overveje, om man overhovedet synes, at den unge skal deltage i et uorganiseret arrangement, der involverer alkohol. 

På trods af at der både er Natteravne, samaritter fra Røde Kors og politi til stede, er arrangementet overordnet styret af de unge selv.

Hvis man som forældre har besluttet, at ens barn må deltage i arrangementet, har Katja Lundgaard nogle råd til, hvordan man forbereder den unge.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Fire gode råd til forældre

1. Børn lytter

Børn lytter til forældre mere, end vi går og tror. Selvom de måske ikke giver udtryk for det, så lytter unge mennesker til deres forældres. Man skal give sig tid til at tale med sit barn, men gøre det i en afslappet situation. Det kan for eksempel være i bilen, hvis man laver mad sammen eller ser tv sammen.

2. Klare aftaler

Gør det klart for den unge, at det er okay, hvis de ikke vil drikke overhovedet. Hver tredje unge drikker mere, end de har lyst til, fordi de tror, det er forventet af dem. Hvis den unge gerne vil drikke så vær nysgerrig på, hvad der tiltaler dem ved alkohol. Lav klare aftaler om, hvor meget de må drikke. Selv hvis du siger, at de må drikke to genstande, og de drikker tre, er det stadig i baghovedet.

3. Forventningsafstem

Afstem, hvornår de unge skal være hjemme, og opfordr dem til at følges med nogen. Når mørket først er faldet på, bliver det meget mørkt i Dyrehaven.

4. Hjælp den unge

Gør det helt klart for dit barn, at selv hvis de har drukket for meget, kan de altid blevet hentet eller få hjælp. Den unge må ikke været bange for at række ud efter hjælp.

På fredag i Dyrehaven vil både politi, Røde Kors og Natteravnene være til stede. Natteravnene stiller op med omkring 60 frivillige. Deres opgave er at skabe tryghed ved blandt andet at dele vand ud og holde øje med de unge.

- Det vigtige er, at vi er der, og at vi er meget synlige. Vi spørger hellere en gang for meget end en gang for lidt, hvis nogen sidder alene, eller ligner nogen, der har det dårligt, siger Jakob Bové, der er kommunikation- og eventansvarlig for Natteravnene Danmark.

Jakob Bové har også nogle råd til, hvordan man som ung kan forberede sig til puttefesten på fredag:

Fire gode råd til de unge

1. Overvej, hvilken aften du vil have

Tænk over, hvilken aften det skal blive. Vær opmærksom på konsekvenserne ved at drikke meget alkohol. Det er ikke en sjov aften, hvis man drikker så meget, at man bliver dårligt eller bliver væk fra sine venner.

2. Drik vand

Husk at drikke vand. Natteravnene vil dele vand ud, som de opfordrer de unge til at drikke. Når man drikker alkohol, mister kroppen vand, på trods af at man indtager en masse væske, og man kan blive dehydreret.

3. Hold øje med dine venner

Lav aftaler med dine venner på forhånd om, at I bliver sammen og holder øje med hinanden i løbet af aftenen. Det skaber tryghed at man - inden man tager afsted - har gjort klart, at man passer på hinanden.

4. Brug ”de voksne”

Der er mange til stede i Dyrehaven for at holde øje med de unge mennesker. Tag kontakt til dem, som er der for at skabe tryghed, hvis der er behov for det. De er der for at hjælpe, også hvis du har drukket for meget. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik