Viktoria Akishina er 17 år, går i 2G på Gammel Hellerup Gymnasium og med til at udforme politiske beslutninger oppe på rådhuset.
- Jeg ville gerne være med til at præge den kommune, jeg bor i, siger hun om baggrunden for, at hun søgte og kom med i et af Gentofte Kommunes mange midlertidige opgaveudvalg.
Det består af fem politikere og ti borgere, som i en periode på ni måneder holder seks møder af to-tre timers varighed.
Og sammen udformer de ny politik.
Viktorias opgaveudvalg hedder "Byens Rum - rammer om fællesskaber".
- Når vi skal finde ud af, hvad der mangler i Gentofte Kommune, har jeg personligt kommet med min mening og også spurgt i min bekendtskabskreds, ligesom vi har været rundt i parker og spørge beboerne i områderne, hvad de synes, der kunne gøres bedre, siger Viktoria Akishina.
Politiker: Rigtig fedt samarbejde
Det er det radikale byrådsmedlem Kristine Kryger, som er formand for opgaveudvalget Byens Rum.
- Her har vi systemsat, at vi får nogle direkte input fra borgerne løbende, og det synes jeg er rigtig, rigtig fedt, siger hun.
Et konkret eksempel på arbejdet i udvalget er et besøg i en af kommunens parker.
- Så har vi kigget på, hvad er det for brugergrupper, der er i dag. Og er det sådan, at der er nogle, der ikke umiddelbart føler sig inviteret eller ikke har interesse i at være der, så har vi kigget på, hvad ville der kunne ske i det byrum, for at det kunne være mere inddragende. Er der adgang for handicappede, mangler der sportsaktiviteter, som gør, at børn og forældre kunne have det sjovt sammen? Er der plads til hunde, eller er der for meget plads til hunde? Det kunne være sådanne ting, lyder det.
Meget succesfuldt samarbejde
Siden 2015 har Gentofte haft mere end 40 forskellige opgaveudvalg. Alt fra kultur- og idrætspolitik, og hvordan unge, der har været anbragt kommer bedre ind i livet som voksne til fremtidens velfærd for de ældre, innovations- og digitaliseringsstrategi.
Jeg føler mig bestemt lyttet til. Det er borgerne selv, som forklarer, hvilke problemstillinger og ting, de mener skal gøres bedre i Gentofte kommune
Alle opgaveudvalg har medført ny konkret politik efter en proces, som også involverer forskellige eksperter.
- Det er en meget, meget høj gennemførselsprocent, og det tyder altså på, at både borgere og politikere skal have ejerskab til nye løsninger, hvis de skal gennemføres i praksis, siger professor ved Institut for Samfundsvidenskab på Roskilde Universitet, Jacob Torfing.
Både borgere og borgmester er da også ovenud tilfredse med samarbejdet.
Vi ender hver gang mirakuløst nok med, at vi alle sammen er enige
- Efter lange diskussioner ender vi med et slutprodukt, som vi ikke kender, når vi starter - vi kender processen, men vi kender simpelthen ikke slutproduktet. Så det er en meget kreativ proces, og så ender vi - mirakuløst nok indtil videre - hver gang med, at vi allesammen er enige. Selvom vi vælger folk ud fra forskellige perspektiver, fordi vi gerne vil have forskellige vinkler på det, siger Gentoftes konservative borgmester Michael Fenger.
17-årige Viktoria: Jeg føler mig lyttet til
Tilbage hos Viktoria Akishina, som også mener borgerne har stor indflydelse i de enkelte opgaveudvalg.
- Jeg føler mig bestemt lyttet til, især fordi det ikke er kommunen, der sætter rammerne for, hvad vi skal diskutere, men selve borgerne, som er med i opgaveudvalget. Det er borgerne selv, som forklarer, hvilke problemstillinger og ting, de mener skal gøres bedre i Gentofte kommune, slutter hun.
_
_