Der er to måneder til kommunalvalget – og det bliver en sløj omgang for Venstre

Det spår flere eksperter. Socialdemokratiet og Konservative står klar til at lukrere på tilbagegang for Venstre.

Glostrup, Stevns, Dragør og Allerød.

Kommuner, der alle har været ledet af borgmestre fra Venstre de seneste år.

Kommuner, hvor Venstres nuværende borgmestre risikerer at stå tomhændede efter kommunalvalget den 16. november.

Som meningsmålingerne tegner sig med to måneder til valget, står Venstre over for en hård kamp for at bibeholde partiets nuværende borgmesterposter på landsplan – og ikke mindst i hovedstadsområdet. Sådan lyder prognoserne fra eksperter og kommentatorer.

En af dem er Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Selvom Venstre går en smule frem i de seneste meningsmålinger, tyder det fortsat på, at partiet vil miste flere borgmesterposter, siger han.

Skal se sig over skulderen

Årsagen til det forventede dårlige kommunalvalg for Venstre skal især findes i bevægelserne i landspolitikken. Her har meningsmålinger siden det seneste folketingsvalg vist en faldende støtte til det normalt store parti i den blå blok.

Og den effekt ventes altså at smitte af på den kommunalpolitiske tilslutning.

- Det overordnede billede vil være, at V-borgmestrene skal se sig over skulderen i stedet for at øjne fremgang. Nogle gange kan det være utaknemmeligt for borgmestre, at det spiller en rolle, hvordan moderskibet inde på Christiansborg klarer sig, siger Robert Klemmensen, professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet og ekspert i kommunalpolitik.

Han understreger dog, at bevægelserne i tilslutningen til et parti på Christiansborg ikke slår igennem med samme styrke ude i kommunerne.

Tommelfingerreglen er, at det rammer med halv styrke. Så hvis et parti i de landspolitiske meningsmålinger går tilbage med otte procentpoint, kan partierne ude i kommunerne – som oftest – forvente en tilbagegang på fire procentpoint.

Fire på vippen og én i kikkerten

Roger Buch har analyseret gennemsnittet af de seneste meningsmålinger. Med afsæt i det faktum, at borgmesterposten i ni ud af ti tilfælde går til det største parti i den største blok ved et givent kommunalvalg, har han peget på de fire førnævnte kommuner som steder, hvor Venstre – som meningsmålingerne tegner sig for nu – står til at afgive borgmesterkæderne.

I Glostrup og Stevns blæser de politiske vinde i retning af Socialdemokratiske borgmestre, mens Allerød og Dragør ifølge kommunalforskerens beregninger meget vel kan havne i hænderne på Konservative.

- Hvis Venstre kun mister et par borgmesterkæder eller mod alle forventninger skulle holde skansen, vil partiet fejre det som en kæmpe sejr. Men her skal vi huske på, at det i så fald sker på baggrund af valgresultatet i 2017, som var et historisk dårligt valg for Venstre, påpeger Roger Buch med henvisning til kommunalvalget for fire år siden, hvor partiet gik massivt tilbage og mistede 11 borgmesterposter på landsplan.

Omvendt viser Roger Buchs analyse også, at Venstre faktisk er i førersædet til at tilbageerobre en borgmesterpost i Hillerød Kommune.

Venstre på vippen

Danmarks liberale parti fik ved kommunalvalget i 2017 ni borgmesterposter i hovedstadsområdet i form af:

• Frederikssund (John Schmidt Andersen)

• Egedal (Karsten Søndergaard)

• Allerød (Karsten Längerich)

• Rudersdal (Jens Ive)

• Glostrup (John Engelhardt)

• Dragør (Eik Dahl Bidstrup – senere Helle Barth)

• Greve (Pernille Beckmann)

• Solrød (Niels Hörup)

• Stevns (Anette Mortensen)


Det var en lille tilbagegang i forhold til valget i 2013, hvor Venstre kunne mønstre 10 borgmestre i hovedstadsområdet. Ved valget i 2009 fik Venstre syv borgmestre, og det samme var antallet efter valget i 2005.

Skal man tro Roger Buchs analyse, bliver det især i kommunerne Dragør, Allerød, Stevns og Glostrup, hvor Venstre skal kæmpe en hård kamp for at fastholde borgmesterkæderne.


• I Dragør udfordres Helle Barth (V) af flere partier, men nok især lokallisten Tværpolitisk Forening (T) og Konservative.

• I Allerød kan Konservative blive det største parti og søge pladsen for bordenden. K er dog udfordret af, at få partier i byrådet ønsker at samarbejde med dem.

• I Glostrup træder John Engelhardt (V) tilbage efter en turbulent valgperiode, og det vil Socialdemokratiet forsøge at lukrere på.

• Det samme er tilfældet på Stevns, hvor S øjner en borgmesterpost.

Kommentator: V skal være lykkelige for status quo

Aktuelt sidder Venstre på ni af hovedstadsområdets 34 borgmesterposter. Og hver eneste af de ni, partiet formår at holde fast i, vil på Christiansborg blive fejret som en sejr.

Det vurderer Noa Redington, der er politisk kommentator for TV 2 Lorry under kommunalvalget.

- Det eneste succeskriterie for Venstre ved valget er, at de ikke skal miste for mange borgmesterposter. De vil være glade for hver eneste borgmesterpost, de kan holde fat i, siger Noa Redington.

Men, tilføjer han:

- Venstre har altså nogle erfarne og driftssikre borgmestre i hovedstadsområdet. Her kan de fleste vælgere godt se, at de ikke har noget at gøre med polemikken inde på Christiansborg, siger Noa Redington og fremhæver blandt andet Pernille Beckmann i Greve og Niels Hörup i Solrød som sikre kort.

Anette Mortensen (V) erobrede borgmesterposten i Stevns Kommune ved valget i 2017. Hun står nu over for en hård opgave ved det kommende kommunalvalg.
Anette Mortensen (V) erobrede borgmesterposten i Stevns Kommune ved valget i 2017. Hun står nu over for en hård opgave ved det kommende kommunalvalg.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix og Nordsjællands Politi

Skal kridte skoene

Så hvor mange borgmesterposter mister Venstre så ved valget om to måneder?

Nok peger meningsmålingerne i retning af et mindre godt valg for det store parti i blå blok, men selv med et skidt valgresultat kan Venstre stadig ende med at fastholde sine borgmesterposter i hovedstadsområdet.

Det vil i så fald kræve gode forhandlingsevner, når konstitueringskabalen på valgnatten og i dagene efter skal lægges, påpeger Robert Klemmensen. Og godt gammeldags flid:

- De nuværende venstreborgmestre kigger ind i et par måneder, hvor der eddermame skal føres valgkamp. De skal kridte skoene og komme ud og vise vælgerne, at der er forskel på kommunalpolitik og den polemik, der har hersket inde på Christiansborg, siger Robert Klemmensen.

Roger Buch supplerer:

- Man er aldrig prisgivet, selv hvis det går skidt for ens parti på Christiansborg. Der er 98 kommunalvalg, og der skal kæmpes 98 kampe, hvor hverken sejre eller nederlag kommer af sig selv. Så hvis man er god til at føre valgkamp, så kan man se enkelte kommuner, der afviger fra den landspolitiske tendens.

Hvorvidt det bliver tilfældet, finder vi først ud af sent om aftenen den 16. november, når stemmerne fra kommunalvalget er talt op.

Indtil da kan du følge med i TV 2 Lorrys dækning af det forestående kommunal- og regionsrådsvalg, hvor vi blandt andet går i dybden med hver eneste af sendeområdets 34 kommuner og to regioner.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik