Reddet efter deadline: 289 år gammelt slot sælges ikke alligevel

For en måned siden var det planen at Charlottenlund Slot skulle sættes til salg. Nu skal det pludselig ikke sælges alligevel.

Skal, skal ikke?

For blot en måned siden stod Charlottenlund Slot til at skulle sælges. Begrundelsen fra Slots- og Kulturstyrelsen var, at slottet ikke længere tjente et kulturelt formål.

Men den begrundelse var politikerne på Christiansborg ikke enige i - og nu skal det historiske slot ikke sælges alligevel.

Det oplyser flere politiske kulturordførere til TV 2 Lorry.

Den nyhed bliver taget godt i mod af Mads Hedegaard, der er direktør hos Charlottenlund ApS, som blandt andet tager sig af kulturarrangementer på slottet.

- Jeg blev oplyst om, at slottet ikke skulle sælges, og det blev jeg glad for. Risikoen ved at sælge det kunne meget nemt have resulteret i, at slottet bliver lukket ned, fortæller Mads Hedegaard, der har kæmpet for, at slottet skulle blive på statens hænder.

Reddede de slottet?

For knap en måned siden udtalte direktøren til TV 2 Lorry, at han var skuffet over Slots- og Kulturstyrelsens vurdering af slottets kulturelle formål. Altså det, der var hele grundlaget for statens beslutning om at sælge slottet i sin tid. 

Derfor tog han sagen i egen hånd.

- Vi lavede en pressemeddelelse og brugte den som løftestang til en dialog med politikerne, fortæller han.

To måneder efter beslutningen om at sætte slottet til salg blev truffet, måtte Mads Hedegaard udsende en pressemeddelelse for at gøre offentligheden opmærksom på sagen.

Det gav flere medier nys om, at slottet var blevet sat til salg. Men direktøren stoppede ikke der.

Den 30. marts tog han kunsthistoriker og rundviser på Charlottenlund Slot, Christian Claudio Apostoli, under armen. 

Sammen troppede de op på Christiansborg for at snakke med folketingets kulturudvalg.

- Styrelsen har ikke haft fingeren på pulsen i forhold til, hvad de har fremført med henblik på det her salg. Derfor var det nødvendigt, at vi fortalte politikerne, hvilken kolossal kulturarv, der var ved at rinde fra statslige hænder, siger Christian Claudio Apostoli.

Uoplyste beslutningstagere?

Pressemeddelelsen og mødet med kulturudvalget viste sig at give pote.

Allerede dagen efter mødet kom de første meldinger fra kulturordførerne: ''Slottet er ikke til salg.''

Ifølge Mads Hedegaard har mediedækningen, og deres indsats været afgørende for slottets fremtid.

- Jeg tror, politikerne har et mere oplyst grundlag for at træffe beslutningen nu. Det har de, fordi medierne har interesseret sig for historien, og fordi vi har fortalt, hvad vi egentlig laver her på slottet, siger Mads Hedegaard, og fortsætter:

- Hvis vi ikke havde gjort noget, så havde nyheden jo været, at så var det solgt. Så ville det være meget svært at trække tilbage.

Vil ikke sige noget endnu

TV 2 Lorry har tirsdag og onsdag konfronteret både Slots- og Kulturstyrelsen og Kulturministeriet om sagen.

Vi ville gerne vide, hvorfor de pludselig ikke vil sælge slottet alligevel. 

Trods meldingerne fra flere politiske kulturordførere, der siger, at slottet ikke er til salg, vil hverken Slots- og Kulturstyrelsen eller Kulturministeriet bekræfte, at slottet ikke skal sælges.

Derfor har de ikke ønsket at kommentere på, hvad der skal ske med slottet.

Mads Hedegaard er dog sikker i sin sag. Charlottenlund Slot skal ikke skal sælges. Derfor benytter han lejligheden til at lægge op til et tættere samspil med Slots- og Kulturstyrelsen fremover.

Han håber blandt andet, at styrelsen vil påtage sig mere ansvar for vedligeholdelsen af slottet, som han mener har været forsømt, de seneste år.

- Jeg tror, at det er fastlagt, at vi ikke skal sælge ud af vores nationale kulturarv. Dermed håber jeg, vi kan samarbejde om at få skabt endnu mere kultur på Charlottenlund Slot og få gjort op med fortidens synder, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik