Nej tak til alkohol: Gymnasieelever skal mindske druk

Gladsaxe Gymnasium er sammen med en række andre gymnasier i gang med at uddanne deres elever til at skabe en kultur, hvor alkohol fylder mindre.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ingen hemmelighed, at danskerne godt kan lide alkohol, og særligt i gymnasietiden får de unge drukket, så hatten passer.

En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at otte ud af ti unge mellem 15 og 25 år har drukket fem eller flere genstande ved samme lejlighed mindst én gang inden for den seneste måned.

Men mange unge synes, at drukkulturen godt kan tage overhånd.

quote Mange unge går med tankerne om, at de er alene om at føle, at drukkulturen i Danmark er for meget.

Julie Skaaning, formand for caféudvalget

Fire ud af ti unge fortæller, at de har oplevet at blive presset til at drikke mere alkohol end de havde lyst til, og halvdelen af de adspurgte indrømmer, at de synes, at der bliver drukket for meget til fester på deres ungdomsuddannelser.

Derfor er fem gymnasier i TV 2 Lorrys område blevet såkaldte indsatsgymnasier i projektet "Gymnasier Fuld af Liv", som handler om at sætte fokus på unges høje alkoholforbrug.

Festudvalg uddannes i at mindske druk

Fakta om projektet

  • ’Gymnasier Fuld af liv’ er udviklet i samarbejde mellem Statens Institut for Folkesundhed og Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne ’Fuld af liv’. 
  • Projektets formål er at mindske alkoholforbruget blandt danske gymnasieelever
  • På landsplan deltager i alt 17 gymnasier i projektet

På Gladsaxe Gymnasium er man gået i gang med at uddanne nogle af eleverne til at tænke i, hvordan man kan nedsætte alkoholforbruget til fredagscaféer og fester.

- Vi er ved at uddanne vores caféudvalg og festudvalg, så de ligesom bliver ambassadører inden for projektet og kan bidrage til, at man laver nogle ting, hvor man har fokus på sjov, hygge og fællesskab, og så mindre fokus på alkohol, fortæller Jørgen Ravn Christiansen, der er uddannelseschef på gymnasiet, til TV 2 Lorry.

quote Idéudviklingen hjælper os til at udvide rammerne for, hvad en fest kan være.

Kim Laursen, formand for festudvalget

På kurset skal medlemmerne af café- og festudvalget besvare spørgsmål, se informationsvideoer og vigtigst af alt – idéudvikle og planlægge aktiviteter for skoleåret, som har fokus på fællesskab og ikke druk.

Eleverne er positive

Umiddelbart skulle man tro at mindre alkohol ikke ville falde i god jord hos de unge, men faktisk er udvalgene positivt stemte overfor projektet.

Julie Skaaning er formand for caféudvalget på Gladsaxe Gymnasium.
Julie Skaaning er formand for caféudvalget på Gladsaxe Gymnasium.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

- Jeg synes, at det er rigtig godt, at gymnasiet tager initiativ, siger Julie Skaaning, der er formand for gymnasiets caféudvalg.

At skulle planlægge aktiviteter med mindre alkohol tvinger virkelig de unge til at tænke ud af boksen, men det er positivt, mener festudvalgets formand.

- Som festudvalg står man lidt nogle gange og ikke har så mange idéer. Så ved at have sådan en workshop her, hvor man arbejder på at finde idéer, det hjælper lidt med, at man kan skabe fester, som ikke kun handler om at drikke. Man får et lidt andet indhold i fester, som har været svært at skabe før, siger festudvalgsformand, Kim Laursen og fortsætter:

- Idéudviklingen hjælper os til at udvide rammerne for, hvad en fest kan være, og når vi har sat de her nye rammer for festerne, så er der forhåbentlig også endnu flere af eleverne, som har lyst til at deltage.

Kim Laursen er festudvalgsformand på Gladsaxe Gymnasium.
Kim Laursen er festudvalgsformand på Gladsaxe Gymnasium.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Under idéudviklingen vælter det frem med idéer som spil uden alkohol, mere rolige festområder, andre alkoholpriser og mere fokus på musik. Det hele bliver skrevet ned på farverige sticky notes.

Det bliver svært

Selvom alle virker optimistiske omkring projektet, så er ingen dog i tvivl om, at det vil kræve hårdt arbejde at få drukkulturen vendt.

- Det bliver nødt til at blive taget i små steps for, at det ikke virker for voldsomt for folk, og for at de ikke trækker sig fuldstændig fra det, siger Julie Skaaning.

quote Jeg tror, at det her kan være et skridt i den rigtige retning.

Jørgen Ravn Christiansen, uddannelseschef

Uddannelseschefen mener heller ikke, at det er en nem opgave, de står overfor, men han er overbevist om, at deres små ændringer nok skal rykke lidt ved kulturen på gymnasiet.

- Det kan godt være, at der skal andre tiltag til også, men jeg tror, at det her kan være et skridt i den rigtige retning, hvor vi får – ikke en eller anden fuldstændig afholdenhedskultur, hvor man ikke må drikke, men hvor man måske har et sundere forhold til det og ikke behøver at drikke sig plakatfuld hver gang man skal til fest, siger Jørgen Ravn Christiansen.

På Gladsaxe Gymnasium arbejder eleverne på at skabe aktiviteter med fokus på samvær frem for alkohol.
På Gladsaxe Gymnasium arbejder eleverne på at skabe aktiviteter med fokus på samvær frem for alkohol.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Men bare en lille adfærdsændring vil også være et stort skridt i den rigtige retning.

- Jeg tror, det kommer til at give en lille ændring, som måske også er nok, men jeg synes, at en lille ændring, er en god ændring, for det er jo i den rigtige retning. Og så kan man jo altid arbejde videre, siger Julie Skaaning.

Projektets indsatsgymnasier i TV 2 Lorrys område

  • Albertslund Gymnasium
  • Helsingør Gymnasium
  • Roskilde Katedralskole
  • Rysensteen Gymnasium
  • Gladsaxe Gymnasium

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Sjællands Universitetshospital

Egen stue med udsigt – første etape af Region Sjællands supersygehus er klar

Sådan skal du affaldssortere

Københavnerne dumper:
Disse ting må du aldrig smide ud

Vis mere