Knapt otte år efter drabet: Nu er dommen faldet over Louise Borglits morder

Den 30-årige anker forvaringsdom for drabet på Louise Borglit.

Den 30-årige Alexander Toro Møllmann idømmes forvaring for at have dræbt Louise Borglit.

Mandag formiddag blev den nu 30-årig mand kendt skyldig i at have dræbt den højgravide kvinde med 11 knivstiv en fredag i november 2016, da hun var ved at lufte sin søsters hund i Elverparken i Herlev.

Det skete ved Retten i Glostrup, hvor alle dommere og nævninger var enige om afgørelsen.

Den tiltalte har gennem hele retssagen nægtet sig skyldig i drabet på Louise Borglit.

Retten vurderer, at den dømte på fri fod vil udgøre en så nærliggende fare for andre, at det er nødvendigt at idømme ham forvaring for at skærme samfundet mod den fare.

En forvaringsdom betyder, at den 30-årige bliver indsat på en særlig afdeling i et fængsel på ubestemt tid.

Under retsmødet mandag er det kommet frem, at Retslægerådet anbefaling lød på, at den 30-årige blev idømt forvaring fremfor fængsel. Det skyldes blandt andet hans afvigende personlighed og tidligere kriminalitet.

Den 30-åriges advokat, Christina Schønsted, oplyste umiddelbart efter domsafsigelsen, at man anker dommen til frifindelse i landsretten.

Opsigtsvækkende retssag

Retssagen, der begyndte i maj sidste år, har både været opsigtsvækkende og langstrakt.

Det skyldes blandt andet politiets brug af en yderst opsigtsvækkende efterforskningsmetode - faktisk en metode, der ikke tidligere var set fra dansk politis side.

Tiltalen var nemlig rejst på baggrund af samtaler, som den nu skyldige har haft med en hemmelig PET-agent med dæknavnet "Frank".

Samtalerne foregik i det fængsel, hvor den 30-årige i 2020 afsonede en dom for et drabsforsøg mod sin ekskæreste og med hvem, han troede var en cellekammerat og ikke en betjent.

Forstå sagen

4. november 2016 omkring klokken 19.00
32-årige Louise Borglit forlader sin søsters hjem for at lufte hendes hund i den nærliggende park Elverparken i Herlev. Kort efter bliver hun stukket ned med flere knivstik.

4. november klokken 19.14
En anden hundelufter finder Louise Borglit og kontakter alarmcentralen. Trods ihærdige forsøg på genoplivning bliver Louise Borglit erklæret død klokken 19.36.

5. november

Københavns Vestegns Politi oplyser, at Louise Borglit var højgravid og omtaler drabet som ”bestialsk”. Trods massiv efterforskning mangler politiet et afgørende gennembrud i drabssagen, men oplyser, at man leder efter en mørkklædt mand med kasket, som et vidne har set løbe ud fra Elverparken.

September 2018
Københavns Vestegns Politi nedsætter en gruppe af erfarne efterforskere fra andre politikredse, der skal lave et såkaldt ”peer review”. Med andre ord skal de se på sagen med friske øjne og finde ud af, om der er løse ender eller oversete detaljer, der kan lede opklaringsarbejdet videre.

2020
En såkaldt politiagent under dæknavnet ”Frank” bliver indsat i Enner Mark Fængsel sammen med en mand, der er mistænkt i sagen og allerede sidder fængslet. Politiagenten og den nu tiltalte bliver fortrolige, og den tiltalte kommer med flere detaljer om drabet i Herlev. Det kommer frem i forbindelse med et retsmøde i maj 2022.

6. maj 2022
Politiet oplyser, at en 28-årig mand er anholdt og sigtet for drabet. På et pressemøde oplyser politiet, at den sigtede allerede sidder i fængsel, fordi han afsoner en anden straf. Under et retsmøde kommer det ifølge TV 2 og Ritzau frem, at politiet har gjort brug af en såkaldt politiagent i efterforskningen. Det rejser kritik fra mandens forsvarer.

2. maj 2023
Retssagen mod den nu 30-årige mand indledes ved Retten i Glostrup den 2. maj. Der var i alt afsat 11 retsdage til at behandle sagen. Sidste retsdag skulle have været den 23. juni, den er dog udsat, indtil der er taget stilling til bevisførelse.

30. juni 2023
Byretten i Glostrup beslutter, at udvalgte samtaler mellem den tiltalte og agenten Frank ikke kan indgå som bevisførelse i sagen. Der er tale om lydoptagelser optaget den 18. og 21. november 2020 samt rumaflytningerne fra tiltaltes celle i Enner Mark Fængsel fra den 21. og 22. november 2020. Kendelsen bliver kæret til Østre Landsret.

25. september 2023
Østre Landsret afgør, at alle optagelser - både rumaflytninger og optagelser, som "Frank" har foretaget, kan bruges som beviser i sagen.

14. maj 2024
Højesteret giver grønt lys til, at alle agentoptagelser kan indgå som bevis i sagen. Dermed kan sagen også genoptages i byretten.

10. juni 2024
En 30-råig mand, der er tiltalt i sagen, findes skyldig for drabet på Louise Borglit.

Kilder: TV 2 Kosmopol, Københavns Vestegns Politi, Ritzau, TV 2

Retten tillægger skjulte optagelser værdi

I alt har 73 lydklip indgået i retssagen, der er blevet forsinket, fordi Østre Landsret og Højesteret undervejs har skullet give grønt lys til, at optagelserne har måtte indgå som bevis.

Gennem hele sagen har optagelserne udgjort et stridspunkt mellem senioranklager Bo Bjerregaard og forsvarer Christina Schønsted. Den tiltalte selv sagde under sin forklaring, at hans samtaler med "Frank" bare var snak, men retten har altså fundet den forklaring utroværdig.

Af rettens afgørelse fremgår det, at den 30–årige tiltalte er fundet skyldig ud fra en "en samlet vurdering". Det er altså summen af beviserne i sagen, snarere end et enkeltstående bevis, som er afgørende.

Herunder har de hemmelige optagelserne altså haft betydning for afgørelsen.

Retten har således vurderet, at den detaljegrad, som den tiltalte forklarede overfor agenten sammenholdt med andre beviser og vidneudsagn i sagen, taler for, at den 30-årige er skyldig.

Retten ligger blandt andet vægt på, at den tiltalte på drabstidspunktet var psykisk ustabil og glad for knive. Ligesom man har vurderet, at hans alibi på gerningstidspunktet ikke stemte.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik