Lufthavnens fine terminal: Her skal OL-heltene modtages

Wilhelm Lauritzen-Terminalen i Københavns Lufthavn er et stykke levende historie

Det er ikke alle lufthavnsterminaler, der kan prale af at blive flyttet. Men det kan Vilhelm Lauritzen-terminalen.

Den blev indviet i 1939, og knap 60 år efter, da Københavns Lufthavn i mellemtiden var blevet et enormt og altid pladskrævende foretagende, ja så lå den gamle terminal i vejen for planerne om byggeriet af den nye Terminal 3. Bygningen var erklæret bevaringsværdig, og dermed startede den møjsommelige planlægning – hele terminalen skulle flyttes flere kilometer.

Terminalen, som er 110 meter lang og tre etager høj skulle flyttes mere end to kilometer væk fra sin oprindelige placering. Det foregik natten mellem den 18. og 19. december 1999.

744 hjul blev skudt ind under den betragtelige last – og så gik turen ellers – langsomt og forsigtig hen over landingsbanerne, hvor flytrafik og terminalflytning pludselig skulle gå op i en højere og højest usædvanlig enhed. (Se video af flytningen over artiklen)

Arkitekten Vilhelm Lauritzen (1894-1989) stod bag terminalen. Han var også kendt for blandt andet Radiohuset på Frederiksberg, Daells Varehus og Folkets Hus på Vesterbro (I dag Vega). Lauritzen tegnede også lufthavnens nuværende Terminal 2.

I dag bruges den gamle terminal til daglig af administrativt personale – og så er det her, der bliver taget imod, når Danmark får vigtige gæster. Der er etableret en fly-standplads foran den fornemme lufthavnsbygning, og når Danmark får statsbesøg, så er det her, Dronning Margrethe tager imod.

Og det er også her, det er oplagt at byde velkommen hjem til en række sportsfolk, der kommer hjem fra OL med kufferten fyld af store oplevelser, flotte resultater – og ja – medaljer i stor stil. Du kan andetsteds her på siden læse om det program, der er sat sammen til aftenens modtagelse.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik