Fyret kommunaldirektør stikker to millioner skattekroner i lommen på vej ud

Borgere kan føle, at nogen bliver belønnet for at lave fejl, når kommunaldirektør bliver fyret og får millioner i hånden, mener professor.

Efter at have erkendt at have “begået nogle personlige fejl,” kan den nu tidligere kommunaldirektør i Greve Kommune, Claus Thykjær, forlade posten med udsigt til at få udbetalt mere end to millioner kroner fra kommunen i det kommende år.

Det viser en aktindsigt i Claus Thykjærs fratrædelsesaftale og lønforhold, som TV 2 Lorry har fået.

Dels får Claus Thykjær ifølge ansættelseskontrakten som opsagt kommunaldirektør nu en fratrædelsesgodtgørelse svarende til et års løn. Det løber op i knap 1,6 millioner kroner.

Derudover har han i en særskilt fratrædelsesaftale forhandlet sig frem til at få et engangsbeløb svarende til tre måneders sædvanlig løn inklusive pension “som en godtgørelse.” Det er lige i underkanten af 500.000 kroner.

Derudover afregnes der fire ugers ferie til FerieKonto, ligesom han får den 6. ferieuge fra 2020, 2021 og 2022 udbetalt.

Der er altså tale om et samlet beløb på over to millioner kroner.

Købte ishockey-billetter

Ifølge DR har Claus Thykjær erkendt at have foretaget en række privatindkøb på kommunens regning. Det drejer sig blandt andet om indkøb af ishockey-billetter, MobilePay-indbetaling, indkøb i Rema1000 samt Irma og Cirkle K for cirka 2.300 kroner.

Han har også erkendt at have brugt kommunens kreditkort til private udgifter for 1.385 kroner i forbindelse med en konference, der blev afholdt i Nashville, USA.

quote I værste fald kan borgerne sidde tilbage med et billede af, at der er nogen, der bliver belønnet for at lave fejl

Jacob Torfing, professor i politik og offentlig forvaltning på Roskilde Universitet

Jacob Torfing, professor i politik og offentlig forvaltning på Roskilde Universitet, kalder fratrældelsordninger i millionklassen til kommunaldirektører for “normal procedure.” Det kan dog skabe røre blandt borgerne, mener han.

- I værste fald kan borgerne sidde tilbage med et billede af, at der er nogen, der bliver belønnet for at lave fejl, og at kommunen nærmest rutter lidt med pengene i en tid, hvor midlerne er små og trængte. Det er bestemt ikke sundt for et samfund at få sådan en kløft mellem almindelige mennesker og beslutningstagere på den anden side, siger Jacob Torfing til TV 2 Lorry.

Hvad er en kommunaldirektør?

 • Kommunaldirektøren har på borgmesterens vegne det daglige ansvar for en kommunes administration.
 • Det er altså kommunens øverst ansatte embedsmand, der driver parløb med den siddende borgmester.
 • Kommunaldirektøren er på borgmesterens vegne øverste ansvarlige for personaleforhold, administrationens indretning, sagernes ekspedition og lignende.
 • Kommunaldirektøren er normalt sekretær for kommunalbestyrelsen ved dens møder.

Ekstern undersøgelse på vej

Greve Kommune har ikke ønsket at stille op til interview i sagen, men skriver på sin hjemmeside, at Claus Thykjær mandag aften blev fyret, fordi byrådet havde mistet tilliden til ham.

“I den seneste uge er det fremgået af pressen, at der har været nogle uregelmæssigheder i kommunaldirektørens brug af kommunens kreditkort. Kommunaldirektørens transaktioner er blevet gennemgået, og fejlene er håndteret,” lyder det i pressemeddelelsen på hjemmesiden.

DR skriver, at Greve Kommune nu vil iværksætte en ekstern undersøgelse af den tidligere kommunaldirektør, ligesom “sagen giver anledning til at kigge på, om der skal ændres noget i kommunen økonominstruks,” skriver kommunen på sin hjemmeside.

Claus Thykjær skrev tirsdag på Facebook, at han havde begået “personlige fejl.”

“Jeg har ikke slået hårdt nok ned på rod. Det betaler jeg nu prisen for. Personligt synes jeg, at det er en høj pris, men det er nu engang risikoen ved at arbejde i et politisk styret system,” skrev han.

Talrige eksempler den seneste tid

Det er ikke første gang, at kommunaldirektører i TV 2 Lorrys sendeområde forlader deres stillinger med millioner af kroner i lommen.

- Vi kompenserer i stigende grad de mere usikre ansættelsesforhold, som vores offentlige ledere har, dels med nogle høje lønninger og dels med nogle store fratrædelsesgodtgørelser, som kan træde i kraft, når direktøren bliver fyret. Og det har vi altså set rigtig meget de senere år, siger Jacob Torfing.

Da Vallensbæks kommunalpolitikere i 2018 valgte at fritstille kommunaldirektøren Lars Hansen med øjeblikkelig virkning efter fem år i chefstillingen, stod han til at modtage 2,8 millioner i fratrædelsesgodtgørelse.

Et beløb, der omfattede løn i opsigelsesperioden, fratrædelsesgodtgørelse, pension og feriepenge.

Samme gjaldt, da Halsnæs Kommune i 2014 besluttede at give den daværende direktør Svend-Erik Nielsen 2,7 millioner kroner for at gå.

Og så var der fyringen af Gribskovs tidligere kommunaldirektør og forvaltningsdirektør, der i 2018 stod til at modtage henholdsvis 3,6 millioner og 1,5 millioner.

De høje fratrædelsesgodtgørelser kan skyldes, at overenskomsten mellem Djøf, der repræsenterer kommunernes topchefer, og Kommunernes Landsforening, KL, giver gunstige betingelser for direktører ved afskedigelser.

_


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik