Voldsomt og vådt vejr har præget det meste af starten på 2024.
Følgerne kan virke mere og mere ekstreme, men også mindre skader kan gå hen og blive hverdag.
To mindre jordskred fandt sted i Gribskov Kommune i sidste uge, og det tyder på, at vi lige så godt kan vænne os til det.
Ifølge Gribskov Kommune er det store mængder regnvand, der er skyld i jordskredet.
"Det sker ikke tit, men engang imellem når det har regnet igennem lang tid," lyder det fra chef i Center for Teknik og Borgerservice i Gribskov Kommune, Dorethe Ungstrup.
Marie Keiding er specialkonsulent i afdeling for geofysik og sedimentære bassiner hos De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS). Ifølge hende vil jordskred ske hyppigere i fremtiden.
- Vi har en forventning om, at der vil komme flere jordskred på grund af de klimaforandringer, vi ser, fortæller hun til TV 2 Kosmopol.
Jordskred sker, når jorden bliver så mættet af vand, at jorden ganske enkelt ikke kan holde sin egen vægt.
Nogle gange taler vi om en lille skråning med få kubikmeter jord, og andre gange er det landskred, som går flere hundrede meter ind i landet
Nye vejrrekorder
Jonas Damsbo er meteorolog på TV Vejret. Han er enig i, at vejret spiller en afgørende rolle.
- Fordi det er blevet varmere, indeholder atmosfæren mere vanddamp, og vi vil derfor komme til at se mere nedbør, og det vil betyde øget risiko for jordskred, forklarer han og tilføjer:
- I dag får vi 50 procent mere nedbør, end vi gjorde for 150 år siden, og vinteren i år er den næstvådeste, vi har set i hele den danske vejrhistorie.
Og denne gang gik det våde vejr altså ud over en lille skrænt i Holløselund.
(Se flere billeder af jordskreddet herunder. Artiklen fortsætter efter billederne.)
Laura Madsen er glaspuster og har boet i området i godt 20 år. Skrænten, der i sidste uge skred, er ifølge hende relativt velkendt.
- Man går ikke ud til kanten fordi man ved, at den kan skride, og de nye huse bliver bygget så langt tilbage, som muligt, fortæller hun til TV 2 Kosmopol.
Hun uddyber, at der er tale om en lille meter af skrænten, der er faldet af - men at det tidligere har haft katastrofale følger.
- Hvert år ryger der en lille bitte smule. For omkring tyve år siden var der et hus herude, som endte med at ligge halvt ude over skrænten.
Ingen grund til panik
Ifølge Marie Keiding har vi i Danmark en meget høj grundvandsstand, og de enorme mængder nedbør gør den endnu højere.
- En del af de landskred vi kigger på, reagerer på øget grundvandsstand. Nogle gange taler vi om en lille skråning med få kubikmeter jord, og andre gange er det landskred, som går flere hundrede meter ind i landet, fortæller hun.
Og den udmelding kan godt umiddelbart lyde skræmmende, men der er altså ingen grund til at sætte blinkende lygter op endnu.
- Det er de færreste steder i landet, hvor der er en reel risiko for fare, så det er ikke noget, man skal gå rundt og være bange for, siger hun.
På Gribskov Kommunes hjemmeside oplyses det, at der ikke er bygninger på stedet ved Holløselund, men der står udsigtsbænke, som nu er blevet afspærret, da et hegn er styrtet ned ad skrænten.
Det andet jordskred er også fundet sted på et kommunalt område - ved Drosselvej 6 i Vejby Strand.
Man har kendt til jordskredet siden 22. februar. Gribskov Kommune oplyser, at man torsdag spærrede af med afspærringstape, fredag blev skilte produceret og de er så sat op mandag. De vil blive hængende indtil hegnet er lavet igen.