Ikke set før i Danmark: Sjælden edderkop fundet i Nordsjælland

En edderkop-ekspert har gjort et usædvanligt fund i Tisvilde Hegn. Byd velkommen til Xysticus lineatus.

De kommer både i større og mindre varianter, og så er mange mennesker bange for dem.  

Der findes omtrent 500 forskellige edderkop-arter i Danmark, og nu er der kommet endnu én til samlingen.

I Tisvilde Hegn i Nordsjælland er der nemlig gjort et særligt fund af to edderkopper af arten Xysticus lineatus, som aldrig har været set før i Danmark.

quote Den giver byttet en slags dødskrammer, kan man sige.

Lars Rudfeld, projektleder, Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Det oplyser Nationalpark Kongernes Nordsjælland i en pressemeddelelse.

Edderkop-ekspert på sagen

Det er deres ekspert i edderkopper, Frederik Leck Fischer, der har opdaget de to edderkopper, der er nordeuropæiske krabbe-edderkopper.

- Det virkede for usandsynligt til, at det kunne være rigtigt, da de fleste mulige arter allerede er registreret i Danmark, siger han om fundet af edderkopperne. 

Han har for nyligt skrevet speciale i netop arten Xysticus lineatus. Derfor er han lykkelig over, at det er netop ham, der har gjort fundet.

- Men det var det altså, og at det lige var mig, der fik lov til at være opdageren af en af de sidste mulige krabbe-edderkopper i Danmark, når jeg har skrevet speciale om dem, er helt fantastisk. Jeg er så glad, udtaler han i pressemeddelelsen.

Den giver ''dødskrammere''

De to hanner blev fundet i lave lyngbuske på en tør skovhede i Tisvilde Hegn. Ligesom øvrige krabbe-edderkopper, så er Xysticus lineatus et ''sid og vent''- rovdyr, oplyser Lars Rudfeld, der er projektleder i nationalparken til TV 2 Kosmopol.

- Det ligner en krabbe i miniformat. Den opfører sig også lidt som en krabbe. Den sætter sig ned og venter, og så griber den sit bytte med sine lange forben. Den giver byttet en slags dødskrammer, kan man sige, fortæller han.

Arten laver altså ikke spind, men fanger byttet med muskel-kraft. Da det er første gang, at den er set i Danmark, så mener Lars Rudfeld, at Frederik Leck Fischer har været meget heldig med at finde den.

- Det er ret usandsynligt må jeg indrømme, siger han.

Hunnen bliver størst med en længde på omkring syv millimeter, mens hannen bliver omkring fem millimeter. 

- Derfor er den heller ikke farlig for mennesker, oplyser Lars Rudfeld.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sådan ser det ud, når Xysticus lineatus gør klar til at give sit bytte en ''dødskrammer''.
Sådan ser det ud, når Xysticus lineatus gør klar til at give sit bytte en ''dødskrammer''.
Foto: Frederik Leck Fischer


Registrerer for at beskytte

Edderkoppearten blev fundet i forbindelse med Nationalpark Kongernes Nordsjællands indsats for at registrere arter i nationalparken.

- Det er vigtigt for os at kende de arter, der er i naturen, så vi bedre kan beskytte dem. Hvis vi har et overblik over, hvilke arter der er her, så ved vi også, hvad vi skal gøre, for at hjælpe dem, siger Lars Rudfeld.

Der er langt til artens nærmeste bestande i Europa. I Tyskland er den nordligst registreret i Berlinområdet, mens den også er registreret i Hässleholm i Sverige.

Derfor betyder fundet af arten i Danmark, at arten formentlig har større chance for overlevelse i Europa på længere sigt, oplyser Nationalpark Kongernes Nordsjælland i pressemeddelelsen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik