Kæmpede med næb og kløer: Fiskeørn forsøgt bestjålet af skovmår

En fiskeørn måtte afbryde pinse-hyggen og forsvare sin redde i Gribskov, da en skovmår forsøgte at stjæle dets æg.

For de fleste forbindes pinsen med hyggeligt familiesamvær, men i fugleverdenen kan familie-idyllen få en brat ende.

I hvert fald måtte en fiskeørnefamilie lade pinse-hyggen afbryde af en ubuden gæst, der forsøgte at ødelægge den gode stemning.

En skovmår forsøgte nemlig at få fingrene i fiskeørneparrets æg, der på det tidspunkt ikke var klækkede.

Skovmåren måtte dog se langt efter natmaden og stikke halen mellem benene, da de tre æg i reden blev forsvaret bravt af den ene fiskeørn.

Ifølge Skovfoged i Naturstyrelsen Nordsjælland, Bjørn Aaris-Sørensen, er det dog ikke et ukendt fænomen, at fiskeørnereden får besøg af ubudne gæster. 

- Vi har set det en del gange, at skovmåren har været deroppe. Den har været oppe i reden, hvor der ikke var æg, men hvis der havde været æg, havde den taget det hele. Det er en æggetyv, siger Bjørn Aaris-Sørensen til TV 2 Kosmopol. 

Fiskeørnereden kan ellers være svær at få øje på. Den befinder sig nemlig cirka 20 meter oppe i luften. Bjørn Aaris-Sørensen fortæller dog, at skovmåren kan have opdaget reden, hvis der har ligget fugleekskrementer nedenfor reden.

- Skovmåren er klart den største trussel, men der kan også være andre trusler såsom krager eller ravne. Fiskeørnene skal være årvågne og hele tiden være på vagt, siger Bjørn Aaris-Sørensen og påpeger, at et pludseligt omskifteligt vejr til det koldere også kan være en trussel for ungerne.

Alle tre æg er nu udklækket, og ifølge Bjørn Aaris-Sørensen ser det ud til, at det går fint med alle tre unger. 

- De får mad alle tre. Hvis ikke de bliver syge, eller der sker et eller andet mystisk, så er der gode chancer for, at de overlever, siger Bjørn Aaris-Sørensen.

Nedenfor kan du se en video fra pinsen, hvor to ud af de tre æg var udklækket.

Hvis du har lyst til at følge med i fiskeørnefamiliens liv, kan du følge den live her gennem Naturstyrelsens webstream.

I videoen er det kun to ud af de i alt tre æg, der er udklækket. Nu er alle tre æg klækket, og fiskeørneungerne ser ud til at have det fint.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik