Ny tendens fik politiet til at skrive direkte til borgerne på Facebook: "Det er eksploderet"

Indbrudstyve huserer for tiden i Gilleleje-området. Nordsjællands Politi har derfor skrevet ud i den lokale Facebook-gruppe i byen for at gøre borgerne opmærksomme på problemet.

Ditte Fjord har i tre år boet i Gilleleje med sin familie og indbrud er ikke noget, der har fyldt i hendes bevidsthed. 

Før nu. 

- Jeg har aldrig haft et indbrud, men det er som om, det er eksploderet, siger hun til TV 2 Kosmopol. 

Gilleleje-området er ifølge Nordsjællands Politi ramt af et stigende antal tyverier i øjeblikket.

Nordsjællands Politi har derfor netop lavet et opslag i den lokale Facebook-gruppe, hvor de oplyser borgerne om det stigende antal indbrud. 150 borgere har delt opslaget og flere har kommenteret. 

quote Det er rart og trygt, at de vil patruljere ekstra.

Ditte Fjord, borger, Gilleleje

En af dem er Ditte Fjord. Hun fortæller blandt andet, at hendes nabo havde set en mistænkelig hvid varevogn i deres fælles indkørsel.

- Jeg synes, det er genialt med opslaget i Facebook-gruppen. Det er rart og trygt, at de vil patruljere ekstra, siger Ditte Fjord og tilføjer: 

- Det er meget jordnært og borgernært, at de skriver i den lokale Facebook-gruppe. Jeg synes også, det er forebyggende. 

Metoden er som sådan ikke ny, men alligevel overraskende, hvis man tænker på, hvordan politiet ellers kommunikerer - som oftest gennem deres egne sociale medier.

 - Dette er som sådan ikke et nyt værktøj, men har været brugt af politiet i mange sammenhænge tidligere. Senest brugte vi eksempelvis grupperne til at kommunikere ud til borgerne i Snekkersten og Helsingør om, hvordan de skal forholde sig, hvis de oplever gener i forbindelse med det netop overståede øl-løb, oplyser Nordsjællands Politi til TV 2 Kosmopol.

Stor stigning i antal indbrud

I løbet af maj måned har politiet modtaget 13 anmeldelser om indbrud i Gilleleje by. 

- I samme periode sidste år var der fire anmeldelser om indbrud, og i april i år var der seks, og der er derfor tale om en betydelig stigning i forhold til normalbilledet, lyder det fra Nordsjællands Politi.

Når politiet oplever en stigning i antal af indbrud i specifikke områder, så laver de en plan for, hvordan de kan forebygge flere indbrud - og i det her tilfælde, er det et forebyggende opslag i den lokale Facebook-gruppe. 

- Den plan, der laves, tager udgangspunkt i en række initiativer og aktiviteter, der kan sættes i gang i lokalområderne. Planen er lavet i samarbejde med Bo Trygt og de øvrige politikredse, fortæller Nordsjællands Politi. 

Hvilke initiativer, de benytter, afhænger af omfanget af indbrud, området, antallet af nabohjælpere og nabovenner, og hvad der aftales med den pågældende kommune.

Beder borgere om at holde øje

I politiets opslag på Facebook skriver de, at de vil være tilstede i området så meget som muligt. Og det er noget, som Ditte Fjord allerede har bemærket. 

-  Det er rart. Min mand så en patruljevogn forleden, og det er ellers sjældent, vi ser en politibil heroppe. Der er ingen tvivl om, at de har sat ekstra ind, siger hun til TV 2 Kosmopol. 

Nordsjællands Politi beder også borgerne om at holde øje med mistænkelig adfærd, og kontakte dem på 114, hvis de ser noget, der afviger fra normalbilledet. 

quote Jeg synes, det er genialt med opslaget i Facebookgruppen.

Ditte Fjord, borger, Gilleleje

For Ditte Fjord betyder opfordringen, at hun kommer til holde et vågent øje.

- Jeg vil også selv være ekstra opmærksom, hvis jeg ser noget mistænkeligt de her dage, efter de har været ude at skrive om det på Facebook-gruppen, siger hun. 

Nordsjællands Politi ser gerne, at borgere melder ind, hvis man med sine overvågningskameraer har optaget indbrudsforsøg eller mistænkeligt adfærd. Disse optagelser kan nemlig være altafgørende i andre sager, hvor der ikke har været overvågning tilgængelig. 

Mistænkelig adfærd kan være:

  • Personer, der kigger ind i folks huse og haver

  • Biler, der kører langsomt rundt i kvarteret og rekognoscerer. Især udenlandske biler.

  • Folk, der banker på med mærkelige forespørgsler.

Kilde: Nordsjællands Politi


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik