Sådan så det ud, da Andreas Mogensen rum-cyklede rundt om søerne i København

Andreas Mogensen har under sit ophold på den internationale rumstation (ISS) haft mulighed for at cykle rundt om søerne i København ved hjælp af særlige virtual reality-briller.

Himlen over København er blå, fuglene kvidrer og gruset på stierne langs Sortedams Sø knaser under den cykel, som den danske astronaut Andreas Mogensen driver fremad fra den internationale rumstation.

Det kan lade sig gøre, fordi Andreas Mogensen er iført et sæt ganske særlige virtual reality-briller, som er sendt med ham i rummet i et samarbejde mellem Danish Aerospace Company og Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

- Det er en god måde at slippe væk fra det kunstige miljø på rumstationen. Jeg kan cykle forskellige ruter i Danmark, og det får mig til at slappe af og føle, at jeg er tilbage i naturen på Jorden, har Andreas Mogensen tidligere sagt om projektet i et interview med Den europæiske rumorganisation (ESA) under et såkaldt "inflight call" fra rummet.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Det er Danish Aerospace Company, der har stået for motionscyklen og de tilhørende videoer. Cyklens pedaler øger og letter modstanden, alt afhængigt af om Andreas Mogensen cykler op eller ned ad bakke. Video: ESA/ Syncsense

Andreas Mogensen er tirsdag vendt retur til Jorden efter et seks måneder langt ophold på den internationale rumstation (ISS).

I den periode har han flere gange brugt virtual reality-brillerne til at teste to projekter.

Enten til at holde mentale frikvarterer ved eksempelvis at skue ud over stranden i Tisvilde.

Eller som motivation, når han skulle springe på motionscyklen for at aktivere muskler og knogler, der ellers hurtigt tilpasser sig den vægtløse tilstand i rummet.

Andreas Mogensen var skeptisk

Det er chefkonsulent på DTU Space, Per Lundahl Thomsen, der leder projektet med de mentale frikvarterer, som har fået navnet VAMB, der står for virtuel assistance, mental balance. 

quote Han var oprigtigt skeptisk

Per Lundahl Thomsen

Han siger til TV 2 Kosmopol, at Andreas Mogensen til at begynde med ikke var udpræget begejstret for at skulle bruge virtual reality-brillerne.

- Han var oprigtigt skeptisk og tænkte, jamen hvad kan jeg egentlig få ud af det her? siger Per Lundahl Thomsen.

(Artiklen fortsætter efter videoerne.)

Per Lundahl Thomsen har selv filmet videoen fra Tidsvilde Hegn, da han vidste, at Andreas Mogensen har en relation til Nordsjælland. Video: Nord Space
Andreas Mogensen har ud fra et katalog på 20 videoer valgt fem ud, som han testet i rummet til at holde mentale pauser. Videoen fra Tidsvilde Hegn blev sendt op til ISS og Andreas Mogensen efter, han var ankommet. I videoen kan du se, hvordan det ser ud, når han tager en pause med eksempelvis udsigt til Tidsvilde Hegn. Video: ESA/NASA

Men det ændrede sig.

- Han ytrer, at han er overrasket over, hvor godt det faktisk virker, og hvor glad han er for det, siger Per Lundahl Thomsen til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Du går glip af noget her! 😊

Afstemningen kræver et ja til cookies.
Så man kun kan stemme én gang om ugen.
Vær med ved at klikke på boksen her:
Tillad alle cookies


Mere personlige videoer

Det er chefkonsulenten selv, der har optaget videoen fra Tisvilde Hegn, fordi han vidste, at Andreas Mogensen har en relation til Nordsjælland. Andreas Mogensens mor bor blandt andet i Frederiksværk.

quote For at man virkelig kan slappe af, så skal du også være i et miljø, du normalt slapper af i

Per Lundahl Thomsen

- Det var selvfølgelig en ambition om, at jeg godt kunne tænke mig, at det var mere personligt. For at man virkelig kan slappe af, så skal du også være i et miljø, du normalt slapper af i, siger Per Lundahl Thomsen.

Han håber på, at projektet kan udvides, så det i fremtiden eksempelvis kan blive muligt for en astronaut at spille et brætspil med sin familie hjemme på Jorden, mens en pejs knitrer i baggrunden. Brillerne kan dog også blive nyttige til at behandle mennesker med PTSD og angst, mener han. 

Per Lundahl Thomsen købte adskillelige briller, før det lykkedes at finde et par, der kunne fungerer i rummet, hvor der ikke er tyngdekraft og derfor ikke en horisontlinje, som VR-brillen kan stabilisere skærmbilledet efter.
Per Lundahl Thomsen købte adskillelige briller, før det lykkedes at finde et par, der kunne fungerer i rummet, hvor der ikke er tyngdekraft og derfor ikke en horisontlinje, som VR-brillen kan stabilisere skærmbilledet efter.
Foto: Sofie Hansen/TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik