Lægemangel: Ny læge vil være gammeldags
Nærvær, tid og tæt kontakt til patienterne er nøgleord for Anne Louise Born Sylvest, når hun med sin nye landsbylæge-praksis skal være med til at bekæmpe lægemanglen i Region Hovedstaden.
Der er ingen tvivl hos Anne Louise Born Sylvest.
- Jeg bliver ikke verdens rigeste læge, men jeg tror på, at jeg bliver den lykkeligste, siger hun, da vi en råkold formiddag møder hende i byggerodet ved familiens hjem i Torup i Halsnæs Kommune.
Håndværkerne knokler i den store træbygning, som med fri udsigt til markerne tårner sig op på gårdspladsen.
Fra årsskiftet skal den være ny lægepraksis i den lille landsby med godt 350 indbyggere.
Tæt kontakt til patienterne
Anne-Louise Born Sylvest vil være landsbylæge, som man kender dem fra gamle dage. Med tæt kendskab og kontakt til flere generationer i nærmiljøet.
- Jeg tror på, at det er en force i sig selv. At jeg er en del af samfundet, at jeg ved, hvad der rører sig, men også kender familierne, der er her, siger hun.
Region Hovedstaden: En sej kvinde
Efter flere år med stor mangel på praktiserende læger - især i landområderne - er Region Hovedstaden godt i gang med at vende udviklingen.
Og både i Halsnæs kommune og i Region Hovedstaden er der stor begejstring over Anne Louise Born Sylvest, som på sin egen facon er med til at løse problemet.
- Jeg synes, hun er en rigtig sej kvinde og en kæmpe inspiration. Gid, der var flere af hendes slags, siger formand for udvalget for forebyggelse og sammenhæng i Region Hovedstaden, Qasam Nazir Ahmad, Alternativet.
For bare et par år siden var der så stor mangel på læger i Region Hovedstaden, at det flere steder var umuligt at finde en praktiserende læge.
Det betyder længere ventetid på konsultationer, flere patienter til hver enkelt læge og mindre tid til hver enkelt patient.
I dag er der overordnet set læger til alle patienter i Region Hovedstaden.
Nedenfor kan du se adgangen til praktiserende læger i hele TV 2 Lorrys sendeområde.
Overstrømmende interesse
I Torup vil Anne-Louise Born Sylvest gerne en helt anden vej.
- Måske skal jeg helt tilbage til basic. Det, jeg gerne vil med det at være landsbylæge, det er jo det her med, at der er lidt mere tid. Nærvær og nærhed og kontinuitet i patientforløbene. At der mig, som ser patienterne, når de kommer her, siger hun.
Folk uden for Torup er også velkomne i den nye lægepraksis. Og efter ganske få dage er det væltet det ind med tilmeldinger. Breve, mails, telefonopkald og henvendelser på Facebook.
Fortsat udfordringer med lægemangel
Selvom lægedækningen i Region Hovedstaden er forbedret mærkbart siden 2018, så er der fortsat en række udfordringer i flere kommuner.
Både med at få besat ledige stillinger og finde egnede lokaler, der opfylder kravene til eksempelvis handicap-adgang, men også en høj andel af læger over 65 år, som nærmer sig pensionsalderen, og som de kommende år særligt på den københavnske vestegn vil skabe store problemer.