Landsby går til kamp mod fartbøller: "Vi tør nærmest ikke gå ud med skraldet"

Beboerne i Amager Huse i Hundested har længe været plaget af bilister, der ignorerer fartgrænserne. Nu kan der være ændringer på vej.

Fartviserne har travlt på Amtsvejen i den lille landsby Amager Huse i Halsnæs Kommune, hvor bilister blæser forbi. 

Og hastighederne er ofte så høje, at det har sat sine spor hos beboerne i området, som efterhånden næsten ikke tør gå ud med skraldet, efter at der sket flere slemme ulykker.

- Vi har et kæmpe problem med vanvidsbilisme og generelt en for høj fart, konstaterer Poul Cullura, som bor i landsbyen.

Ifølge ham er problemet at bilisterne glemmer at lette foden fra speederen, når de kører forbi byskiltet, hvor farten skal sænkes til 50 km/t. 

Og det har har haft alvorlige konsekvenser for nogle af beboerne i landsbyen. Heriblandt Gurli Larsen.

- De kører lige ind i hjørnet af huset og tager faktisk hele det første fag og bliver så fastklemt inde i muren, forklarer Gurli Larsen.

Dødsulykke

I 2018 kørte to unge mænd på 18 og 19 år galt på vejen. De kørte for stærkt og mistede herredømmet over bilen, som endte i Gurli Larsens hus. Begge mænd døde som følge af ulykken.

- Nogle gange er det lige før man ikke rigtig vil opholde sig her på fortovet, og man tør nærmest ikke gå ud med sine skraldespande, siger Gurli Larsen til TV 2 Lorry.

Så sent som i fredags skete endnu et uheld. Denne gang gik det ud over beboeren Kai Eriksens ejendom.

- Bilen tog alt med sig. Lige fra lygtepæle og sten. Man bliver noget chokeret, fortæller han.

Artiklen fortsætter under billedet...

Poul Cullura og Kai Eriksen observerer stedet, hvor en bil i fredags kørte galt foran Kai Eriksens hus.
Poul Cullura og Kai Eriksen observerer stedet, hvor en bil i fredags kørte galt foran Kai Eriksens hus.
Foto: Henry Michaelsen / TV 2 Kosmopol


Beboerne kræver handling

Derfor har beboerne siden 2020 forsøgt at få Vejdirektoratet, som har ansvaret for vejen, til at gribe ind og få bilisterne til at sænke farten, når de kører gennem byen.

- Jeg har haft en lang dialog med Vejdirektoratet men gav op til sidst. Jeg kom med alverdens løsningsforslag. Intet kunne lade sig gøre, fortæller Poul Cullura.

Til trods for beboernes klager mente Vejdirektoratet dengang ikke, at der var behov for at gribe ind.

- Vores vurdering på daværende tidspunkt var, at når man kigger på gennemsnitshastigheden, så lå den faktisk ret tæt på den tilladte hastighed. Så vi så ikke, at der var et særskilt behov for tiltag i Amager Huse, siger Maria Sande, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet.

Ændringer på vej?

Men nu kan der alligevel være håb forude for beboerne i landsbyen. I forbindelse med infrastrukturaftalen fra sidste sommer har Vejdirektoratet fået penge til at kigge på netop bygennemfarter som ses i blandt andet Amager Huse.

Så hvad vil du gerne sige til beboerne i Amager huse?

- Jeg vil gerne sige, at nu tager vi ud og kigger på det her. Så håber jeg, at vi kan finde en god løsning på, at de sidste bilister kan lette foden fra speederen, svarer Maria Sande.

Efter den melding kommer beboerne i landsbyen nu med en direkte opfordring til Vejdirektoratet.

- Så vil jeg gerne have lov til at sige, at hende fra Vejdirektoratet gerne må ringe til mig eller Kai. Vi vil gerne være med i en styregruppe for at hjælpe med at belyse de problemer, som der er, lyder meldingen fra Poul Cullura.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik