Statue af kendt polarforsker udsat for hærværk - overhældt med rød maling

To statuer af danskere med historisk tilknytning til Grønland, er natten til tirsdag blevet vandaliseret i henholdsvis Hundested og København.

En byste af den kendte danske polarforsker Knud Rasmussen ved Hundested Bibliotek er blevet overhældt med rød maling.

Siden demonstrationerne mod politivold og racisme i USA begyndte, er statuer blevet angrebet mange steder rundt om i verden. Statuerne har ofte afbilledet folk involveret i slavehandel eller kolonisering.

Og nu er turen muligvis kommet til bysten af Knud Rasmussen.

Søren La Cour Jensen, der er museumsinspektør på Knud Rasmussen-museet i Hundested, vil ikke konkret forholde sig til hærværket, da motivet endnu er uklart.

- Det vil dog undre mig, hvis der skulle ligge et politisk motiv bag, da Knud Rasmussen var en vellidt person i Grønland, siger han til TV 2 Lorry.

Boede i Hundested

Knud Rasmussen er kendt for sin mange Grønlandsekspeditioner, der gav et enormt videnskabeligt afkast.

Han blev født i 1879 i Jakobshavn i Vestgrønland, men kom til Danmark som 12-årig, hvor han blev student og senere tog filosofikum. Han vendte dog senere tilbage til Grønland og deltog som 23-årig i sin første Grønlandsekspedition.

Mellem sin mange og lange ekspeditioner i Grønland boede Knud Rasmussen blandt andet familiens sommerhus i Hundested tæt på Spodsbjerg Fyr. I dag er det hus omdannet til museum.

 
 
Foto: Emil Enemark Sørensen - TV 2 Lorry

Knud Rasmussen er ikke den første dansker med tilknytning til Grønland, som bliver udsat for rød maling. 

Den 21. juni blev en statue i Nuuk i Grønland af den danske-norske missionær Hans Egede også overhældt med rød maling, og på foden af statuen var malet teksten 'Decolonize' - altså et opråb om af afkolonisere Grønland.

Det samme er sket på en statue af Hans Egede i København natten til tirsdag, hvor der ligeledes er begået hærværk med rød maling og teksten 'Decolonize'.

Knud Rasmussens skal ikke fjernes

Flere steder har det været diskuteret om statuer af personer, som havde en relation til slavehandel, helt skal pilles ned.

Det er et skridt man allerede har foretaget i for eksempel London. I Danmark har Enhedslisten stillet et forslag om sætte skilte på statuer, bygninger og veje opkaldt efter mennesker, der har været tilknyttet slavehandel.

I Halsnæs Kommune, hvor Hundested ligger, er borgmester Steffen Jensen skuffet over, at nogen kan finde på at overhælde statuen af Knud Rasmussen med maling.

Nu vil han se, hvad der kan gøres for at få den gjort ren igen, for statuen skal bevares.

- Knud Rasmussen har stor betydning for Halsnæs, hvor han boede, når han ikke var på sine vigtige polarekspeditioner, så det kommer ikke på tale at fjerne statuen – heller ikke fordi nogen overhælder den med maling, siger borgmester Steffen Jensen i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

Politikommisær hos Nordsjællands Politi Daniel Seiler-Holm oplyser til TV 2 Lorry, at man klokken 13.07 har modtaget en anmeldelse, man behandler som en hærværkssag.

- Den skal nu efterforskes, og vi kigger selvfølgelig på, om der kan være et politisk motiv, siger han. 

 
 
Foto: Emil Enemark Sørensen - TV 2 Lorry

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik