Trine har boet 33 år i sit hjem: Fredag blev hun akut evakueret

Fredag aften blev Trine Jørgensen bedt om at forlade sit hjem i Snekkersten på grund af fare for nedstyrtning. Men det var ingen overraskelse, for hun har gennem flere år kritiseret sit boligselskab for problemer.

Weekenden var så småt ved at indfinde sig, da det bankede på Trine Jørgensens dør omkring klokken 19.00 fredag aften.

Det var formanden for hendes boligforening, der fortalte, at der en time senere ville være et vigtigt møde for beboere i Stævnen i Snekkersten.

- Han sagde kort, hvad det drejede sig om: At der var akut fare for kollaps af bygninger, siger Trine Jørgensen til TV 2 Kosmopol dagen derpå.

På mødet klokken 20.00 iværksatte Boliggården, der administrerer Stævnen, en akut evakuering af alle beboere, der bor i Stævnens 65 toplansboliger, der blev opført i midten af 1980’erne.

Og en af dem er altså, den 68-årige pensionist Trine Jørgensen bor i.

I en pressemeddelelse forklarer Boliggården, at ingeniører har undersøgt boligerne i forbindelse med en skimmelrenovering. De fandt frem til, at toplanshusene oprindeligt er blevet bygget med “projekterings- og udførselsfejl.”

Fejl, der “medfører nedstyrtningsfare”, lyder det i pressemeddelelsen.

- De fleste beboere på mødet var jo rystede. Der sad ældre mennesker og græd. Og der var en, der var bekymret for hans far, der stadig lå i sengen og ikke kunne komme nogen steder, fortæller Trine Jørgensen til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Stævnen i Snekkersten lørdag
Stævnen i Snekkersten lørdag
Foto: Presse-fotos.dk

På hotel

Trine Jørgensen siger til TV 2 Kosmopol, at ingeniørerne på mødet fredag helt konkret fortalte, hvad der var galt.

Etageadskillelsen i toplanshusene er bygget af gasbeton. Ifølge Trine Jørgensen siger ingeniørerne, at den er blevet porøs og slidt. Og hvis den kollapser vil væggene falde sammen og taget følge med. TV 2 Kosmopol har fået samme oplysning fra en anden beboer, der var med på mødet.

Beboere, som TV 2 har talt med, fortæller det samme.

quote Det kom ikke bag på mig, at vi fik den her besked.

Trine Jørgensen

I et brev, som Trine Jørgensen fik udleveret efter mødet fredag aften - og som TV 2 Kosmopol har set - skriver Boliggården:

“Vi fraråder på det kraftigste, at du opholder dig i boligen.”

Beboerne blev i stedet opfordret til at bo hos familie eller venner i weekenden - eller booke et hotelværelse, som Boliggården ville betale for.

Trine Jørgensen bookede et værelse på konference-centeret Konventum i Helsingør. På mandag har beboerne fået besked på at kontakte deres forsikringsselskaber i forhold til midlertidig genhusning.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

kort
Foto: TV 2

“Med den viden vi har nu, så kommer du ikke tilbage til boligen foreløbig,” lyder det i brevet.

Dorte Christensen, der er kommunikationskonsulent i Boliggården, har oplyst til TV 2, at det er indboforsikringen, der skal dække, når der er tale om en akut genhusning.

Trine Jørgensen tror, at der går lang tid, før hun igen kan flytte ind i sit hjem.

- Det kom ikke bag på mig, at vi fik den her besked. Jeg gik nærmest bare og ventede på det. Jeg har jo længe sagt, at de bare burde rive det hele ned og bygge noget nyt, siger Trine Jørgensen.

Datter fik astma

Hun har således boet i Stævnen i 33 år, og to gange er hun blevet genhuset som følge af problemer med skimmelsvamp.

- Det har stået på i flere år. Der er mange, der har klaget over fugt og skimmelsvamp, men der er aldrig blevet gjort noget ved det, siger Trine Jørgensen.

- Jeg har boet her med min datter fra hun var helt lille, og hun har udviklet astma. Det er sikkert på grund af det. Vi har henvendt os gennem årene, men der er overhovedet ikke blevet taget hånd om det, siger Trine Jørgensen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Stævnen i Snekkersten lørdag
Stævnen i Snekkersten lørdag
Foto: Presse-fotos.dk

Hun oplyser, at beboerne ofte får omdelt brochurer, hvor beboere bliver opfordret til at lufte ud.

På sidelinjen har hun fulgt med i flere forsøg på at bekæmpe skimmelsvamp. Hun fortæller blandt andet, at gulve er blevet brækket op.

- Det er jo næsten ikke til at bære, siger Trine Jørgensen.

Sjællandske Nyheder har tidligere beskrevet, at der i 2012 blev fundet skimmelsvamp. Frem til 2019 førte det til en gennemgribende renovering. Undervejs - i 2018 - var det dog nødvendigt med en ny skimmelrenovering.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Skal undersøge sagen

I Boliggården bekræfter kommunikationskonsulent Dorte Christensen, at flere beboere i flere omgange er blevet genhuset.

- Vi er kede af den situation, som beboerne både står i nu, men som de også har stået i gennem en periode med problemer med skimmelsvamp. Vi har ondt af dem, siger Dorte Christensen til TV 2 Kosmopol.

Hvorfor fandt man ikke fejlene i konstruktionen i årene frem til 2019, da man lavede totalrenovering af ejendommene?

- Det kan vi ikke oplyse om på nuværende tidspunkt, hvor vi har fokus på, at beboerne skal have tag over hovedet. Men det tager vi og kigger ind i på et senere tidspunkt.

Etageadskillelsen i toplanshusene skulle være af gasbeton, og at det er denne, der nu er blevet så porøs og slidt, at der er fare for at vægge og tag falder sammen. Er det korrekt?

- Vi fik fredag eftermiddag at vide, at teknikerne har konstateret projekterings- og udførselsfejl, der medfører nedstyrtningsfare. Vi fik anbefalet øjeblikkelig evakuering, som vi naturligvis tog action på. De tekniske detaljer vender vi tilbage til, når vi er sikre på, at alle beboere har det godt og har tag over hovedet. Det er vores prioritering lige nu.

Vi hører, at der fortsat er ældre, svækkede borgere i boligerne, som har svært ved at komme ud. Er det korrekt, og hvad gør I ved det?

- Vi kontakter mandag alle beboerne direkte for at høre om den enkeltes situation.

Hun vil ikke forholde sig til den øvrige kritik fra Trine Jørgensen.

- Det er en dialog, vi tager direkte med vores beboere og ikke i pressen.

Helsingør Kommune er af Boliggården blevet orienteret om sagen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik