Cirkusartist styrtede mod jorden i Hornbæk - nu støtter danskerne hende

En ukrainsk cirkusartist kom i august slemt til skade under et styrt i Hornbæk. Men danskerne har ikke glemt hende.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 1. august skete der det, der ikke må ske, da Cirkus Arena besøgte Hornbæk.

Den ukrainske cirkusartist Tetiana Korenieva hang med hovedet nedad omkring otte meter over manegen, da et stålkabel knækkede, og hun styrtede mod jorden.

quote Hendes læge siger, at hun skal være glad, hvis hun kan få et normalt job om et år. Men at blive cirkusartist igen og dyrke ekstremsport - det forventer de ikke.

Sebastian Hoffmann, kæreste med cirkusartisten Tetiana Korenieva

Tetiana Korenieva og hendes tyske kæreste, der var på besøg, havde planer om at besøge Hornbæk Strand efter aftenens show.

Den idé røg hurtigt i skraldespanden.

Tetiana har brugt hele sit liv på at perfektionere sit nummer, så hun nærmest kan svæve rundt i luften kun med hjælp fra to stykker stof.

I ulykken brækkede hun næsten alle knoglerne i sin nakke, knuste sin venstre hofteskål, fik nerveskader i venstre side af kroppen og kæmper nu med flere andre alvorlige helbredsproblemer.

Her ses Tetiana Korenieva kort efter ulykken. Ved hendes side er Sebastian Hoffmann, der tilfældigvis var på besøg på den aften, hun styrtede ned.
Her ses Tetiana Korenieva kort efter ulykken. Ved hendes side er Sebastian Hoffmann, der tilfældigvis var på besøg på den aften, hun styrtede ned.
Foto: Privatfoto

Tetianas tyske kæreste, Sebastian Hoffmann, kalder det et mirakel, at hun overlevede, men hvad fremtiden bringer er uvis:

- Jeg siger, at hun skal være positv, men hendes humør skifter. Nogle dage tænker hun, at det bliver bedre, men andre nætter vågner hun op og græder af smerte, siger hendes tyske kæreste, Sebastian Hoffmann til TV 2 Lorry.

- Hendes læge siger, at hun skal være glad, hvis hun kan få et normalt job om et år. Men at blive cirkusartist igen og dyrke ekstremsport - det forventer de ikke. Men vi bevarer håbet, siger han.

Danskere støtter artist

Den første måned efter ulykken var Tetiana indlagt på Rigshospitalet og på Slagelse Sygehus, hvor hun fik gratis behandling, indtil hun var klar til at rejse videre.

Sådan så det ud i Hornbæk den dag, da Tetiana Korenieva faldt fra otte meters højde.

Lige nu bor hun hos sin kæreste, Sebastian Hoffman, i Hamborg, hvor hun får behandling.

Men hun afventer, om hun skal have endnu en operation, og hun er ikke forsikret - derfor kan en operation blive dyr.

Hendes kæreste har derfor oprettet en indsamling, så fremmede kan støtte hende økonomisk. Målet er 70.000 euro, der svarer til en halv million danske kroner, som det vil koste, hvis hun skal opereres i ryg og nakke.

Sebastian Hoffman er overvældet over støtten fra især danskere:

- 80 procent af dem, der har doneret penge, har skandinaviske navne. Nogle skriver, at de har set showet og set hende falde, andre har læst om hende. Vi er så taknemmelige, siger han.

- Den største donation vi har fået indtil nu er på 2.800 euro (omkring 20.000 danske kroner) fra en mand i København. Det er fantastisk, at man vil gøre det for en person, der ikke engang er fra Danmark, siger han. 

I skrivende stund er der samlet 20.000 euro ind, hvilket svarer til cirka 150.000 danske kroner.

Tetiana Korenieva skal muligvis have foretage en operation i ryggen, der kan koste op til en halv million danske kroner.
Tetiana Korenieva skal muligvis have foretage en operation i ryggen, der kan koste op til en halv million danske kroner.
Foto: Privatfoto

Kablet knækkede

Tetiana Korenievas nummer består i at "danse" over jorden i to stykker stof, der hænger under teltdugen i cirkus.

Lagenet er holdt fast af nogle stålkabler, der er knyttet til cirkusteltet. Af uvisse grunde knækkede af stålkablet, mens Tetiana Korenieva udførte sit nummer i Hornbæk, og det var årsag til ulykken.

Ifølge Sebastian Hoffmann tog politiet kablet med for at undersøge årsagen til, at det knækkede, men der foreligger endnu ikke nogle resultater.

- Der kan være to grunde: Enten er det for gammelt, eller også er det brugt for meget. Men selvom hun selv har helt styr på sit udstyr og tjekker alting flere gange, så står hun ikke selv for at sætte kablet op, siger han.

Cirkus Arena understreger på sin Facebook-side, at artisten selv har ansvar for sit udstyr. Det er generel praksis i cirkus.

"I og med at ulykken i Bingo Circus Theatres nummer blev forårsaget af en knækket wire, som truppen selv har haft med, skyldtes ulykken altså truppens manglende eftersyn af eget udstyr. Wiren var blevet slidt", skriver Cirkus Arena.

Ingen forsikring - og ingen løn

En af grundene til, at pengene fra indsamlingen lander på et tørt sted, er, at Tetiana Korenieva ikke er forsikret.

Siden hun var barn har Tetiana Korenieva perfektioneret hendes nummer.
Siden hun var barn har Tetiana Korenieva perfektioneret hendes nummer.
Foto: Privatfoto

Det ansvar ligger hos hendes arbejdsgiver, den ukrainske cirkustrup, Bingo Circus Theatre, der har rejst med Cirkus Arena siden februar, oplyser Arena på sin Facebook-side.

Tetiana Korenieva og Sebastian Hoffman ér utilfredse med Cirkus Arenas håndtering af sagen.

De føler, at cirkusset har glemt hende, så snart hun kom til skade - og oven i det får Tetiana Korenieva ikke længere løn fra cirkusset.

Til TV 2 forklarer Kristoffer Ditlevsen, der er Cirkus Arenas pressechef, at Bingo Circus Theatre kun var hyret til at udføre to numre i Arenas forestilling, hvoraf Tetiana Korenievas var det ene. Derfor har Bingo Circus Theatre fået betaling for de numre, som artisterne udførte, ligesom kontrakten lyder.

- Eftersom de kun har været hyret til ét nummer efter faldet, får de også kun honorar for et nummer, siger Kristoffer Ditlevsen til TV 2.

Billedet her er lagt op i på indsamlingens hjemmeside. Her skriver Tetiana Korenieva tak for støtten til dem, der har doneret penge til hende.
Billedet her er lagt op i på indsamlingens hjemmeside. Her skriver Tetiana Korenieva tak for støtten til dem, der har doneret penge til hende.
Foto: Privatfoto

 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Web-version.00_00_11_44.Still001

Alternativ til fodboldholdet: 14-årige Alvin vil starte madfællesskab for teenagere

20190213-093733-A-5616x3744ma

Ny regel træder i kraft: Disse bilister bliver ramt

Vis mere