Højesteret tager historisk beslutning i Borglit-sag

Med tirsdagens kendelse fra Højesteret har anklagemyndigheden fået grønt lys til at bruge de omdiskuterede optagelser, når retssagen om drabet på Louise Borglit genoptages.

En historisk kendelse er tirsdag blevet afsagt af Højesteret.

Optagelser lavet af PET-agenten "Frank" kan bruges i retssagen mod 30-årig mand, der er tiltalt for drabet på Louise Borglit.

Det skriver Højesteret i et domsresume på sin hjemmeside.

- Højesteret fandt efter en samlet vurdering, at politiets og anklagemyndighedens beslutning om at iværksætte den omhandlede infiltration var saglig og proportional, fremgår det blandt andet af kendelsen.

Dermed stadfæster Højesteret Østre Landsret dom, som ligeledes besluttede, at alle lydoptagelserne måtte bruges.

Højesteret ligger blandt andet vægt på, at samtalerne mellem den tiltalte og agenten "foregik frivilligt og uden, at T (tiltalte, red.) var blevet udsat for et utilbørligt pres for at få ham til at tale med Frank om det efterforskede drab."

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Forstå sagen

4. november 2016 omkring klokken 19.00
32-årige Louise Borglit forlader sin søsters hjem for at lufte hendes hund i den nærliggende park Elverparken i Herlev. Kort efter bliver hun stukket ned med flere knivstik.

4. november klokken 19.14
En anden hundelufter finder Louise Borglit og kontakter alarmcentralen. Trods ihærdige forsøg på genoplivning bliver Louise Borglit erklæret død klokken 19.36.

5. november

Københavns Vestegns Politi oplyser, at Louise Borglit var højgravid og omtaler drabet som ”bestialsk”. Trods massiv efterforskning mangler politiet et afgørende gennembrud i drabssagen, men oplyser, at man leder efter en mørkklædt mand med kasket, som et vidne har set løbe ud fra Elverparken.

September 2018
Københavns Vestegns Politi nedsætter en gruppe af erfarne efterforskere fra andre politikredse, der skal lave et såkaldt ”peer review”. Med andre ord skal de se på sagen med friske øjne og finde ud af, om der er løse ender eller oversete detaljer, der kan lede opklaringsarbejdet videre.

2020
En såkaldt politiagent under dæknavnet ”Frank” bliver indsat i Enner Mark Fængsel sammen med en mand, der er mistænkt i sagen og allerede sidder fængslet. Politiagenten og den nu tiltalte bliver fortrolige, og den tiltalte kommer med flere detaljer om drabet i Herlev. Det kommer frem i forbindelse med et retsmøde i maj 2022.

6. maj 2022
Politiet oplyser, at en 28-årig mand er anholdt og sigtet for drabet. På et pressemøde oplyser politiet, at den sigtede allerede sidder i fængsel, fordi han afsoner en anden straf. Under et retsmøde kommer det ifølge TV 2 og Ritzau frem, at politiet har gjort brug af en såkaldt politiagent i efterforskningen. Det rejser kritik fra mandens forsvarer.

2. maj 2023
Retssagen mod den nu 30-årige mand indledes ved Retten i Glostrup den 2. maj. Der var i alt afsat 11 retsdage til at behandle sagen. Sidste retsdag skulle have været den 23. juni, den er dog udsat, indtil der er taget stilling til bevisførelse.

30. juni 2023
Byretten i Glostrup beslutter, at udvalgte samtaler mellem den tiltalte og agenten Frank ikke kan indgå som bevisførelse i sagen. Der er tale om lydoptagelser optaget den 18. og 21. november 2020 samt rumaflytningerne fra tiltaltes celle i Enner Mark Fængsel fra den 21. og 22. november 2020. Kendelsen bliver kæret til Østre Landsret.

25. september 2023
Østre Landsret afgør, at alle optagelser - både rumaflytninger og optagelser, som "Frank" har foretaget, kan bruges som beviser i sagen.

14. maj 2024
Højesteret tager stilling til brugen af agentoptagelser som bevisførelse i sagen.

Kilder: TV 2 Kosmopol, Københavns Vestegns Politi, Ritzau, TV 2

Det var tilbage i november 2016, at den højgravide Louise Borglit blev stukket ihjel en fredag aften i Elverparken i Herlev.

Mere end fem år senere blev en nu 30-årig mand sigtet i sagen - vel at mærke på baggrund af en opsigtsvækkende efterforskningsmetode.

Undervejs i efterforskningen havde politiet nemlig indsat en hemmelig PET-agent med dæknavnet "Frank" i det fængsel, hvor den nu tiltalte afsonede en anden dom. 

Alt sammen i et forsøg på at lydoptage en tilståelse fra den nu 30-årige tiltalte mand.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Afgørende bevis

Sagen mod den nu 30-årige mand - der nægter sig skyldig - blev indledt ved Retten i Glostrup i begyndelsen af maj sidste år.

I sagen er der ingen fysiske eller biologiske beviser som DNA, fingeraftryk eller teledata, der sætter den tiltalte i forbindelse med drabet.

Ligeledes er sagens gerningsvåben heller aldrig blevet fundet.

De hemmelige optagelser har derfor spillet en afgørende hovedrolle i anklagemyndighedens bevisførelse i sagen. I alt har anklagemyndigheden ført 73 skjulte optagelser, som beviser.

Dog har anklagemyndigheden undervejs også slået på blandt andet den tiltaltes mentale tilstand omkring gerningstidspunktet.

Stort kendskab til sagen

Tiltalte nægter sig skyldig i sagen. Han har i retten forklaret, at han har stort kendskab til sagen, fordi han har været mistænkt i den.

Den tiltalte har også forklaret sig med, at han har kendskab til detaljer om Louise Borglits skader - der ellers har været skjult for offentligheden - fordi politiet har vist ham billeder af Louise Borglit.

Ligeledes har han fra vidneskranken sagt, at han har fortalt en række ting til "Frank" for at "spille smart".

Anklagemyndigheden går efter, at den tiltalte bliver idømt fængsel på livstid eller alternativt en forvaringsdom, der ligesom livstid er en dom om indespærring på ubestemt tid.

Se, hvordan politiet efterforskede sagen i de første år efter drabet i videoen neden for.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Forsinket på grund af juridisk twist

Allerede på rettens første dag - i maj 2023 - opstod der et juridisk slagsmål mellem tiltaltes forsvarsadvokat, Christina Schønsted, og specialanklager Bo Bjerregaard.

Trods protester fra Christina Schønsted, besluttede de juridiske dommere, at de ikke fandt grundlag for på forhånd at forhindre anklager Bo Bjerregaard i at føre optagelserne fra fængslet som bevis.

Men da det blev tid til den afsluttende procedurer om sagens skyldsspørgsmål i juni sidste år, tog sagen pludselig en ny drejning.

Her fastslog Østre Landsret nemlig, at Retten i Glostrup skulle vurdere, om man kunne bruge lydoptagelserne som beviser, inden man gik videre med sagen.

Byret og landsret var uenige

Det gjorde Retten i Glostrup så i slutningen af juni. Her nåede man frem til, at de fleste optagelser måtte bruges i sagen. I september ændrede Østre Landsret dog den afgørelse, da man her tillod alle optagelser.

Netop på grund af spørgsmålet om bevisførelse, er retssagen blevet forsinket.

Med tirsdagens kendelse fra Højesteret har anklagemyndigheden altså fået grønt lys til at bruge de omtalte optagelser, når retssagen genoptages.

Hvis alt går efter planen, bliver sagen genoptaget i Retten i Glostrup 28. og 30. maj, inden der afsiges dom den 10. juni.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik